Netavisens nyhedslinks uge 19
Verden rundt
Se også
Danmark og Norden - Global debat

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Nyheder fra folkets kamp i Colombia? Nyt website ANNCOL
Nyheder fra Venezuela? Se VHeadline.com
Nyheder fra folkets kamp på Filippinerne? Se bladet Bulatlat
Nyheder fra Nordkorea? Se KCNA
De arabisk lande: Se Al-Jazeera (eng) -
al-jazeera-info

Palæstina: Palestine Chronicle
'Den muslimske verden'? Se Unmah News
Nyheder om krig og fred? Se Antiwar
Faglige nyheder? Se Labour Start
Irak: albasrah
Iraq Occupation Watch

Alle links åbner i selvstændigt vindue.

1. maj: Protester mod krig og union


March mod monopolernes EU i Dublin.
Klik og forstør

Arbejderklassen internationale kampdag blev markeret med demonstrationer og protester verden over - ikke mindst i mod USAs krig mod Irak og støtte til Israels besættelse af Palæstina.
I EU-landene var udvidelsen med 10 lande et centralt spøgsmål. I det nuværende EU-formandsland Irland var der en stordemonstration i Dublin til Farmleigh House, hvor EU-statsledere fejrede sig selv med en gallamiddag. Politiet brugte vandkanoner.
Fotos fra Dublin-march 'Euro-Mayday'
IndyMedia
March til Farmleigh
IndyMedia
Pictures from Mayday Bring The Noise Action
IndyMedia
Politiet bruger vandkanoner mod demonstration

Irak: Værre overgreb end vist
[Netavisen - link 09.05.04] DR
Allerede mindre end et døgn efter afhøringerne af forsvarsminister Donald Rumsfeld breder skandalen sig yderligere. To hemmelige rapporter viser, at amerikanske soldaters overgreb mod irakiske fanger er langt grovere end de hidtil offentliggjorte billeder viser.

Det sydlige Irak nu i oprør
[Netavisen - link 08.05.04] Middle East Online (eng)
Britiske tropper i kamp med Sadr-milits i det sydlige Irak - kampe i Basra og Amara efter mange dages kampe med US-tropper i Najaf, Karbala, Diwaniya og Kufa.

UK-soldater lærer torturmetoder
[Netavisen - link 08.05.04] The Guardian (eng)
Den seksuelle ydmygelse af irakiske fanger i Abu Ghraib-fængslet var en del af et system af mishandling og nedværdigelse, som anvendes af specialstyrker og nu udbredes blandt almindelige soldater og 'private' lejesoldater, siger britiske militærkilder.

Kennedy ville forhandle med Castro da han blev myrdet
[Netavisen - link 08.05.04] Politiken
Deklassificerede dokumenter og båndoptagelser viser, at USA's præsident John F. Kennedy var i færd med at arrangere et hemmeligt møde med Cubas Fidel Castro, få dage før han blev myrdet i Dallas.

USA forsøger at få aftale om irakisk regering
[Netavisen - link 08.05.04] Financial Times (eng)
Jalal Talabani, den kurdiske leder af PUK og medlem af 'regeringsrådet', har været indkaldt til samtaler i Washington som led i en sidste-øjebliks bestræbelse fra USAs side på at 'skabe konsensus' om en midlertidig forfatning og en overgangsregering fra 1. juli. Centralt er spørgsmålet om shia-lederen Sistani.

Amerikansk fingeraftryk på Madrid-terror
[Netavisen - link 08.05.04] SacBee (eng)
Der var amerikanske fingeraftryk på bomberne, der blev brugt i togterroren i Madrid. Amerikansk sagfører arresteret af FBI.

Afghanistan: Pentagon må trække nødhjælpstrussel tilbage
[Netavisen - link 08.05.04] Modkraft
Koalitionstropper i Afghanistan har delt løbesedler ud, der truede med at fratage nødhjælp fra afghanere, der ikke vil give oplysninger om Al Qaeda og Taliban, skriver Guardian. Nødhjælpsorganisationer raser over at blive inddraget som agenter for USA’s militær.

Nepals royalistiske statsminister tvunget til at gå af
[Netavisen - link 07.05.04] Al Jazeera (eng)
Ugers folkelig protest og den væbnede opstand har tvunget den kongeligt indsatte statsminister Surya Bahadur Thapa til at gå af.

Bush søger 'regimeskifte' på Cuba
[Netavisen - link 07.05.04] IPS Af Jim Lobe (eng)
Seks måneder før det amerikanske valg, hbvor Florida igen kan få en nøglerolle, har George Bush udvidet den 44 år lange embargo og taget skridt til 'en forandring til demokrati'.

Disney vil stoppe Bush-film af Michael Moore
[Netavisen - link 06.05.04] Ekstra Bladet
Filminstruktøren Michael Moore er på vej med kritisk film om præsident Bush

UK-soldater som torturbødler
[Netavisen - link 06.05.04] The Mirror (eng)
Britiske soldater mishandler som deres US-kolleger irakiske fanger: pisser på dem, truer dem med henrettelse, slår og torterer dem. Med fotodokumentation.

Tv- billeder af amerikanske drab i Irak
[Netavisen - link 05.05.04] DR
Fransk tv viste tirsdag aften optagelser af et amerikansk helikopterangreb, hvor tre tilsyneladende ubevæbnede irakere blev dræbt.

Unge mødre i fattige lande har større risiko for at dø
[Netavisen - link 05.05.04] Politiken
Når børn bliver mødre, har de større risiko for at dø i en ung alder. Graviditet og fødsel er en af de hyppigste dødsårsager for teenagemødre i ulandene. På verdensplan er der hvert år mere end 13 millioner teenagere, der bliver mødre. Og en million babyer med teenagemødre dør hvert år.

Fangevogtersadisme eller efterretningsrutine
[Netavisen - link 05.05.04] Modkraft
»Individer, ikke systemet, er skyld i mishandlingssag«. Sådan lyder USA’s forsvarsministeriums skadebegrænsningsøvelse. Men de anklagede soldater, Amnesty, hærens egen interne undersøgelse og USA’s træning af allierede hære giver historien et andet spin.

USA bremser spansk sag mod al-Qaeda
[Netavisen - link 05.05.04] Yahoo.dk
De spanske myndigheder er på nippet til at løslade terrormistænkte medlemmer af al-Qaedas celle i Madrid. USA vil ikke samarbejde, lyder forklaringen.
Se også
Var Madrid-terroren en efterretningsoperation?
[Netavisen - link 04.05.04] BBC (eng)
De mistænkte for Madrid-terroren var politispioner!

Kofi Annan venter FN-styrke til Irak
[Netavisen - link 04.05.04] DR
FN's generalsekretær, Kofi Annan, regner med at FN's sikkerhedsråd vil give mandat til en multinational styrke i Irak, der kan skabe sikkerhed i landet, efter at styret formelt overdrages til irakerne selv 30. juni

Irak-tortur: En anklagets beretning
[Netavisen - link 03.05.04] The Guardian (eng)
USA prøver at fremstille den nazilignende tortur i irakiske fængsler som en isoleret hændelse, begået af 'uheldige' elementer. En af dem fortæller, hvordan forholdene var (er).

Protester mod Lula
[Netavisen - link 03.05.04] Bergens Tidende (no.)
Millioner af brasilianere manifesterede arbejdernes internationale kampdag med protester mod den socialdemokratiske præsident Lula da Silva, som i strid med sine valgløfter har ført en reaktionær økonomisk politik.

Tyskland: Ny lov kræver bordel-praktik
[Netavisen - link 03.05.04] Bergens Tidende (no.)
En ny tysk lov med påbud om oprettelse af praktikant-stillinger kommer også til at gælde prostituerede i bordeller, som er lovlige i Tyskland. Nej, det er vist ikke en and.

Argentina: Modstand savner ledelse
[Netavisen - link 03.05.04] Arbejderen
Praktisk taget alt handler om den økonomiske krise og om overlevelse, fortæller to argentinere på Danmarksbesøg. De eneste, der rigtig tjener penge, er eksportfirmaerne, og de er næsten alle udenlandske, mens de få, der stadig har arbejde, må knokle for sultelønninger. De proletariske modstands-netværk fra krisen i slutningen af 90'erne findes stadig, men der mangler en generation af ledere.

- Vi har ret til tilbagevenden
[Netavisen - link 03.05.04] Proletæren (sv.)
Palæstinaspørgsmålet er ikke bare en sag for palæstinenserne eller araberne, det er en sag for hele menneskeheden. Vi er flygtninge, fordi vort land er okkuperet, og okkupationen kan fortsætte på grund af USA's og EU's støtte til og samarbejde med Israel, siger en af de 400.000 palæstinensiske flygtninge, der lever i Syrien.

IRA-forbindelsen var fup
[Netavisen - link 03.05.04] Orientering (radio)
Det vakte vildt postyr, da tre irere for snart tre år siden blev anholdt i Colombia og anklaget for terrorvirksomhed. Den nordirske fredsproces gik i stå på stedet, og beskyldningerne mod IRA og Sinn Fein føg. Men så blev den irske trio frikendt ved domstolen i Bogotá.

USA: Kristen fundamentalisme opbygges
[Netavisen - link 03.05.04] Orientering (radio)
Amerikanske abortmodstandere går i øjeblikket fra succes til succes med at begrænse retten til abort. Bush-regeringen vil abort til livs, især fordi det er valgår, og abort kan mobilisere vælgerne. Anti-abort bevægelsens strategi, der trinvis skal vende amerikanerne mod abort, har vist sig at være effektiv.

_________________________________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder