Netavisens nyhedslinks uge 18
Verden rundt
Se også
Danmark og Norden - Global debat

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Nyheder fra folkets kamp i Colombia? Se nyhedsbureauet ANNCOL
Nyheder fra Venezuela? Se VHeadline.com
Nyheder fra folkets kamp på Filippinerne? Se bladet Bulatlat
Nyheder fra Nordkorea? Se KCNA
'Den muslimske verden'? Se Unmah News
Nyheder om krig og fred? Se Antiwar
Faglige nyheder? Se Labour Start

Alle links åbner i selvstændigt vindue.
Dagens nyheder længere nede på siden.

Konstant opdaterede nyheder om Irak på engelsk
Googgle News
Flere Google-Nyheder om krig
Global antikrigsprotest

Guide til ikke-krigsførende nyheder og kommentarer om Irak-krigen
Electronic Iraq
Dagsrapporter fra Bagdad

Al-Jazeera (eng)
al-jazeera-info
www.iraqwar.ru

"Muren" som skiller palæstinenserne fra deres land
[Netavisen - link 03.05.03] Gush Shalom. Eng.
Kort over den israelske besættelsesmur - lavet af fredsbevægelsen Gush Shalom (Israel har ikke offentliggjort et kort) - og introduktion til hensigten med den: en 'stille' etnisk udrensning.

Amerikansk arbejdsløshed officielt på 6 procent
[Netavisen - link 03.05.03] Bloomberg. Eng.
Den amerikanske arbejdsløshed sætter ny rekorder. For tredie måned i træk under den nuværende recssions, som startede før Bush blev præsident, er arbejdsløsheden voksende.

Døden på arbejdspladsen
[Netavisen - link 02.05.03] Klassekampen. No.
To millioner mennesker på verdensplan bliver hvert år dræbt på deres arbejdsplads. Alene i byggeribranchen anslås det, at 108.000 kradser af årligt. 270 millioner udsættes for arbejdsforbundne ulykker, og 160 millioner bliver syge af deres arbejde, vurderer ILO.

Efter 6 årtiers bombninger forlader USA Vieques
[Netavisen - link 02.05.03] Charleston Gazette. Eng.
Mere end 60 år har det taget for puerto-ricanerne at få smidt den amerikanske flåde væk fra øen Vieques. I går kunne de fejre, at nu er det slut.

En million på gaden i Tyskland
[Netavisen - link 02.05.03] Ekstra Bladet.
Op mod en million mennesker deltog i 1. maj møder i Tyskland, hvor fagbevægelsen havde organiseret omfattende protester mod regeringens planlagte spare- og reformprogram.
Se også
Antikrigsprotester og sammenstød 1. maj verden rundt
Yahoo Singapore. Eng
1. maj protester i Europa
The Guardian. Eng.

Pyongyang svarer igen
[Netavisen - link 02.05.03] KCNA. Eng.
"Irak-krigen viser, at inspektioner er forspillet til en krig," skriver det nordkoreanske nyhedsbureau bl.a. i sin kommentar til USA's imperialistiske pression mod den frie del af Korea. Koreanerne peger på USA's våben-overlegenhed og åbenlyse trussel mod verdenssamfundet i deres replik til den anti-nordkoreanske kampagne.

Det sydamerikanske Israel
[Netavisen - link 02.05.03] Klassekampen. No.
Colombia bliver regionens Israel, et land USA bruger til at kontrollere Venezuela og dets olie, et land som bruges til at kontrollere Brasilien, Ecuador, Bolivia, til at prakke dem Amerikas frihandelsaftale på og/eller bilaterale aftaler over hele kontinentet. Sådan kommenterer colombianske Hector Mondragon, der sammenligner sit lands præsident Uribe med Israels Sharon.

En ny kold krig EU-USA
[Netavisen - link 02.05.03] Pravda. Eng.
I anledning af det nylige møde mellem Putin og Blair spekulerer Pravda i den mulige strategiske splittelse over Atlanten mellem de gamle koldkrigs-allierede.

Cuba er udnævnt som et af USA's mål
[Netavisen - link 02.05.03] Modkraft.
Det netværk af dissidenter, som de cubanske myndigheder for nylig optrævlede og idømte strenge straffe, var endnu en amerikansk femtekolonne, vurderer Xavier Declarcq, som er talsmand for den belgiske »Alliancen for ophævelse af US-blokaden mod Cuba«.

UK planlægger at oprette base nær Basra
Netavisen - link 02.05.03] IRNA Eng.
Jane's Defence Weekly siger, at UK planlægger at bygge en større militærbase nær Basra i det sydlige Irak for at understøttte sin militære forbliven.

Amerikas nye Pearl Harbor
Netavisen - link 02.05.03] Stop Terrorkrigen.
Fanatiske krigshøge udarbejdede for flere år siden et blueprint for blodig amerikansk verdensdominans.
(America 'Pearl Harbored') Af Christopher Bollyn American FreePress

Det amerikansk 'vejkort' lanceret
[Netavisen - link 01.05.03] BBC. Eng.
Den amerikansk-sponsorerede plan for at skabe et Mini-Palæstina - et 'Kanton-Palæstina' under fælles amerikansk-israelsk kontrol. Kopier af planen blev i går givet til Ariel Sharon og den nyudpegede palæstinensiske premierminister Mahmoud Abbas. Det er hensigten at sætte Arafat ud på en sidespor i den såkaldte 'fornyede fredsproces'.
Køreplanens tekst
Daily Times Eng.
Se også
Palæstinenserne om Abbas: En 'vent-og-se'-holdning
Af Ali Abuminah. Electronic Intifada. Eng
Udpegelsen af Mahmoud Abbas som palæstinensisk premierminister er blevet hilst velkommen af USA som et fornyet håb for udsigter til fred mellem israelere og palæstinensere. Bush gjorde hans udnævnelse til en betingelse for at lancere det såkaldte 'vejkort'. Men USAs ønske om en fredsordning drages i tvivl - og blandt palæstinenserne er begejstringen for Abbas væsentlig mindre end i USA.

Israel strejkelammet
[Netavisen - link 30.04.03] The Guardian. Eng.
En generalstrejke uden afslutningstidspunkt har lammet Israel. Den er udløst af planlagte budgetbesparelser.

Amerikansk militær trækkes ud af Saudiarabien
[Netavisen - link 30.04.03] Reuters. Eng.
USA omgrupperer sig i Mellemøsten. De forhadte styrker i Saudiarabien trækkes til Qatar.

Nye forslag til et stærkt EU-forsvar
[Netavisen - link 30.04.03] Berlingske Tidende.
Et firkløver af EU-lande - Frankrig, Tyskland, Belgien og Luxembourg - fremlagde i går en forsvarspakke i forsøg på at presse et stærkere europæisk forsvarssamarbejde igennem. For at demonstrere, de mener det alvorligt, vil de lægge grunden til et nyt - foreløbigt modbilt militært hovedkvarter for EU.

USA retter angreb mod Iran
[Netavisen - link 29.04.03] Politiken.
USA advarede mandag om, at Iran måske er en endnu større trussel, hvad angår spredningen af atomvåben, end Nordkorea. Advarslen blev fremsat under våbenkontroldrøftelser i Genève. USA har nu besat de to nabolande Irak og Afghanistan.

Unionsbyggerlande mødes
[Netavisen - link 29.04.03] Politiken.
Når lederne fra Frankrig, Tyskland, Belgien og Luxembourg i dag mødes i Bruxelles, bliver der tale om diplomatisk linedans på højt niveau. For lidt over en måned siden, da Irakstriden i EU og over Atlanten var på sit højeste, blev de fire lande enige om at mødes for at diskutere et tættere samarbejde på forsvarsområdet. Det er siden af mange blevet opfattet som en direkte udfordring mod især USA og NATO-samarbejdet.
Se også
Unionen skal styres fra oven EU-Observer
Magten i den fremtidige Europæiske Union vil blive koncentreret hos stats- og regeringscheferne i Det Europæiske Råd, hvis det går, som EU-Konventets ledelse har foreslået.

Argentina: Fabriksarbejdere smidt ud
[Netavisen - link 28.04.03] Yelah. Sv.
Den legendariske fabrik Brukman er blevet den argentinske arbejderklasses symbol på viljen til at tage magten over produktionsmidlerne, nu hvor kapitalismen har spillet endegyldigt fallit og ført landet ud i social armod. Arbejderne, som havde overtaget og drevet tekstilfabrikken, er blevet smidt ud med vold af politiet. Det er den foreløbige kulmination på en kampagne fra regimets side imod de sociale og revolutionære bevægelser i landet.

Øjenvidner nej tak
[Netavisen - link 28.04.03] Indymedia. Eng.
Forleden blev endnu en mediearbejder, en palæstinensisk kameramand fra AP, dræbt af de israelske besættelsesstyrker i Palæstina.

Politi angriber havnearbejdere: 'Det var som i '34'
[Netavisen - link 26.04.03] San Francisco Bay View. Eng.
Den 7. april angreb politiet i Oakland, tilsyneladende i ledtog med arbejdsgiverne i havnen, uprovokeret en større gruppe havnearbejdere og fredsdemonstranter. Mere end 40 mennesker, indbefattet ni havnearbejdere, blev ramt af serier af gummi- og trækugler, tåregas m.m. Mange blev skudt i ryggen. En havnearbejder blev ramt seks gange og en journalist på arbejde fem gange. Det var et chokerende gensyn med politiets angreb på sømænd og havnearbejdere under Den Store Strejke i 1934.

Mændene som sælger Palæstina
[Netavisen - link 25.04.03] Af Ali Abunimah. Electronic Intifada. Eng.
For Israel og USA er Arafat 'irrelevant'. Israelerne satser på at Abu Mazen [Mahmoud Abbas], en af forhandlerne af Oslo-aftalerne, indtager Arafats plads. Ifølge artiklen er de palæstinensiske sikkerhedsstyrker så infiltrerede, at Israel støtter sig på en Muhammad Dahlan, leder af sikkerhedsstyrkerne i Gaza, til at anføre et kup. Oslo-aftalernes vage løfter er afløst af et såkaldt 'Vejkort' ('Road map') med lige så vage løfter. Imens 'reformeres' de palæstinensiske myndigheder, så den tilskæres amerikansk-israelske interesser.

Nordkorea advarer USA
[Netavisen - link 25.04.03] www1.iraqwar.ru. Eng
Den amerikanske dæmonisering af Nordkorea og fjendtlige politik over for landet truer med at udløse en ny krig på den koreanske halvø - og sætte en bremse for den igangværende genforeningsproces. Nordkorea advarer det revanchistiske USA om, at det er parat til at bekæmpe amerikansk aggression.

Plan for at invadere Syrien udarbejdet for længe siden
[Netavisen - link 25.04.03] www1.iraqwar.ru. Af Chris Floyd. Eng
Den samme gruppe nykonservative ('neocons'), superhøge, amerikanske fascister eller hvad de ellers betegnes som, der er tæt forbundet med den israelske højrefløj, har forlængst udarbejdet planer om at invadere Syrien. Det ligger altsammen i PNAC - Project for the New American Century.
Se også
Syrien i kløerne på en velkendt gruppe høge Af Jim Lobe. IPS. Eng.

_________________________________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder