Netavisens nyhedslinks uge 11
Danmark og Norden
Se også
Verden rundt - Global debat

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Alle links åbner i selvstændigt vindue

Christianias talsmand: VK ødelægger os
[Netavisen - link 13.03.04] Politiken
Christianitterne er skuffede over regeringens udspil om fristadens fremtid. Københavns Kommune glæder sig over, at bulldozerne tilsyneladende er kørt ud i nødsporet.
Se også
Nye forhold i Christiania i 2006 Politiken
Christiania får lov at bestå, men meget bliver anderledes, når fristaden fra nytår skal normaliseres. Regeringen fremlagde i dag sin handlingsplan, som blandt andet betyder, at der skal betales husleje, og de eksisterende love skal gælde også på Christiania.

Group 4 Falck skifter storaktionær
[Netavisen - link 13.03.04] Berlingske Tidende
Skaberen af Group 4, selskabets bestyrelsesformand Jørgen Philip-Sørensen, overdrager aktier for 3,2 mia. kr. til familiefond.
Se også
Group 4 Falck vil tjene på anti-terrorisme Børsen

Klager: Lomborg er stadig en svindler
[Netavisen - link 13.03.04] Politiken
Biologen Kåre Fog mener fortsat, at Bjørn Lomborg har ondt i fagligheden. UVVU's beslutning om at skrinlægge sagen frikender ikke Lomborg, mener Fog.

Danske F-16 fly skal skræmme russisk luftvåben
[Netavisen - link 12.03.04] Berlingske Tidende
Danmark ventes at sige ja, hvis NATO opfordrer til at udstationere F-16 jagere til at beskytte de tre kommende baltiske NATO-medlemmers luftrum, hvor det russiske luftvåben i de seneste uger har optrådt stadig mere agressivt. Rusland protesterer mod USAs planer om at oprette permanente baser i de baltiske lande.

Arla i dyb økonomisk krise
[Netavisen - link 12.03.04] Berlingske Tidende
Arla frygter 25 procents nedgang i indtjeningen. I et forsøg på at afbøde krisen varsler Arlas topchef lukning af fire danske og svenske mejerier. Arla er ramt af dønningerne af den hidsige mediestorm.

LO og DA i forligsen
[Netavisen - link 12.03.04] Berlingske Tidende
I går indledte LO og DA de afsluttende forhandlinger i Forligsinstitutionen. Truslen om en storkonflikt hænger over hovedet på parterne, der skal nå til enighed om en barselsfond. Det er forligsmandens ambition, at mæglingsforslaget kan ligge klar i løbet af weekenden.

Ny borgerlig tænketank
[Netavisen - link 12.03.04] Politiken
En række kendte danskere mødtes i aftes for at stifte en ny borgerlig tænketank, deriblandt David Gress, Brøndby-cheftræner Michael Laudrup, tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, auktionsleder Jesper Bruun-Rasmussen, komponist Bent Fabricius-Bjerre, mag.art. Henning Fonsmark, forfatter Claes Kastholm og forfatter Helle Stangerup.

Hvad skal Danmark leve af?
[Netavisen - link 12.03.04] Erhvervsbladet. Minikronik af Søren Kielgast og Tomas Vedsmand
Regeringens nye tænketank har fået en udfordring: Globaliseringen udfordrer dansk erhvervsliv. Mere end 60 pct. af Danmarks eksport kommer fra traditionelle erhverv. Der er ikke udsigter til, at nye erhverv overtager føringen foreløbig. Hvordan skaber vi derfor et vækstgrundlag med udgangspunkt i vores mange virksomheder inden for de traditionelle erhverv?

SAS opdeles
[Netavisen - link 11.03.04] Berlingske Tidende
Det skandinaviske luftfartsselskab SAS skal i løbet af foråret ændres fundamentalt. Den historiske ændring deler SAS i tre nationale selskaber og et selskab til interkontinentale flyvninger. Det tager ikke mindst sigte på at gøre op med de stærke faglige organisationer.

International kritik af forsvarsudspil
[Netavisen - link 11.03.04] DR
Planerne om at nedsætte værnepligten til tre måneder kritiseres skarpt af en af verdens førende militæranalytikere, Philip Mitchell, fra International Institute for Strategic Studies i London, der nærmest ser det som en joke. Det ér en joke - men også et forsøg på at skjule den reelle professionalisering af hæren og dens trimning til ren angrebskrig.

Regeringens forslag til et nyt 'forsvar'
[Netavisen - link 10.03.04] Berlingske Tidende
I regeringens forslag til forsvarsforlig for 2005-2009, der offentliggøres onsdag, ser fremtidens forsvar ifølge Berlingske Tidendes oplysninger således ud.
Se også
Vi skal koordinere civil og militær indsats
Berlingske Tidende Kronik

Af Per Stig Møller, Udenrigsminister (K) og Svend Aage Jensby, Forsvarsminister (V)
Se også
Danmarks raketforsvar og en milliard fyres af Berlingske Tidende
I dag lukker regeringen forsvarets mobile raketforsvar, Dehawk. Selv om der er brugt en milliard på at modernisere det, mener hverken regeringen eller Socialdemokraterne, at der er brug for raketterne.
Se også
Forsvarsudspil mødes med skepsis Politiken
Socialdemokraterne og de radikale mener ikke, at der er besparelser nok i det forsvarsforlig, som regeringen fremlægger i dag. Og ikke nok nyheder.
Se også
Danske F-16 jagere til Litauen Politiken
Fire danske F16-jagere og 100 soldater fra Flyvevåbnet skal formentlig permanent udstationeres i Litauen fra 1. april, hvor landet bliver NATO-medlem.

Kristne moralister beskyldes for at styre sex-undervisning
[Netavisen - link 10.03.04] Politiken
Den kristne del af det danske samfund har også før 'Sexstarz'-affæren haft held til at bremse undervisningsmateriale om sex til brug i de danske skoler - via Lars Løkke Rasmussen.

Bankstrejke på Grønland
[Netavisen - link 10.03.04] Berlingske Tidende
Onsdag morgen ramtes Grønland af sin første bankstrejke. Det blev en realitet, da det ikke i sidste øjebliks forhandlinger lykkedes repræsentanterne fra Grønlands Arbejdsgiverforening og Finansforbundet at finde en løsning på de sammenbrudte overenskomstforhandlinger.

De rige er blevet rigere
[Netavisen - link 09.03.04] Berlingske Tidende
Gabet mellem rig og fattig er blevet markant større de senere år. Danmark er ved at få en ny økonomisk overklasse, som øger deres indkomster og forbrug væsentligt mere end andre dele af befolkningen. Gabet mellem rig og fattig vokser markant i disse år, viser en ny analyse
Se også
Indvandrere sakker bagud i lønkapløbet Berlingske Tidende

Dansk bistand brugt til retssag mod sikkerhedsmur
[Netavisen - link 09.03.04] Politiken
Både V og K er stærkt utilfredse med, at en del af den danske støtte til palæstinenserne er gået til at føre sagen i Haag om den israelske sikkerhedsmur. (Andre synes det er et vigtigt bidrag til en retfærdig fred)

Udvalg vil rydde del af Christiania
[Netavisen - link 09.03.04] Politiken
Regeringens Christianiaudvalg vil lægge op til, at staden skal have en statslig administrator, ligesom de kollektive beslutningsprocesser skal nedlægges. Og så skal mellem 20 og 25 huse fjernes.

Medicinalfirmaer skjuler viden om bivirkninger
[Netavisen - link 09.03.04] Politiken
Resultaterne af medicinsk forskning er ikke altid tilgængelige. To forskere måtte bruge den finske højesteret for at få adgang til materiale. Det er også et kendt dansk problem, at positive udenlandske resultater kommer frem, mens negative skjules.

Svensk nazibande bruger tåregas
[Netavisen - link 08.03.04] Østgøta Correspondenten (sv.)
Nu er også Linkøping ramt af nazi-terror. Skinheads med tåregas som våben angriber byens mørklødede medborgere.

Udenlandske husslaver i svenske velhaverhjem
[Netavisen - link 08.03.04] Østgøta Correspondenten (sv.)
Det er ifølge Riksåklageren - Sveriges offentlige anklagemyndighed - helt o.k. at anvende underbetalte udenlandske husslaver, så længe disse officielt er rubricerede som "selvstændigt erhvervsdrivende".

Det skandinaviske sprog er en amerikansk koloni
[Netavisen - link 08.03.04] Yelah (sv.)
Ved at tillade det skandinaviske sprog at blive en koloni for amerikansk slang risikerer vi at forarme og forvanske det. Vi risikerer at tabe en sproglig mangfoldighed. Med færre sprog taber vi farver og kulturelle værdier. Mangfoldighedskultur erstattes af ensrettede funktionssprog, sprog som værktøj til at fremskynde konsumptionen. Det sker allerede nu. Med en sproglig tilnærmelse til de Forenede Stater konsumerer vi mere effektivt deres produkter.

Sag på vej om kommunal prisdumping
[Netavisen - link 08.03.04] Fagbladet
Billund kommunes egen indrømmelse af, at byens aktiveringsfabrik Industrimontagen underbød private firmaer, da aktiveringsprojektet overtog produktion for Bodum, gør en kommende retssag meget lettere at afgøre for domstolene.

"Norge er en koloni, ikke foregangsland"
[Netavisen - link 08.03.04] Klassekampen (no.)
Danske Jens-Peter Bonde, der er kendt som kompromisernes mand ift. EU i sin egenskab af MP for Junibevægelsen, kritiserer i skarpe vendinger den totale norske underkastelse under EU igennem EØS-aftalen, som han selv har været talsmand for. Det værste ifølge Bonde er, at Norge dermed ikke har fremvist et "alternativt europæisk rum" egnet til reformering af den nuværende Union.

Norske tropper skal tvinges ud i verden, kræver NATO
[Netavisen - link 08.03.04] Avisa Nordland (no.)
Nu fremlægger den norske regering sit forslag til ny 'befalsordning', og der åbner man for, at samtlige officerer i forsvaret kan beordres til at føre krige i udlandet. Frem til nu har det kun været dem, som blev ansat efter 1999, som kan tvinges ud.

Kommune forfulgte undersåt i otte år
[Netavisen - link 08.03.04] Hvidovre Avis
Jane Nielsen, der nu søger førtidspension, er tilsyneladende blevet bedt om at tilbagebetale for meget udbetalt i børnebidrag. Det viste sig dog at være en fejl, som kommunen først erkendte 5. februar i år - efter otte års forfølgelse.

Topjurister fordømmer tv-dækning af retssager
[Netavisen - link 08.03.04] Hufvudstadsbladet (sv.)
Tv-sending fra retssager og indspilninger i retssale forstyrrer domstolene og de berørte parter. En kraftig, gennemslående offentlighed leder til en situation, hvor retssagen samtidig føres i domstole og medier,
anser Finlands tre højest placerede jurister.

______________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder