Netavisens nyhedslinks uge 04
Danmark og Norden
Se også
Verden rundt - Global debat

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Alle links åbner i selvstændigt vindue

Dansk "hjælp" på vej til Irak
[Netavisen - link 25.01.04] Politiken
Frygt for terrorbomber og kriminalitet har hidtil bremset genopbygningen i hele Irak. Nu er både Udenrigsministeriet og flere nødhjælpsorganisationer på vej til den sydlige del af landet.

Danskere opfinder plante der afslører landminer
[Netavisen - link 24.01.04] Politiken
Danske genforskere har udviklet en plante, der skifter farve, når dens rødder støder på sprængstof. Røde Kors og minerydderorganisation kalder ideen revolutionerende.

V frygter resultatet: 'Folkeafstemninger er ikke særligt demokratiske'
[Netavisen - link 24.01.04] Politiken
Venstre bryder sig ikke om folkeafstemninger. Især ikke om at tabe dem. Nu frygter man resultatet af kommende EU-afstemninger. Venstres EU-ordfører Charlotte Antonsen siger, at folkeafstemninger ikke er mere demokratiske end det repræsentative demokrati. Afstemningerne er faktisk en demokratisk stopklods, mener hun.

Arbejdsløse HKere må ikke stemme om overenskomst
[Netavisen - link 23.01.04] Berlingske Tidende
HK har besluttet, at ledige medlemmer ikke må stemme om overenskomsten. Det skaber splid blandt forbundets topfolk. Metals formand kunne aldrig få samme tanke.

Befolkningseksplosion på vej i København
[Netavisen - link 23.01.04] Berlingske Tidende
Befolkningen i Storkøbenhavn vil vokse med 250.000 - 20 pct. - de næste årtier, forudser Strukturkommissionen. Det vil blive en enorm udfordring at skaffe bl.a. job, uddannelse og boliger, vurderer politikere og eksperter.

Arbejdsløsheden steget markant under Fogh
[Netavisen - link 23.01.04] Berlingske Tidende
Arbejdsløsheden er under VK-regeringen steget markant mere end i de fleste andre EU-lande. Det står i skærende kontrast til statsministerens tale om, at Danmark klarer afmatningen bedre end de fleste andre lande, mener S.

Stadig flere pendlere
[Netavisen - link 23.01.04] SiD
Arbejdskraften tager ikke hensyn til mere eller mindre synlige kommunegrænser. Den pendler mere og mere. I løbet af de seneste 10 år er antallet af pendlere steget med 200.000 personer, mens beskæftigelsen i samme periode kun er steget med godt 170.000 personer.

Hæren regner med at blive i Irak
[Netavisen - link 22.01.04] Politiken
Hæren er i fuld gang med at indkalde nye soldater. Det sker i forventning om, at Folketinget vil forlænge den danske indsats i Irak.
Se også
A.P. Møller skal drive havn i Irak TV2 Nyhederne
A.P. Møller går som en af de første danske virksomheder ind i det krigshærgede Irak. A.P. Møller har sikret sig en 25-årig kontrakt til at bygge og drive containerhavn, skriver Børsen.
Se også
Producent af JSF-jagerfly til Danmark Ekstra Bladet
Flyproducenten Lockheed Martin besøger i marts Danmark for at drøfte jagerflyet Joint Strike Fighter, som om 10-15 år skal afløse F-16
Se også
Fogh vil fortsat sejle til diktaturer og lande i krig Information
Ny lov om våbentransport tillader fortsat danske skibe at sejle våben til krigsførende lande og diktaturer i strid med EU’s adfærdskodeks

Færøerne vil rykke fra Danmark
[Netavisen - link 21.01.04] Politiken
Stik imod alle meningsmålinger er løsrivelsesbevægelsen på Færørerne stadig stærk. Det viser gårsdagens valg, hvor det danskvenlige Sambandsparti blev den store taber.

Færøsk valg: Selvstyrekoalition gik frem
[Netavisen - link 21.01.04] Politiken
Trods en intens mediekampagne, der på forhånd havde gjort de færøske selvstyrepartier til tabere, gik det modsat. Det færøske Sambandsparti fik ikke den fremgang, som meningsmålingerne havde forudset. De fire koalitionspartier gik tilsammen et mandat frem og vil fortsat kunne danne landsstyre.

Fogh ydmyger Per Stig i censureret klip
[Netavisen - link 21.01.04] Politiken
Anders Fogh Rasmussen har forklaret, at et klip fra udsendelsen 'Fogh bag facaden' blev censureret bort på grund af landets sikkerhed, men i virkeligheden viser klippet et opgør mellem statsministeren og udenrigsministeren.
Se
Per Stig svinet til Ekstra Bladet

Krarup truer forsker
[Netavisen - link 21.01.04] Information
Videnskabsminister Helge Sander bliver nu bedt om at vurdere Søren Krarups personlige angreb og trussel mod forskeren Palle Roslyng-Jensen og Københavns Universitet.

Dansk erhvervsliv tjener milliarder i Irak
[Netavisen - link 20.01.04] Information
Krigsdeltagelsen har været en fordel i kampen om Iraks genopbygning. På tre måneder har danske firmaer fordoblet deres kontrakter. Ifølge Udenrigsministeriet tegner danske virksomheder sig p.t. for ordrer på omkring tre milliarder korner. Det svarer til 10 års ekport til Irak før krigen. Blandt deltagerne er udover Maersk og DISA virksomheder som Grundfo, Danfoss, Arla, Højgaard, F.L. Schmidt og Radiometer.
Med liste over virksomheder.

Buspriserne stiger igen næste år
[Netavisen - link 20.01.04] Politiken
Næste år får københavnere og århusianere igen store prisstigninger i den kollektive trafik. Regeringen har fjernet det statslige billettilskud til busser og tog på det 'værst tænkelige tidspunkt', siger kommunalpolitikere fra de store byer.
Se også
Hvorfor stiger billetpriserne? Politiken

Fusion skal redde den kollektive trafik
[Netavisen - link 20.01.04] Politiken
Alle sjællandske trafikselskaber bør smeltes sammen i et, mener både trafikminister, Københavns overborgmester og formanden for Hovedstadens Udviklingsråd.

Hellere aktiv student end arbejdsløs kandidat
[Netavisen - link 20.01.04] Politiken
Chancen for at få job som nyuddannet er så ringe, at mange studerende på landets universiteter foretrækker at forlænge specialet frem for at blive arbejdsløs kandidat.

Oppositionen kræver billigere tog og busser
[Netavisen - link 19.01.04] Berlingske Tidende
En fælles front til venstre for regeringen ønsker mellem 10 og 50 pct. prisnedsættelse på bus- og togbilletter. Længst går de radikale med en halvering af prisen. Regeringsflertal afviser.
Se også
Trafikøkonom: Gør busserne gratis Politiken
København burde tage ved lære af de byer, som har indført gratis bus, sporvogn og tog. Det vil gavne både borgerne og samfundsøkonomien, vurderer trafikøkonom.

Dollarfald koster 74.000 arbejdspladser
[Netavisen - link 19.01.04] Ugebrevet A-4
Dollaren trækker tusindvis af danske arbejdspladser med sig i faldet. Allerede sidste år mistede 28.000 danskere inden for blandt andet metalindustrien jobbet. Eksperter spår, at dollaren vil falde yderligere, og at vi endnu ikke har set den fulde effekt af kursfaldet.

'Forsvunden' hærchef igen på banen
[Netavisen - link 19.01.04] Politiken
Den tidligere irakiske hærchef, Nizar al-Khazraji, der er eftersøgt over hele verden for krigsforbrydelser, er atter på banen med politiske budskaber til det irakiske folk og de hundredtusindvis af soldater, han engang stod i spidsen for: Han er en vigtig mand i det amerikansk besatte Irak!

Ambassadørens frustrationer
[Netavisen - link 19.01.04] Aftonbladet (sv.)
Ambassadør Zvi Mazel reagerede, som de israelske soldater plejer at gøre, når de er på patrulje i palæstinensiske byer, hvor befolkningen ikke engang må gå ud af husene for at handle mad og hente vand. Eller sende sine børn til skolen.

Huslejestigninger på 40 procent
[Netavisen - link 19.01.04] Orientering (RADIO)
For at lukke et hul i lejeloven, der gør det muligt at hæve huslejen på baggrund af fiktive renteudgifter, har socialminister Henriette Kjær fremsat et lovforslag, hvor loftet over huslejestigningerne er sat så højt, at en del af landets fattigste lejere stadig vil risikere at skulle forlade deres hjem.

Persson på et kanonrør fra Bofors
[Netavisen - link 19.01.04] Proletæren (sv.)
Sveriges statsminister er med i front, når landets tunge våbenindustri laver salgsfremstød. Og i den forbindelse betyder det intet videre, hvilke internationale aftaler og principper Sverige formelt har bekendt sig til angående dødens købmandshandel.

Håndkøbsmedicin er blevet dyrere
[Netavisen - link 19.01.04] Søndagsavisen
Prisstigningen er bemærkelsesværdig, fordi Folketinget for to år siden besluttede at liberalisere markedet for håndkøbsmedicin, så også supermarkeder, kiosker og tankstationer fik lov til at sælge produkterne. Målet var blandt andet billigere håndkøbsmedicin via øget konkurrence.

Hver sjette pige har forsøgt selvmord
[Netavisen - link 19.01.04] Jydske Vestkysten
Hver sjette pige i alderen 15-20 år i Sønderjyllands og Ribe Amter har forsøgt at begå selvmord. Det viser en spørgeskemaundersøgelse.

Indvandrerne er underklasse
[Netavisen - link 19.01.04] Orientering (RADIO)
Det er dem, der kører bussen, når vi skal arbejde. Det er dem, der gør rent på kontoret og tager opvasken på restauranten. De udgør en stor andel af beboerne i de dårlige boliger og får mindre i løn end os. Og de har svært ved at slippe ud af den klemme, også selvom de arbejder eller uddanner sig, viser en ny undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Forsvar, tæskehold eller nødhjælp
[Netavisen - link 18.01.04] Berlingske Tidende
Forhandlingerne om fremtidens forsvar intensiveres i disse uger. Skal Danmark have et internationalt tæskehold, eller skal danske uniformer optræde som bevæbnede nødhjælpsarbejdere?

Fagforeningsrebeller advarer topforhandlere
[Netavisen - link 18.01.04] Politiken
Netværket af fagforeninger OK-2004 skælder sine egne topforhandlere ud for at være for lukkede og for langt fra medlemmerne. De advarer mod at undervurdere baglandet, som det skete i 1998, der endte i storkonflikt.

Danskerne vil ikke af med EU-forbehold
[Netavisen - link 18.01.04] DR Online
Vanskeligheder for EU-tilhængerpartierne: En måling fra PLS Rambøll i Jyllands-Posten viser, at et flertal for første gang i mange år ikke ønsker at afskaffe forbeholdet mod retligt samarbejde eller forsvarsforbeholdet.

Metroen løber løbsk
[Netavisen - link 18.01.04] Berlingske Tidende
Den københavnske metro savner hen ved 80 mio. passagerer om året for blot at kunne betale sine faste omkostninger i form af renter på gælden og driftsudgifter.

Israel og Sverige i diplomatisk krise
[Netavisen - link 18.01.04] Politiken
Israels ambassadør i Sverige, Zvi Mazel, har raseret et svensk kunstværk, han følte sig provokeret af. Hans regering bakker ham op og melder fra til stor svensk konference om folkemord. Den svenske regering raser og har indkaldt Mazel til krisemøde

Spindoktor stævner medier
[Netavisen - link 18.01.04] Politiken
Hverken Dagbladet Information eller TV 2 har givet kirkeministerens tidligere pressesekretær Henrik Gade Jensen den undskyldning, han har krævet for påståede forbindelser til nazikredse. Stævninger er også på vej mod biskoppen i Århus og journalist Georg Metz.

Industriens forhandlinger brudt sammen
[Netavisen - link 17.01.04] Berlingske Tidende
Overenskomstforhandlingerne mellem Dansk Industri og CO-industri er brudt sammen. Der er ikke aftalt nye møder endnu.

OK -04: På vej til lynoverenskomst
[Netavisen - link 16.01.04] SiD
Dansk Industri og CO-industri har indkaldt de store udvalg til at forhandle lørdag. Dermed er der lagt op til en hurtig overenskomstafslutning.

Flextronics fyrer 700
[Netavisen - link 16.01.04] DR Online
Nordjyllands største industrivirksomhed, Flextronics, fyrer 700 ud af elektronikfabrikkens 1000 ansatte. Årsagen er, at Flextronics største kunde Siemens har opsagt kontrakten.
Se også
Siemens flytter produktionen til lavtlønslande Berlingske Tidende

Hizb-ut-Tahrir bliver ikke forbudt
[Netavisen - link 16.01.04] Politiken
Justitsminister Lene Espersen vil ikke forbyde den muslimske organisation Hizb-ut-Tahrir. Det sker efter rigsadvokatens indstilling. Rigsadvokaten mener ike, det kan bevises, at Hizb ut-Tahrir virker ved et ulovligt formål og dermed bør opløses ifølge grundloven.

Intet spor af blistergas i granater
[Netavisen - link 15.01.04] DR Online
Der var sandsynligviske ikke kemiske kampstoffer i de granater, som danske soldater fredag fandt i det sydlige Irak. Det oplyser Hærens Operative Kommando.
Se også
Dansk krigsmateriel
Leder Information

Fredelig demo for ungdomshuset
[Netavisen - link 15.01.04] Politiken
Politiet mødte talstærkt op, da omkring 400 (knap 1000 KP-Netavisen) unge onsdag aften var samlet til demonstration (for bevarlese af Ungdomshuset). De er Københavns farligste, siger vagthavende på Københavns Politigård.

Politiet opgiver sag mod René Milo
[Netavisen - link 15.01.04] Politiken
Greves omstridte borgmester, René Milo (V), begik ikke noget kriminelt, da han bogførte en restaurationsregning hos både kommunen og i sit private firma. Det fastslår Glostrup Politi, der først havde sigtet Milo for bedrageri, men nu har opgivet sagen.

Brixtofte stiller op til kommunalvalget i Farum
[Netavisen - link 15.01.04] Politiken
Den skandaliserede eksborgmester i Farum, Peter Brixtofte, vil være at finde på stemmesedlen til kommunalvalget i slutningen af næste år. Brixtofte stiller dog ikke op til borgmesterposten.

Undersøgelse af A.P. Møllers våbensalg til Irak
[Netavisen - link 14.01.04] Information
Regeringen undersøger Danmarks eksport af krigsmateriel til Saddam Husseins Irak

Modstand i regeringspartierne mod regeringsforslag
[Netavisen - link 14.01.04] Berlingske Tidende
Det bliver ikke uden modstand fra egne rækker, at indenrigsministeren gennemfører en udligningsreform, der tager fra hovedstadsområdet og giver til provinsen.
Se også
Flyt vestpå og få flere penge til sjov (!)
[Netavisen - link 14.01.04] Berlingske Tidende
Mest i løn - mindst til sig selv. Det er situationen for indbyggerne i hovedstadsområdet, som nok tjener godt. Men de høje boligpriser betyder, at folk i Vestdanmark har mest til sig selv.
Se også
Frygt for enklaver af rige borgere Berlingske Tidende

Øvrige partier for små til omtale
[Netavisen - link 14.01.04] Politiken
Der gøres forskel på småpartier i meningsmålinger. Mindst 0,5 procent af stemmerne skal der til for at få den gratis reklame at blive nævnt ved navn.

Danmark solgte granatanlæg til Irak
[Netavisen - link 13.01.04] Information
Danske firmaer deltog i opbygningen af Saddam Husseins krigsmaskine. Blandt leverancerne var et anlæg til produktion af granater som dem, de danske styrker netop har fundet i Irak

Svindlernes elmarked
[Netavisen - link 13.01.04] Proletæren (sv.)
Det afregulerede elmarked repræsenterer et gigantisk svindleri. Det blev påstået, at afreguleringen skulle føre til lavere priser og bedre service. Men det blev tværtom. Vi har fået skyhøje elpriser og idelige elafbrydelser.

Grænseregion i klemme
[Netavisen - link 13.01.04] Orientering (RADIO)
Det tyske mindretal i Sønderjylland/Nordschleswig frygter, at den kommende kommunalreform kan blive dets politiske død, og for hele Danmark kan der være god grund til at værne om det sønderjyske, mener mindretallet.

Vejspærring mod okkupation
[Netavisen - link 13.01.04] Yelah (sv.)
Det svenske Boykot Israel-netværk i Malmø har på en gågade i byen opsat en symbolsk mur ledsaget af en kampagne for at gøre opmærksom på Israels bygning af apartheid-muren i Palæstina.

Fagforeningsboykot af Coca Cola
[Netavisen - link 13.01.04] Modkraft
Den multinationale Coca Cola-koncern er blevet strittet ud af fagforeningslokalerne i både Byggefagenes Hus på Nørrebro i København og fra TIB 27 i Valby. Ifølge Byggefagenes Nyhedsbrev skyldes boykotten dels, at Coca-Cola ikke betaler skat i Danmark, dels at koncernen er under anklage for at myrde fagligt aktive i Colombia.

"Byg boliger, og stop arbejdskraft-indvandringen"
[Netavisen - link 13.01.04] Proletæren (sv.)
Det ser dystert ud på byggefronten. Arbejdsløsheden ligger højt, og fra 1. maj ligger markedet åbent for arbejdskraftsindvandring fra de østeuropæiske lande. Risikoen er åbenbar for løndumping og kraftig konkurrence om jobbene. Byggearbejderne i Malmø har dog ikke tænkt at lade sig køre over.

Dansk Folkepartis racismepromovering
[Netavisen - link 13.01.04] Kontradoxa
Flygtninge- og indvandrerpolitik er bare politik ligesom trafik- eller skatteområderne, og de er bare talerør for en masse utilfredse mennesker. Dertil bliver Dansk Folkeparti groft undertrykt af kulturradikale og venstreorienterede, der forhindrer dem i at komme til orde og hindrer sandheden i at komme frem. Når Dansk Folkeparti selv skal beskrive
virkeligheden.

Lidl 'raus!
[Netavisen - link 13.01.04] Klassekampen (no.)
Den berygtede, mafiøse Lidl-koncern er i færd med at invadere Norge med sine supermarkeder.

Danskerne finder mindstelønnen urimeligt lav
[Netavisen - link 12.01.04] Ugebrevet A4
Syv ud af ti mener, at mindstelønnen er for lav, og stort set ingen mener, den er for høj, viser ny meningsmåling. Først og fremmest ufaglærte i detailhandlen og restaurationsbran-chen arbejder på mindsteløn. Alligevel bestemmer industrien reelt mindstelønnen ved overenskomstforhandlingerne. De butiksansattes formand opfordrer til at vise solidaritet med de lavest lønnede

Fogh forsvarer tale og pressechef
[Netavisen - link 12.01.04] Politiken
Anders Fogh Rasmussen tager nu til genmæle over for kritikken af hans nytårstale og sin pressechef, som beskyldes for at lyve om sin rolle i talens tilblivelse. Talen var kraftigt inspireret af et udkast skrevet af Christopher Arzrouni, topchef i Dansk Industri.
Fogh: Hver en stavelse i talen er min Berlingske Tidende
Bedøm selv ved at sammenligne med Christopher Arzrounis udkast.
Se
Christopher Arzrounis udkast til Foghs nytårstale Del 1 Jyllands Posten
Del 2
Del 3
Del 4

Fritvalgs-ordning ligner en fiasko
[Netavisen - link 12.01.04] Urban/Berl. Tid.
Forsvindende få københavnske ældre har valgt at skifte fra kommunal til privat hjemmehjælp.
Se også
De ældre vender frit valg ryggen Urban/Berl. Tid.

Skattelettelser går lige i kommunekassen
[Netavisen - link 12.01.04] Ugebrevet A4
Børnefamilierne må se deres skattelettelser blive spist op af højere priser for børnepasningen. Men det vil ikke skabe mismod blandt dem, det går ud over. For det går, som de forventede

S vil have 12 års skolepligt
[Netavisen - link 12.01.04] DR Online
Socialdemokratiet vil bruge den kommende strukturreform til at udvide undervisningspligten fra de nuværende 9 år til 12 år.

Per Stig Møller: Revideret EU-forbehold i fare
[Netavisen - link 12.01.04] Politiken
Danmark 'risikerer' at skulle genforhandle aftalen om justering af EU-forbeholdet, når forhandlingerne om EU-traktaten genoptages senere i år.

Søren Krarup anklages for jødehad
[Netavisen - link 12.01.04] Politiken
Jødedom er uforenelig med danskhed, mener præst og politiker Søren Krarup ifølge ny afhandling, der bekylder Krarup for had til jøder.

______________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder