Netavisens nyhedslinks uge 08
Danmark og Norden
Se også
Verden rundt - Global debat

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Alle links åbner i selvstændigt vindue

 

De hemmelige kilder: Hvad FET sagde op til Irak-krigen
[Netavisen - link 22.02.04] Berlingske Tidende
Ifølge statsminister Anders Fogh Rasmussen og udenrigsminister Per Stig Møller var beslutningen om Danmarks deltagelse i Irak-krigen alene baseret på åbne kilder. Derfor er der ikke behov for en undersøgelse af krigsgrundlaget som i USA og Storbritannien. Men der var også lukkede kilder. Berlingske Tidende bringer uddrag af de 'trusselsvurderinger', der udgik fra Forsvarets Efterretningstjeneste i Kastellet i København
Se også
Efterretningstjeneste skrev rapporter af Berlingske Tidende

Politichefen i Göteborg frifundet
[Netavisen - link 22.02.04] EU-Observer
Politichefen fra EU-topmødet i Göteborg 2001 er blevet frikendt for anklager om ulovlig frihedsberøvelse af demonstranter. Den juridiske dommer og de politisk udpegede nævninge var enige

Medlemskabet der begynder at koste
[Netavisen - link 22.02.04] EU-Observer
EU-Kommissionen lægger op til et markant større EU-budget, og Danmark er et af de lande, der med sikkerhed kommer til at betale mere. Analyse af EU's budget.
Se også
EU-Kommissionen vil tættere på borgernes lommer EU-Observer

Regeringen kendte til bevismangel
[Netavisen - link 21.02.04] Information
I over et år har den danske regering vidst, at USA ikke havde beviser mod den danske Guantánamo-fange
Se også
Stormløb mod Per Stig Møller Ekstra Bladet
Udenrigsministeren skal forklare falsk Guantanamo-oplysning om at Slimane Hadj Abderrahmane blev fanget i Afghanistan. Danskeren blev taget i Pakistan

Nyt fælles-europæisk Grønt Parti
[Netavisen - link 21.02.04] DR
Repræsentanter fra 32 grønne partier fra hele Europa samles i week-end'en i Rom for at danne et grønt europæisk parti. Joschka Fischer er hovedfiguren.
De EU-kritiske danske De grønne og Grønne demokrater vil gøre indsigelser.

OK-04: 3-årigt transportforlig
[Netavisen - link 21.02.04] SiD
Ny treårig overenskomst på transportområdet giver 9,40 kroner på timelønnen. En fornuftig aftale efter omstændighederne, siger gruppeformand Orla Petersen.
Se også
OK-04: Bygge-forligene SiD
Bestyrelsen i SiD's byggegruppe er glad for, at man er driblet uden om industriens strejke-overarbejdsklausul. To kan ikke anbefale forliget.

741 dage i fangeskab – men ingen sag
[Netavisen - link 20.02.04] Information
Den danske Guantanamo-fange er en fri mand inden for kort tid. Regeringen har indgået en aftale med USA om betingelsesløs frigivelse – alligevel vil han blive overvåget af PET, når han sætter fødderne på dansk jord
Se også
Efter 772 dage løslades 5 britter fra Guantanamo Bay
The Independent (eng)

Risiko for nyt aktiekollaps
[Netavisen - link 20.02.04] Politiken
De professionelle sælger, mens småsparerne køber. Dét bekymrer danske investeringseksperter, at priserne på amerikanske aktier nu er så høje, at det ligner situationen, før it-boblen brast i 2000.

Ledelsen i POEM lukker og slukker
[Netavisen - link 20.02.04] Berlingske Tidende
Formandskabet for indvandrerorganisationen POEM, der gennem det seneste halve år har været ramt af beskyldninger om snyd med medlemstallet og rod i økonomien, valgte torsdag at smide håndklædet i ringen og træde ud af bestyrelsen.

Spiontjenester er reelt uden for kontrol
[Netavisen - link 19.02.04] Information
Folketingets kontroludvalg er omgærdet med så meget hemmelighedskræmmeri, at det ifølge oppositionen er umuligt at holde parlamentarisk kontrol med efterretningstjenesterne

Regeringen vil begrænse CO2-udslip
[Netavisen - link 19.02.04] Politiken
El og gas bliver dyrere, når regeringen af hensyn til klimaet strammer kravene til virksomheders udledning af drivhusgasser. Energisektoren raser: Planen koster arbejdspladser.

Militæradvokater protesterer
[Netavisen - link 19.02.04] Information
De Pentagon-jurister, der skal forsvare nogle af Cuba-fangerne, kritiserer USA’s politik. Danskeren burde sendes hjem, siger major

Kristendemokraterne hugger liste K
[Netavisen - link 18.02.04] DR
Partiet skiftede i oktober navn til Kristendemokraterne og dropper det indarbejdede partibogstav Q. Hos Indenrigsministeriet har Kristendemokraterne fået godkendt, at vælgerne fremover skal stemme på liste K. Det har tidligere været DKPs listebetegnelse - og har siden Enhedslisten blev oprettet været brugt af kommunistiske fælleslister og KPiD-opstillinger ved lokalvalg.

Elevorganisation uddeler den forbudte sex-cd
[Netavisen - link 18.02.04] Politiken
Organisationen Danske Skoleelever deler onsdag middag ud af en omstridt cd med seksualoplysning. Organisationen opsætter også fire computere på Nytorv i København, så folk selv kan danne sig et indtryk.

OK-04: Forlig i byggeriet
[Netavisen - link 18.02.04] SiD
Gruppeformand for SiD's bygningsarbejdere John Larsen er tilfreds med god blanding af hårde kontanter og bløde pakker i forlig, der omfatter 40.000 SiD'ere.
Se også
OK-04: Chance for nyt forlig i dag SiD
Forligsmanden håber på et gennembrud på normallønsområdet, inden han i eftermiddag skal planlægge den videre strategi sammen med LO og DA.

Straf for at skjule flygtninge op
[Netavisen - link 18.02.04] TV2
Nye stramninger i asylpolitikken på vej: VK-regeringen vil skærpe straffen for at skjule flygtninge - til f.eks. en øjeblikkelig bøde på 5.000 kr

Karen Jespersen: Skolemulkt skal tilbage
[Netavisen - link 18.02.04] Berlingske Tidende
Alt i mens regeringen er ved at trække bødeforslaget i land, får udspillet opbakning fra uventet side. Tidligere indenrigs- og socialminister, Karen Jespersen (S), foreslår sanktioner, når borgere udebliver fra aftaler med det offentlige, både på sundheds- og undervisningsområdet.

Danske indvandrerlove retter sig mod muslimer
[Netavisen - link 18.02.04] Al Jazeera (eng)
Anders Rasmussen har annonceret en række lovændringer, der skal stække antallet af muslimske ledere i landet.
Se også
Norge løslader mullah Krekar
[Netavisen - link 18.02.04] Politiken
Den irakiske, muslimske mullah Krekar er løsladt i Norge. Årsagen er, at vidner, som har sagt, at han stod bag selvmordsaktioner i Irak, har vidnet under tortur (!)

Hemmelige Irak-kilder skal frem
[Netavisen - link 18.02.04] Information
Regeringen har gentagne gange erklæret, at beslutningen om at gå i krig udelukkende bygger på åbne kilder. Men det tror SF’s udenrigsordfører Villy Søvndal ikke på. Derfor kræver SF 18 hemmelige Irak-rapporter fremlagt for Folketinget

Sløsede danskere står til bøderegn
[Netavisen - link 17.02.04] Berlingske Tidende
VK-regeringen undersøger muligheden for i stor målestok at indføre bøder til borgere, der udebliver fra aftaler med det offentlige system. Kommunerne er positive. Eksperter og fagfolk er betænkelige
Se også
Stærk kritik af planer om offentlige bøder
[Netavisen - link 17.02.04] Berlingske Tidende
Regeringen er alt for fokuseret på straf, mener socialpædagoger Kommunerne er til gengæld positive overfor tanken om at opkræve betaling fra folk, der udebliver fra aftaler med det offentlige.

Tager overpris for rejseforsikring
[Netavisen - link 17.02.04] Ekstra Bladet
De danske rejsebureauer tjener millioner af kroner på at sende lovpligtige forsikringsudgifter videre til forbrugerne. De ganger dem med to, tre eller fire og maskerer dem på regningen som et officielt gebyr, der ikke er til forhandling, skriver Økonomisk Ugebrev.

Indsatte har sympati for fangeoprør
[Netavisen - link 17.02.04] Politiken
Vold, hærværk og ildspåsættelse blev resultatet af det fangeoprør, der opstod i Nyborg Statsfængsel søndag aften. Men oprøret har skabt sympati og forståelse hos de indsatte i resten af landets fængsler.

Undtagelsestilstand i fængslet
[Netavisen - link 16.02.04] Politiken
Ledelsen i Nyborg Statsfængsel har indført en slags undtagelsestilstand. Fangerne må blive i cellerne, mens personalet gør skaderne op og finder ud, hvordan det anstrengte forhold mellem indsatte og ansatte kan forbedres.

Norge: Tyrkiet afsløret i politisk provo-virksomhed
[Netavisen - link 16.02.04] Klassekampen (no.)
Tyrkiets ambassader er velkendte arnesteder for indblanding i værtslandenes politiske liv og især kortlægning af kurdiske indvandrere. Nu er det dokumenteret sort på hvidt, hvordan den tyrkiske ambassade i Norge har arbejdet på protestaktioner mod Norges kritik af Tyrkiets menneskerettighedssituation. Tyrkiet finansierer et net af dækorganisationer i de europæiske lande.

Danmark: Tvangssteriliseringer er endnu for langt ude
[Netavisen - link 16.02.04] Kalundborg Folkeblad
Socialdemokraterne i Hvidebæk fortryder nu støtten til forslaget om tvangssterilisation af dårlige forældre. Ordet har fået alt for meget fokus i pressen, siger formanden.

Skam over Sverige - for kongehus og våbensalg
[Netavisen - link 16.02.04] Proletæren (sv.)
"Monarkiet er en skam, en stinkende rest fra førdemokratisk tid, uværdigt for et samfund, som kalder sig demokratisk," skriver Proletæren i anledning af kong Carl Den Sidste Gustavs hyldest til Bruneis diktator - som Sverige i øvrigt sælger våben til!

Svensk EU-reformparti i blæsevejr
[Netavisen - link 16.02.04] Sydsvenska Dagbladet (sv.)
Det nystiftede parti Junilisten, som stiller op til EU-parlamentsvalget og er en direkte pendant til den danske Junibevægelse, blev udsat for hårde udfald fra det konkurrerende Miljøpartiets kongres i Eskilstuna. "En ganske traditionelt højredrejet og nationalistisk herreklub, som ikke engang undslår sig for at gå i seng med Sverigedemokraterne," hed det bl.a.

Kvinder straffes på pensionen
[Netavisen - link 16.02.04] Trønderavisa (no.)
Over halvdelen af de erhvervsaktive kvinder i Nordtrøndelag er på deltid, hvilket er norsk rekord for kvindelig underbeskæftigelse. Nu truer pensionsliberaliseringerne med at straffe denne gruppe i arbejdslivet økonomisk i alderdommen.

Fyret tillidsmand truet med bortvisning efter interview
[Netavisen - link 15.02.04] Jydske Vestkysten
Samme dag som Kirsten Bitsch Lavridsen i JydskeVestkysten fortalte om sine følelser ved at blive fyret efter 27 år på Sønderborg Sygehus, blev hendes fagforeningsformand truet med en bortvisning af hende.

V: Sælg kommunalt guldæg
[Netavisen - link 15.02.04] Berlingske Tidende
Landets kommuner skal selv betale milliardregningen for den kommende strukturreform ved at sælge deres fælles IT-selskab, KMD, fastslår Venstres finansordfører. Kommunerne siger nej.

Den europæiske forbindelse
[Netavisen - link 15.02.04] EU Observer
Bog fra magtudredningen er stærk i analyserne af EU-samarbejdet. Bl.a. har bogen et aldeles glimrende kapitel om "det økonomiske samspil mellem EU og Danmark", der er en af de hidtil bedste beskrivelser af EU-budgettet og hvor meget Danmark i virkeligheden betaler til EU - og får igen.

______________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder