Netavisens nyhedslinks uge 23
Danmark og Norden
Se også
Verden rundt - Global debat

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Alle links åbner i selvstændigt vindue

Tysk pres: Danmark skal stemme om EU
[Netavisen - link 11.06.05] Politiken
Forbundskansler Gerhard Schröder vil vente med at afgøre EU-forfatningens skæbne, til Danmark har holdt folkeafstemning. Dermed er Fogh under pres inden det afgørende EU-topmøde.

Greenpeace ansvarlig for aktivisters aktion
[Netavisen - link 10.06.05] Politiken
Greenpeace er blevet kendt medansvarlig for en aktion, 15 meninge aktivister udførte mod landbrugets hovedkvarter. Greenpeace frygter, dommen stækker danske græsrodsorganisationer fremover.

EU-kommissær opgiver håbet om dansk folkeafstemning
[Netavisen - link 10.06.05] Politiken
»Vi kan ikke længere forlange en afstemning i Danmark«, siger kommissionens næstformand, Margot Wallström. Hun tror, at EU's ledere vil »stoppe uret« og sætte gang i en ny europæisk demokrati-satsning.

EU opgiver fælles regler mod racisme
[Netavisen - link 10.06.05] Kristeligt Dagblad
Dansk modstand er med til at stoppe fælles regler mod racisme og fremmedhad. Regeringen ligger under for Dansk Folkeparti, lyder kritikken

Ulovligt at udtrykke støtte til brandattenat
[Netavisen - link 10.06.05] Politiken
Terrorlov mod ytringsfrihed: Er brandattentatet mod integrationsminister Rikke Hvilshøj politisk motiveret, er det ifølge juraekspert ulovligt at støtte aktionen. Det kan give op til to års fængsel.

Greenpeace: Vi tiltales som terrorister
[Netavisen - link 10.06.05] DR Regioner
Der er principper på spil i Københavns Byret. Miljøorganisationen Greenpeace mener, at de som den første organisation bliver tiltalt efter den såkaldte terror-pakke. I oktober 2003 hængte aktivister fra Greenpeace et kæmpebanner op ved landbrugets hovedkvarter Axelborg i København. Ved tidligere aktioner af den art er de enkelte aktivister blevet straffet med en bøde, men nu er selve organisationen Greenpeace også blevet tiltalt.

Politiet sigter bredt i efterforskning af brandattentat
[Netavisen - link 09.06.05] Politiken
Politiet arbejder intensivt for at opklare brandattentatet mod Rikke Hvilshøj, men er uden afgørende spor i sagen. Samtidig er politiet ikke overbevist om, at 'Aktionsgruppe Grænseløse Beate' står bag attentatet.

Ny ballade om spionflyet Tårnfalken
[Netavisen - link 08.06.05] DR
Rigsrevisionen vil blive bedt om at undersøge, hvad der gik galt med med spionflyet Tårnfalken. Forsvarsminister Søren Gade har sat en undersøgelse i gang efter at den franske flyproducent Sagem har kritiseret det danske forsvars arbejde med flyet.

Dansk aftale om fanger i Afghanistan
[Netavisen - link 08.06.05] DR
Danmark har som det første land indgået en aftale med Afghanistans regering om, at fanger, der overdrages til de lokale myndigheder, ikke som i dag ofte risikerer henrettelse

Danske 'Saddam-tilhængere' afviser terror-beskyldninger
[Netavisen - link 06.06.05] Politiken
'Organisationen for et frit Irak' afviser, at de skulle opfordre til terror og kalder beskyldningerne om at være et Saddam-parti, for »dybt absurde«.
Se også
Irak-organisation i Danmark på kant med terrorloven
[Netavisen - link 06.06.05] Politiken
Danske modstandere af den amerikanskledet besættelse af Irak bevæger sig på grænsen af, hvad der er strafbart, når de viderebringer det tidligere styres opfordringer til kamp mod besættelsen. PET overvåger gruppen.

Frygter Saddamtilhængere i Danmark
[Netavisen - link 06.06.05] TV2
Danske Saddam-tilhængere i "Komiteen for et frit Irak" bevæger sig på kanten af dansk terrorlovgivning, skriver Jyllands-Posten.
Se også
Frygt for Saddam-parti i Danmark
[Netavisen - link 06.06.05] Jyllands-Pesten
PET overvåger tilhængere af Iraks tidl. diktator Saddam Hussein og kampen mod de allierede i Irak-konflikten. Saddams forbudte Baath-parti er under gendannelse - også i Europa, måske også i Danmark - siger Mellemøsten-forsker.

Moderne fleksibilitet
[Netavisen - link 06.06.05] Proletæren (sv.)
Fords Volvo-fabrikker klarer sig ganske pænt, men fyringsrunderne raser for gulvfolket, og fagbevægelsen er passiv.

Hvis nationaldag?
[Netavisen - link 06.06.05] Proletæren (sv.)
Den svenske nationaldag 6. juni er overklassens kunstprodukt og kan aldrig blive en folkelig fest, i modsætning til f.eks. franskmændenes 14. juli.

Engelsk og dansk i Grønland
[Netavisen - link 06.06.05] Orientering (radio)
Sprogdebatten i Grønland plejer at dreje sig om forholdet mellem grønlandsk og dansk. Men med Grønlands hastigt tiltagende engagement i internationale anliggender melder et nyt spørgsmål sig: Hvorfor have besværet med at lære dansk, hvis engelsk åbner for en meget større verden? Med andre ord et ønske om, at ikke dansk, men engelsk skal være første fremmedsprog i Grønland. Et sprogskifte ville samtidig signalere et farvel til den sidste rest af kolonitiden. Men så enkelt er det ikke, advarer kendte grønlandske debattører, der har oplevet engelsk æde små sprog op.

FN revser Norge
[Netavisen - link 06.06.05] Klassekampen (no.)
Menneskerettighederne bliver fremdeles brudt i Norge. En FN-rapport kritiserer diskriminering af indvandrere og manglende tilbud til ureturnerbare asylsøgere.

Den slags går ulandshjælpen til
[Netavisen - link 06.06.05] Fagbladet 3F
Den nordjyske proprietær Anders Stenild, der var Lene Espersens vikar i Folketinget, har bevilget sig selv 1,5 mio. kr. som konsulent på sit Danida-finansierede svineprojekt i Ghana, og det er over halvdelen af det pågældende ulandsprojekts samlede budget (med links til mange artikler om emnet).

Haarder skider på tekniske skoler
[Netavisen - link 06.06.05] Fagbladet 3F
Det helt grundlæggende problem er, at der hvert år er 35.000-36.000 unge, der gerne vil have en læreplads, mens erhvervslivet kun tilbyder 28.000-30.000 lærepladser. Det misforhold blev tidligere løst af skolepraktikken, men den har regeringen fjernet.

Hjort ind i sag om dødsulykke
[Netavisen - link 06.06.05] Fagbladet 3F
De radikale og Enhedslisten drager nu beskæftigelsesministeren ind i dødsulykken i Støvring, hvor en 35-årig i tvangsaktivering fik en mur væltet ned over sig. Aalborg Kommune fralægger sig ansvaret. Ulykken var ikke hændelig, siger eksperter.

3F: Tvungen udlicitering truer velfærden
[Netavisen - link 06.06.05] Fagbladet 3F
Halvdelen af alle tekniske opgaver skal udliciteres, og andre skal helt privatiseres, foreslår erhvervsministeriets tænketank. Et angreb på det kommunale selvstyre, mener 3F.

_______________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder