Netavisens nyhedslinks uge 34
Danmark og Norden
Se også
Verden rundt - Global debat

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Norske nyheder

Alle links åbner i selvstændigt vindue

Mærsk er storleverandør til Pentagon
[Netavisen - 26.08.05] DR
A.P. Møller-Mærsk er på top tre over udenlandske firmaer, der har de største kontrakter med det amerikanske militær. Siden år 2000 er værdien af kontrakterne næsten fordoblet, så de er omkring fire milliarder kroner værd i år, skriver Berlingske Nyhedsmagasin.
Se også
Mærsk bruger millioner på lobbyisme i USA
[Netavisen - 26.08.05] Politiken
Den danske rederigigant A.P. Møller - Mærsk har brugt 26 millioner kroner de seneste fem år på at påvirke amerikanske embedsmænd og politikere. Det er ti gange så meget som Novo Nordisk.

Flertal vil have de danske tropper ud af Irak
[Netavisen - 26.08.05] TV2
I april i fjor mente 58 pct. at Dan­mark skulle blive i Irak. 35 pct. mente, at Danmark skulle ud af landet. I dag mener 46 pct. at Danmark skal blive - 47 pct. at Danmark skal ud.

To danske besættelsessoldater såret af bombe i Basra
[Netavisen - 26.08.05] Politiken
To danske soldater blev lettere såret sent i aftes, da en bombe i vejkanten ramte deres patruljekøretøj i Irak. Begge soldater har det godt og bliver behandlet på et britisk felthospital

Regeringens udspil til finanslov 2006
[Netavisen - 25.08.05] Politiken
VK fastholder de stramme 2010-krav frem for at opfylde valgløfter eller sænke skatten.

Langt til valgløfter i VK-finanslov
[Netavisen - 25.08.05] Politiken
De ældre og børnefamilierne får mest i regeringens udspil til en finanslov. Men trods den sunde danske økonomi foretrækker regeringen at nedbringe statsgælden frem for at indfri valgløfterne til 24 mia. kr.

Også Sverige: Regeringen vil overvåge dig
[Netavisen - 24.08.05] Proletæren (sv)
Den svenske regering holder via justitsminister Bodstrøm på med at indføre fundamental rets-usikkerhed med fjernelse af hindringerne for aflytning og anden overvågning, naturligvis med udgangspunkt i "antiterror". Kampagnen drives ikke bare i Sverige, men i hele EU.

P1's Orientering under anklage
[Netavisen - 24.08.05] Jyllands Posten
Ca. det eneste sted i de officielle danske medier, som ikke ensidigt og bevidstløst gentager de officielle propagandahistorier, men bedriver reel journalistisk er P1's Orientering. Derfor angribes den nu for at være venstreorienteret - også af DR's nye generaldirektør.

Hør nogle af Orienterings indslag her

Coca-Cola i modvind i Indien
I 17 måneder har en af Coca-Colas fire sodavandsfabrikker i Indien ligget stille. Og i 17 måneder har aktivister vogtet fabrikken for at sikre at produktionen ikke går i gang. I mandags på Indiens uafhængighedsdag måtte fire aktivister på hospitalet og 43 i fængsel efter et voldeligt sammenstød med politiet. Og i dag demonstrerer de mod både politi og den amerikanske gigantkoncern. Coca-Cola er kommet i alvorlige vanskelligheder i Indien - hvor en efterhånden landsdækkende protestbevægelse vil have koncernens fabrikker lukket. Cola tapper landsbyerne for vand, forurener det der er tilbage - lyder nogle af anklagerne.

USA anklages for tortur og umenneskelig behandling
Efter mere end to år i total isolation har en mand fra Qatar lagt sag an mod USA's forsvarsminister Donald Rumsfeld for blandt andet tortur og umenneskelig behandling. Sagen giver ifølge menneskeretsorganisationen Human Rights Watch for første gang et billede af, hvordan fangerne på en flådebase i South Carolina bliver behandlet.

Paraguay: Vand er en umistelig menneskeret og kan ikke privatiseres
Paraguay er et Guaraní-indiansk navn og betyder noget i retning af "stedet med stort vand" eller "stort vand mod havet". Begge dele er rigtigt. Det sydamerikanske land, Paraguay, som ikke har kystlinie eller direkte adgang til havet , har ikke desto mindre vand til overflod. Under Paraguay, Brasilien, Bolivia og Argentina ligger et af verdens største ferskvandsreservoirer: Guaraní-reserven, en underjordisk sø formet for 200 millioner år siden og på størrelse med Spanien, Frankrig og Storbritannien tilsammen. Der er vand nok til at forsyne 360 millioner mennesker løbende. I betragtning af, at vand er blevet en mere og mere eftertragtet vare, har der i Sydamerika bredt sig en stigende bekymring for, hvordan denne enorme ressource kan bevares og beskyttes.

Justitsministeren skal tage stilling til Foreningen Oprør
Det er i sidste ende justitsminister Lene Espersen, der skal afgøre om der kan og skal føres en retssag om terrorstøtte mod den danske forening Oprør. Tirsdag blev foreningens talsmand Patrick McManus anholdt og sigtet for at ville indsamle penge til den colombianske guerilla-bevægelse FARC, der er opført på både USA's og EU's terrorlister. Foreningen Oprør indrømmer åbent, at den har og vil samle ind til FARC, men afviser at den har gjort noget kriminelt. Den anser FARC for en frihedsbevægelse - ikke en terror-organisation.

Hvad kæmper FARC for?
Foreningen Oprør støtter blandt andet oprørsgruppen FARC's kamp mod styret i Colombia. FARC har i nogle år været på bl.a. EU's terrorliste, men andre ville kalde indsatsen en legitim frihedskamp mod et undertrykkende styre. Orienterings Latinamerika-medarbejder Niels Lindvig er i studiet for at fortælle om hvad det er der kendetegner FARC's kamp.

Ytringsfri television
[Netavisen - 22.08.05] Orientering (radio)
I Sverige hævder landets public service-station SVT, at man er uafhængig af økonomiske og politiske interesser. Men hvorfor er det så en tidligere minister, der leder foretagendet, og hvorfor køber man Sveriges dyreste pr-bureau til at lave reklamer?

Ytringsufrihed
[Netavisen - 22.08.05] Aftonbladet (sv)
At 'blogge' er blevet et folkeligt udbredt udtryksmiddel, m en i USA er flere blevet fyret herfor, og i Sverige er bloggere truet med fyring, hvis de ikke slutter med at blogge.

TV2 afbøjer afsløring af indvandrerhetz
[Netavisen - 22.08.05] Politiken
Den omdiskuterede TV 2-historie om indvandrerbanden Triple A er nu dementeret. Men uden principielle følger.

_______________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder