Netavisens nyhedslinks uge 33
Verden rundt
Se også
Danmark og Norden - Global debat

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Nyheder fra folkets kamp i Colombia? Se nyhedsbureauet ANNCOL
Nyheder fra Venezuela? Se VHeadline.com
Nyheder fra folkets kamp på Filippinerne? Se bladet Bulatlat
Nyheder fra Nordkorea? Se KCNA
De arabisk lande: Se Al-Jazeera (eng) -
al-jazeera-info

Palæstina: Palestine Chronicle
'Den muslimske verden'? Se Unmah News
Nyheder om krig og fred? Se Antiwar
Faglige nyheder? Se Labour Start
Irak: www.iraqwar.ru
Iraq Occupation Watch

Alle links åbner i selvstændigt vindue.

Irakisk olieledning ødelagt

[Netavisen - link 17.08.03]The Guardian. Eng.
Tre dage efter genåbningen blev en af hovedolierørledningerne fra Irak til Tyrkiet sprængt i luften af sabotører.

’Bring dem hjem nu’
[Netavisen - link 17.08.03] Information
Breve fra ulykkelige, vrede og nedslidte soldater i Irak får moralen til at krakelere hjemme i USA. Det ligner starten på det stemningsskift i den amerikanske befolkning, som for snart 30 år siden tvang USA’s præsident til at give op og kalde soldaterne hjem fra Vietnam.
Se hjemmesiden
http://www.bringthemhomenow.org/

Israel afviser kategorisk flygtningenes ret til at vende tilbage
Netavisen - link 17.08.03] ProLog. Eng.
De fordrevne palæstinensere får ikke lov til at vende tilbage, meddeler Israel som dets opfattelse af 'køreplan for fred'

Kina vil sikre ejendomsret
[Netavisen - link 16.08.03] Politiken
Den kinesiske ledelse vil sikre ejendomsretten og opfordrer desuden medierne til at interessere sig for de fattige. Der skæres også ned på det ceremoniel, som er en tradition fra kejsertiden

Strømsvigt i Nordamerika
[Netavisen - link 16.08.03] Politiken
Fotoreportage
Se også
Global debat

FN godkender amerikansk Irak-administration
[Netavisen - link 15.08.03] Politiken
Sikkerhedsrådet vedtog torsdag en resolution, der åbner døren for en større rolle for FN i genopbygningen af landet, men fastholder den amerikanske dominans indtil videre. Ov

I Venezuela har de fattige øje for magten
[Netavisen - link 15.08.03] Proletären. Sv.
Den 'bolivariske revolution' i Venezuela under ledelse af præsident Chávez skiller sig afgørende ud fra kontinentets parlamentariske venstrepopulisme. På trods af to fascistiske kupforsøg og derimellem konstant imperialistisk pression og voldelig modstand fra det venezuelanske borgerskab har Venezuelas fattige nu gennem flere år under Chávez kæmpet sig til at bevare troen på, at de kan virkeliggøre sociale fremskridt.

Miljøaktivist myrdet efter protestmarch
[Netavisen - link 15.08.03] SiD
Miljøforkæmpere i skudlinjen i Honduras, hvor såkaldte skovbaroner har stor magt.

Politisk spil freder Colombia
[Netavisen - link 15.08.03] SiD
Colombias arbejdsgivere slipper overraskende billigt fra international kritik, mens Cuba får en hård behandling af ILO. Fagligt aktive i Colombia blev svigtet, da FN’s arbejdsmarkedsorganisation, ILO, afholdt sin årlige konference i Schweiz i juni i år.
Se også
Heksejagt i Colombia SiD/Monsun

USA indfører elektronisk valgfusk
[Netavisen - link 15.08.03] Modkraft.
Den nye amerikanske valgteknik kan have fatale konsekvenser for demokratiet. Ifølge kritikerne kan man forestille sig alt fra disrespekt, mistro over for demokratiet og manipulation med valgresultater til erklæret undtagelsestilstand og en 'provisorisk' regering som følge af kaos i valgsystemet.

Siger Estland nej?
[Netavisen - link 15.08.03] Klassekampen. No.
Estland skal stemme om indlemmelse i EU samme da som svenskernes euro-afstemning 14. september. Ja-sejren blev af eurokraterne regnet for sikker, trods en pæn nej-fløj, indtil landets største oppositionsparti, Centerpartiet, overraskende valgte at sige nej til Unionen på sin partikongres.

Lulas oratoriske indsats
[Netavisen - link 15.08.03] Orientering på P1 (radio).
Borgerskabet i Brasilien har med Lula da Silva fået en præsident med en stor oratorisk social profil, som kan dæmpe den altid latente sociale turbulens i landet uden at gøre noget reelt ved de brutale sociale forhold.

Ekeus' klovne
[Netavisen - link 15.08.03] Orientering på P1 (radio).
To svenske våbeneksperter har været i Irak under dække af at være fjernsynsjournalister for at finde de masseødelæggelsesvåben, der er forblevet skjult for alle andre. Men i stedet for et scoop skabte de en pinlig skandale.

Berlusconi seneste udspil: Vil danne en europæisk regering
[Netavisen - link 14.08.03] EU-Observer
Den italienske regeringsleder Silvio Berlusconi mener, at det ville styrke interessen for EU, hvis EU's regeringschefer også indtog posterne som kommissærer og dermed dannede en rigtig europæisk regering. Berlusconi satser samtidig på at få gjort forfatningen færdig i dette halvår under det italienske formandskab

Vil have flere tropper til Afghanistan
[Netavisen - link 14.08.03] Politiken
61 personer er onsdag blevet dræbt ved nye voldsomheder adskillige steder i Afghanistan. Chefen for den fredsbevarende styrke beder indtrængende Sikkerhedsrådet om hjælp. Besættelsen af Afghanistan går ikke godt - hverken for de amerikanske styrker eller de blandede FN-styrker.

Manipulerer USA med klimaet?
Netavisen - link 13.08.03] Center for Research on Globalisation. Eng.
Mange videnskabsmænd mener, at de økologiske katastrofer, som har ramt Europa og Asien denne sommer, i deres oprindelse har en fælles global bagrund. Mange peger på muligheden af hemmelig brug af geofysiske våben fra amerikansk side. På Tromsø i Norge og den amerikanske militærbase i Alaska er der opstillet materiel, som kan opvarme atmosfæren. En tredie opføres på Grønland.

8000 forsvundet i Irak under den amerikanske besættelse
[Netavisen - link 13.08.03] Hindustan Times. Eng.
8000 mennesker er meldt forsvundne i Irak efter Saddam-regimets fald, og deres pårørende leder efter dem. 5000 er tilbageholdt af amerikanerne, andre frygtes dræbt af amerikanske tropper eller af andre irakere.

USA om Irak: ’Fremgang på alle fronter’
[Netavisen - link 13.08.03] Information
Det strømmer ind med hjælp til Irak, og der sker ’store fremskridt’ ifølge en amerikansk statusrapport. Den er også fuld af løgn.
Se også
Flere USA-løgne: Saddam Hussein gav ordre til kemisk angreb
Politiken
Amerikanske våbeninspektører påstår, at Saddam Hussein gav ordre til at bruge masseødelæggelsesvåben, selv om de ikke kan finde de pågældende våben.

Menneskeligt skjold nægter at betale bøde
[Netavisen - link 12.08.03] Politiken
Amerikanere, der rejste til Irak for at være menneskeligt skjold, har fået en bøde af de amerikanske myndigheder. Mindst en nægter at betale.

Undersøgelse af Kellys død indledt
[Netavisen - link 12.08.03] Politiken
En kollega var første vidne i undersøgelsen af den britiske våbenekspert David Kellys død. Han fortalte, at Kelly få dage inden sin død havde berettet om planer om at rejse til Irak.

NATO overtager kontrol over fredsstyrke i Afghanistan
[Netavisen - link 12.08.03] Politiken
NATO har overtaget kontrollen over fredsstyrken i Afghanistan. Det er alliancens første operation nogen sinde udenfor Europa.

USA indrømmer brug af napalm i Irak
[Netavisen - link 11.08.03] Politiken
Amerikanske jagerfly benyttede napalm-bomber under fremrykningen mod Bagdad. Det bekræfter flere amerikanske piloter og militære ledere. Bomberne blev brugt på grund af den psykologiske effekt.

Taylor: Jeg er tvunget til at gå
[Netavisen - link 11.08.03] Politiken
Liberias præsident, Charles Taylor, sagde i en afskedstale sent søndag til sin befolkning, at han holder sit løfte og mandag afgiver magten i landet til vicepræsident Moses Blah.
Men han tilføjede, at han føler sig tvunget i eksil og udtrykte håb om, at han en dag kan vende tilbage.

100 dage siden krigen var forbi
[Netavisen - link 11.08.03] The Independent. Eng.
Det er mere end 100 dage siden Bush den 1. maj erklærede Irak-krigen for afsluttet.The Independent gør status - bl.a. ved rundspørge.

Uro hærger igen i Basra
[Netavisen - link 11.08.03] Politiken
Uro hærger igen i den sydlige irakiske by Basra. Irakerne er vrede over, at de mangler strøm og benzin. En nepalesisk sikkerhedsmand meldes dræbt.
Se også
’Vi vil have elektriciteten tilbage’ Information

Fransk pilot anholdt i USA for dårlig vits
[Netavisen - link 11.08.03] Politiken
En fransk pilot risikerer syv års fængsel, fordi han i New York-lufthavn fortalte sikkerhedskontrollen, at han havde en bombe i skoen.
Se også
Fængslet for link til bombeopskrift Modkraft
Den 20-årige amerikaner Sherman Austin er blevet idømt et års fængsel for at linke til en hjemmeside med opskrifter på spængstoffer

USA bruger stadig (en slags) napalm
[Netavisen - link 11.08.03] Yelah. Sv.
En amerikansk oberst medgiver, at USA under invasionen af Irak har anvendt det napalm-lignende Mark 77, der langsomt brænder sine ofre ihjel.
Se også
USA brugte napalm i Irak Information

Fredsaktivister på hemmelig liste
[Netavisen - link 11.08.03] Arbejderen.
Den amerikanske borgerrettighedsgruppe ACLU har i mere end et år forsøgt at få myndighederne - Agenturet for transportsikkerhed - til at indrømme, at den foretog systematisk sortlistning af Bush-regeringens politiske modstandere. I sidste uge måtte myndighederne gå til bekendelse.

Nepal: Folkehæren kræver respekt
[Netavisen - link 11.08.03] Orientering på P1.
Fredsforhandlingerne mellem Nepals regering og de maoistiske oprørere står i stampe. For at lægge pres på regeringen lukkede maoisterne forleden deres kontor i hovedstaden og er gået under jorden igen. Med skærpede krav har de erklæret, at de er rede til at forhandle med regeringen igen.

Bosnien: Imperialistisk kolonistyre
[Netavisen - link 11.08.03] Orientering på P1.
Efter at have været styret udefra siden krigen er Bosnien faktisk klar til at stå på egne ben i dag, lyder den overraskende melding fra en tænketank. Men det kræver, at det internationale samfund opgiver sit kolonistyre af landet, og det bliver svært, for det vil magten i Bosnien for magtens skyld.

_________________________________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder