Netavisens nyhedslinks uge 48
Verden rundt
Se også
Danmark og Norden - Global debat

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

REdNEWS
Faglige nyheder - Se Labour Start
Nyheder om krig og fred - Se Antiwar
EU-Observer Press Review
Nyheder fra folkenes kamp:
Colombia - ANNCOL - Venezuela VHeadline.com - Filippinerne Bulatlat - Nordkorea KCNA - Cuba Granma
De arabisk lande: Al-Jazeera (eng) - al-jazeera-info - Irak: albasrah

Alle links åbner i selvstændigt vindue

USA træner irakiske dødseskadroner for at udrydde oprørerne
[Netavisen - link 02.12.05] Democracy Now (eng)
Interview:
Bush´s "sejrsplan" omfatter udbygning af irakiske dødseskadroner trænet af USA. Der er især to rådgivere. Den ene kaldet Steve Castillio, en højtrangende amerikansk efterretningsofficer i the Drug Enforcement Agency for Latinamerika, den anden er Jim Steele som ledte en Special Styrke, et hold på 55 Special Forces  hvor de ledte træningen af El Salvadroanske styrker i udryddelseskrigen mod oprørerne i El Salvador, udtaler journalist Arun Gupta, Indypendent.

Politikere lægger røgslør over Beslan-rapport
[Netavisen - link 02.12.05] Politiken
Den fulde tekst af en kommissionsrappport om gidseldramaet i Beslan er langt mere kritisk end det fremgik af den mundtlige fremlæggelse forleden. Mens kommissionens formand sagde, at rapporten kun anklager myndighederne for ikke at have forhindret terrorangrebet, så retter den også skarp kritik af myndighedernes optræden under selve dramaet.

Israel truer Iran med militærmagt
[Netavisen - link 02.12.05] Politiken
Iran som atommagt er uacceptabelt, og hvis diplomatisk pres slår fejl, er militær magt en mulighed, truer det atombevæbnede Israels regeringsleder Ariel Sharon. Udtalt af en krigsforbryder og repræsentant for en besættelsesmagt.

Lejesoldater i Irak skyder mod civile for sjov
[Netavisen - link 02.12.05] Modkraft
Omtale af tidligere omtalt og vist video film på kp.net. Videofilmen, der cirkulerer på internettet, er et "trofæ" video der viser skruppelløse private lejesoldater i Irak, der skyder til måls efter tilfældige bagfrakommende civile biler.

Bush i Irak går i retning af "folkemord"
[Netavisen - link 01.12.05] opednews.com (eng)
På trods af smukke ord om demokrati og frihed er George W. Bush’s "victory" plan i Irak begyndt at se ud som en invitation til folkemord. Den systematiske tilintetgørelse af Sunni erne ved hjælp af især dødseskadroner og luftbombardementer.

Bush skitserer Irak "sejrs" plan
[Netavisen - link 01.12.05] Aljazeera (eng)
Den hårdt trængte USA præsident Bush afviser fuldstændig kritikken om at han ikke har nogen Irak strategi og har nu offentliggjort en 35 siders plan " Our National Strategy for Victory". Forudser langvarig tilstedeværelse i Irak, men forventer færre landstyrker i 2006 og sætter sin lid til den fallerede "irakisering" af besættelsen.

CIA i rutefart over Europa
[Netavisen - link 01.12.05] Politiken
De amerikanske CIA-fly, som mistænkes for at transportere terrormistænkte, har fløjet meget mere i Europa end hidtil antaget. Nye dokumenter afslører over 300 hemmelige flyvninger. EU og flere europæiske regeringer er kritiske, og presset på USA vokser.

FN er bekymret over skrumpende russisk befolkning
[Netavisen - link 01.12.05] Politiken
FN bekymret over, at Ruslands befolkning fortsætter med at skrumpe ind. Hovedårsagerne til nedturen er råkapitalismen med voksende fattigdom i mange regioner, alkoholisme, udvandring og et dårligt sundhedsvæsen.

Golfstrømmen svækkes: Forskere forudser isvintre på vej mod Europa
[Netavisen - link 01.12.05] Politiken
For første gang nogensinde har forskere bevist, at Golfstrømmen er svækket med 30 procent. Det kan give Nordvesteuropa ekstremt hårde isvintre. Golfstrømmen, der bringer varme og mildt klima til de britiske øer og det nordvestlige Europa, er ved at svækkes af den globale opvarmning.

USA debat raser om at bringe tropperne hjem
[Netavisen - link 30.11.05] Yahoo. news (eng)
Debatten drejer sig om to nøglespørgsmål:Hvornår og hvor mange. Tilstedeværelsen af tropperne forener oprørernes modstand og tilbagetrækning kan ikke ske hurtig nok, eller der må ske en gradvis tilbagetrækning på betingelser af "vellykket iirakisering".

Op i luften : Hvor går Irak krigen hen?
[Netavisen - link 30.11.05] The New Yorker (eng)
USA overvejer tilbagetrækning af styrker, men ikke for at trække sig ud af krigen. Men for i stadig større grad at gå over til luftbombardementer fra fly, for at reducere tropperne på landjorden og de voksende amerikanske tab her. En taktik der allerede anvendes mere og mere og uundgåeligt betyder øgede civile irakiske ofre, fastslår Seymour Hersh.
læs også

Democracy Now interview med Seymour Hersh ang. hans artikel i The New Yorker

Kampen om indflydelse i Centralasien
[Netavisen - link 29.11.05] BBC (eng)
Ved en pompøs ceremoni i Kreml tidligere denne måned indgik Uzbekistan og Rusland en fælles forsvarspagt. Tidligere havde landet bedt USA om at fjerne sine tropper og baser. Et udtryk for rivaliseringen imellem USA og Rusland, Kina.

Video kræver undersøgelse af private "sikkerhedsvagter" i Irak
[Netavisen - link 29.11.05] The Washington Times (eng)
Videoen der er en "trofæ"video viser private "sikkerhedsvagter" skyde tilfældigt imod civile irakere i Bagdad  på hovedvejen til lufthavnen.
Se videoen her

Syrien: FN´s Mehlis rapport har lidt et legalt sammenbrud
[Netavisen - link 28.11.05] Aljazeera (eng)
Syriske repræsentanter har krævet at FN´s rapport, som implicerer Syrien i februar mordet på den libanesiske premierminister Rafiq al-Hariri, bliver revideret efter at et hovedvidne på stats tv har trukket sine udtalelser tilbage.

Klimatopmøde åbner med krav om CO2-reduktion
[Netavisen - link 28.11.05] Politiken
Tyskland lægger op til nye skrappe CO2-reduktioner ved åbningen af FN's klimakonference i Montreal. De canadiske værter plages af regeringskrise.

Engelsk politichef undersøges nu vedr. Menenez sagen
[Netavisen - link 28.11.05] BBC (eng)
Der skal nu foretages en undersøgelse af den engelske politichef  Ian Blair. Familien anklager ham for vildledning efter drabet på brazilianeren Jean de Menenez, der fejlagtig blev antaget for at være terrorist.

USA overvejer brugen af fly i Irak i stedet for tropper
[Netavisen - link 28.11.05] Guardian (eng)
Bush administrationen overvejer brugen af luftstyrker for at kunne reducere troppestyrkerne og tabet af amerikanske tropper på jorden, men advares imod det blandt militærfolk, fordi det vil betyde endnu flere civile irakiske ofre.

Tilbagetoget rumler
[Netavisen - link 28.11.05] Orientering (radio)

Kritikerne af Bush-regeringens argumentation for krigen i Irak råber højt, og deres antal tager til. Blandt dem er stemmer, som Bush ellers havde regnet som sine klare støtter. Den politiske stemning i USA er nu slået dramatisk om efter den bølge af patriotisme, Bush red på, da han besluttede at gå i krig.

Folkemord på kvinder
[Netavisen - link 28.11.05] Modkraft
I en ny rapport fremgår det, at der på verdensplan mangler omkring 200 millioner kvinder som følge af fremtvungne aborter af pigefostre og vold med døden til følge. Forskerne bag undersøgelsen kalder fænomenet for 'gendercide', og de dokumenterer i rapporten, at vold mod kvinder er en af de fire største dødsårsager i verden sammen med sygdomme, sult og krig. På globalt plan har kvinder mellem 15 og 44 år større risiko for at blive skadet eller dø som resultat af mænds vold end kræft, trafikulykker, malaria og krig tilsammen.

Nazistisk historierevisionisme promoveres officielt i Østeuropa
[Netavisen - link 28.11.05] Flamman (sv)
Med de nye liberale tider i den fhv. østblok er der også kommet liberale nyrevideringer af historien ind i billedet. Estland har for nylig rejst et monument for en SS-division.

Israels nye Labour-leder vækker forhåbninger
[Netavisen - link 28.11.05] Flamman (sv)
Den nye israelsk-arabiske Labour-leder Amir Peretz er mod palæstinensiske flygtninges ret til hjemvenden og vil fastholde annekteringen af Østjerusalem, men ikke desto mindre glæder det mange progressive, at han har udtalt sig for en palæstinensisk stat og nedlæggelse af bosættelser på Vestbredden.

Venezuela: Vidneudsagn om USA involvering i bombedrab
[Netavisen - link 28.11.05] GreenLeft (eng)
Et nøglevidne, i retssagen mod de der er anklaget for likvidering af Venezuelas statanklager Danilo Anderson, har identificeret FBI-og CIA agenter som involverede i planlægningen af hans død. Anderson ledte en undersøgelse mod deltagere i militær-kuppet april 2002, som kortvarig væltede Hugo Chavez.

____________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder