Netavisens nyhedslinks uge 17
Verden rundt
Se også
Danmark og Norden - Global debat

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Nyheder fra folkets kamp i Colombia? Se nyhedsbureauet ANNCOL
Nyheder fra Venezuela? Se VHeadline.com
Nyheder fra folkets kamp på Filippinerne? Se bladet Bulatlat
Nyheder fra Nordkorea? Se KCNA
Intifadaen? Se f.eks. The Palestine Chronicle ---
Electronic Intifada
'Den muslimske verden'? Se Unmah News
Nyheder om krig og fred? Se Antiwar
Faglige nyheder? Se Labour Start

Alle links åbner i selvstændigt vindue.
Dagens nyheder længere nede på siden.

Konstant opdaterede nyheder om Irak på engelsk
Googgle News
Flere Google-Nyheder om krig
Global antikrigsprotest

Guide til ikke-krigsførende nyheder og kommentarer om Irak-krigen
Electronic Iraq
Dagsrapporter fra Bagdad

Al-Jazeera (eng)
al-jazeera-info
www.iraqwar.ru

Politi angriber havnearbejdere: 'Det var som i '34'
[Netavisen - link 26.04.03] San Francisco Bay View. Eng.
Den 7. april angreb politiet i Oakland, tilsyneladende i ledtog med arbejdsgiverne i havnen, uprovokeret en større gruppe havnearbejdere og fredsdemonstranter. Mere end 40 mennesker, indbefattet ni havnearbejdere, blev ramt af serier af gummi- og trækugler, tåregas m.m. Mange blev skudt i ryggen. En havnearbejder blev ramt seks gange og en journalist på arbejde fem gange. Det var et chokerende gensyn med politiets angreb på sømænd og havnearbejdere under Den Store Strejke i 1934.

Mændene som sælger Palæstina
[Netavisen - link 25.04.03] Af Ali Abunimah. Electronic Intifada. Eng.
For Israel og USA er Arafat 'irrelevant'. Israelerne satser på at Abu Mazen [Mahmoud Abbas], en af forhandlerne af Oslo-aftalerne, indtager Arafats plads. Ifølge artiklen er de palæstinensiske sikkerhedsstyrker så infiltrerede, at Israel støtter sig på en Muhammad Dahlan, leder af sikkerhedsstyrkerne i Gaza, til at anføre et kup. Oslo-aftalernes vage løfter er afløst af et såkaldt 'Vejkort' ('Road map') med lige så vage løfter. Imens 'reformeres' de palæstinensiske myndigheder, så den tilskæres amerikansk-israelske interesser.

Nordkorea advarer USA
[Netavisen - link 25.04.03] www1.iraqwar.ru. Eng
Den amerikanske dæmonisering af Nordkorea og fjendtlige politik over for landet truer med at udløse en ny krig på den koreanske halvø - og sætte en bremse for den igangværende genforeningsproces. Nordkorea advarer det revanchistiske USA om, at det er parat til at bekæmpe amerikansk aggression.

Plan for at invadere Syrien udarbejdet for længe siden
[Netavisen - link 25.04.03] www1.iraqwar.ru. Af Chris Floyd. Eng
Den samme gruppe nykonservative ('neocons'), superhøge, amerikanske fascister eller hvad de ellers betegnes som, der er tæt forbundet med den israelske højrefløj, har forlængst udarbejdet planer om at invadere Syrien. Det ligger altsammen i PNAC - Project for the New American Century.
Se også
Syrien i kløerne på en velkendt gruppe høge Af Jim Lobe. IPS. Eng.

Coca-Cola i Colombia anklages for mord
[Netavisen - link 25.04.03] Fagbladet.
Colombianske arbejdere beskylder koncernen for at stå bag paramilitære gruppers tortur og mord på fagligt aktive. Retssag på vej i USA.

Rumsfeld har gamle Irak-forbindelser
[Netavisen - link 25.04.03] Klassekampen. No.
En af USA's stjerne-dinosaurer, krigsminister Donald Rumsfeld, var i 1980'erne i Irak for at forhandle ordrer for en amerikansk koncern, som bemærkelsesværdigt nok også har fået liciteret kontrakter i dagens besatte Irak.

Nyt baskisk selvstændighedsparti trues af forbud
[Netavisen - link 25.04.03] Modkraft.
På den baskiske nationaldag - Aberri Eguna - den 20. april samlede Aub den største demonstration med 14.000 deltagere i Iruña (Pamplona). Ved demonstrationen beskyldte AuB's talspersoner de andre baskiske partier, PNV og EA, for at ville gå på rov blandt den baskiske venstrefløjs stemmer. PNV og EA har til trods for kritik af forbuddet mod Batasuna ikke aktivt modarbejdet det.

Jødisk demo lukkede Israel-konsulat
[Netavisen - link 25.04.03] Indymedia. Eng.
En jødisk solidaritets- og fredsgruppe i San Francisco gik militant til værks for at protestere mod Israels folkemorderiske krig mod palæstinenserne og for et frit Palæstina.

Mindes udslettede byer
[Netavisen - link 25.04.03] Indymedia Israel. Eng.
Deir Yassin og hundredvis af andre palæstinensiske byer blev udslettet i forbindelse med Israels brutale oprettelse i 1948. For første gang deltog en israelsk gruppe i år i den traditionelle palæstinensiske markering på årsdagen for massakren i Deir Yassin. Palæstinenserne var som flest forhindret i deltagelse af vejspærringer
og stadigt voldeligere fremfærd fra den israelske hær.

USA sikrer sig mod straffedomstol
[Netavisen - link 24.04.03] Information.
USA forstærker i disse uger sin verdensomspændende kampagne for at få lande til at skrive under på, at de aldrig vil sende amerikanere til Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag. 27 lande har foreløbig skrevet under.

Etnisk udrensning truer i Nordirak
[Netavisen - link 24.04.03] Information.
Kirkuk – Kurderne vil have Kirkuk for sig selv. Det ligner konturerne af noget man har set før. På Balkan. En eksplosiv cocktail af nationalisme, politiske ambitioner og etniske grupper, der alle gør krav på de samme få kvadratkilometer.

Blix: Forfalskede rapporter begrundede krig
[Netavisen - link 24.04.03] Sydney Morning Herald. Eng.
Blix siger at de efterretningsrapporter, der var baggrund for krigen mod Irak pga dets 'masseødelæggelsesvåben' var forfalskninger.

Robert Fisk: Irakerne oplever koloni-deja vu
[Netavisen - link 23.04.03] Commondreams. Eng.
Den selvstændige reporter er ikke i tvivl om den politiske stemning i Irak lige nu.

’Missilskjold er svindel’
[Netavisen - link 23.04.03] Information.
»Op gennem 1990’erne var kravet om et missilforsvar republikanernes taktiske redskab til at demonstrere, at demokraterne var blødsødne og utroværdige i forsvarsspørgsmål. De slog hårdt og konsekvent på det, selv om det aldrig fangede amerikanernes opmærksomhed. Da republikanerne kom til magten i 2000, opdagede de, at der ikke eksisterede noget missilforsvar. Den teknologi, som Clinton skulle have bremset opstillingen af, var der ikke.«

Efter bomberne
[Netavisen - link 22.04.03] Yelah. Sv.
En oversigt - ved krigens erklærede afslutning - over de ansvarlige mænd i USA's ledelse og deres irakiske agent Chalabi og en bedømmelse af de vanskeligheder ved en kolonial overtagelse af Irak, de kommer til at møde.

Krigstilhængerne triumferer over den storslåede militære sejr
[Netavisen - link 21.04.03] Aftonbladet. Sv.
Der er endnu langt til en sejr for besættelsesstyrkerne i Irak, skriver Jan Guillou bl.a. som svar til at alle de USA-loyale klakører, der overfalder fredsbevægelsen med forlangende om, at den gør afbigt for sin krigsmodstand.

'Aftalen': Nye afsløringer omkring Bagdads fald
[Netavisen - link 21.04.03] Af Walid Rabah. Center for Research on Globalisation. Eng
Bagdad faldt på baggrund af forræderi - en aftale mellem toppen af den republikanske garde og USA.

Olien går til Israel
[Netavisen - link 20.04.03] Center for Research on Globalisation. Eng
Den længe afbrudte rørledning fra Mosul til Haifa planlægges genåbnet. Israel mangler selv energiressourcer og er afhængig af dyr russisk olie. Genåbning af rødledningen ville styrke dets økonomi væsentligt.

’Amerikanere opfordrede til plyndringer’
[Netavisen - link 20.04.03] Information.
Amerikanske tropper i Bagdad bad irakere om at plyndre offentlig ejendom, siger øjenvidne. Fra højttalere i de fire amerikanske kampvogne, der netop havde brudt dørene til lokaladministrationens bygning ned, opfordrede amerikanske tolke på arabisk folkemængden til at gå ind og tage for sig. Det fortæller Khaled Bayomi, egyptisk-svensk forsker i bl.a. moderne arabisk historie ved Lunds Universitet, der var i Bagdad som fredsaktivist fra krigens første dag indtil den 9. april.

Verdensomspændende USA-boykot i opstartsfasen
[Netavisen - link 20.04.03] Markedspladsen, P1 (radio).
Danmark er noget af en undtagelse med hensyn til støtte til USA-imperialismen og dens angrebskrig mod Irak. Med opsigtsvækkende meningsmålinger som opbakning arbejder aktivister verden over på at systematisere det folkelige ønske om at vise USA ryggen, f.eks. med en boykot af amerikanske varer.

USA-pres på Syrien vækker bred bekymring
[Netavisen - link 20.04.03] Orientering, P1 (radio).
Efter den hurtige amerikanske sejr over Irak synes turen at være kommet til Syrien, der udsættes for stigende pres fra USA, Storbritannien og Israel. Syrien viser foreløbig tegn til at bøje sig, men kan i givet fald blive en barskere modstander end Irak.

USA som verdensimperium
[Netavisen - link 20.04.03] Orientering, P1 (radio).
En times snak - fjernt fra primetime - om det nye USA, som åbent truer hele verden med sine planer om hegemoni.

Tre fredsvagter på en måned: plan eller tilfælde?
[Netavisen - link 19.04.03] Modkraft.
- Israelerne udnytter klart den internationale opmærksomhed om Irak til at gøre os til mål, udtaler Raphael Cohen fra de internationale fredsvagter i Palæstina.

Privat hær får politikontrakt i Irak
[Netavisen - link 19.04.03] Modkraft.
Det skandaleramte amerikanske sikkerhedsselskab DynCorp har fået kontrakten på at rekruttere til en privat amerikansk privat politistyrke i Irak.

9. april i Bagdad
[Netavisen - link 19.04.03] Revolusjon. No.
En kommunistisk kommentar om og analyse af USA's foreløbige (!) sejr over Irak og dens konsekvenser for USA's hegemoni-strategi i den nærmeste tid.

FRA DET ANDET AMERIKA:
Bush-statue væltet af frihedselskende amerikanere
[Netavisen - link 19.04.03] Progressive Junta. Eng.

Flagbrænder risikerer halvandet år
[Netavisen - link 19.04.03] San Francisco Indymedia. Eng.

_________________________________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder