Netavisens nyhedslinks uge 09
Verden rundt
Se også
Danmark og Norden - Global debat

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Nyheder fra folkets kamp i Colombia? Se nyhedsbureauet ANNCOL
Nyheder fra Venezuela? Se VHeadline.com
Nyheder fra folkets kamp på Filippinerne? Se bladet Bulatlat
Nyheder fra Nordkorea? Se KCNA
Intifadaen? Se f.eks. The Palestine Chronicle ---
Electronic Intifada
'Den muslimske verden'? Se Unmah News
Nyheder om krig og fred? Se Antiwar
Faglige nyheder? Se Labour Start
EU under græsk formandsskab? Se Aktion Thessaloniki

Alle links åbner i selvstændigt vindue.
Dagens nyheder længere nede på siden.

FLERE TAL PÅ 15. FEBRUAR-DEMOER VERDEN OVER
(LIDT NEDE PÅ SIDEN) Indymedia No
.

Colombianske befrielsesstyrker bekræfter god fangst
[Netavisen - link 27.02.03] ANNCOL. Eng.
Den største befrielseshær i Colombia, FARC, har bekræftet, at den har tilfangetaget tre CIA-agenter, der sammen med mange andre amerikanske forstærkninger har arbejdet sammen med det fascistiske Uribe-styre i bekæmpelsen af de demokratiske befrielsesbevægelser.
Se også
USA truer FARC med bål og brand
[Netavisen - link 27.02.03] Klassekampen. No.
USA benytter befrielseshærens tilfangetagelse af CIA-agenter til at iværksætte en optrappende militær offensiv i Colombia.

Fornyet spænding mellem Pakistan og Indien
[Netavisen - link 27.02.03] Modkraft.
Mens det meste af verden har blikket rettet mod Irak og den militære opbygning i Golfen, forværres klimaet atter mellem to af Asiens atommagter, Pakistan og Indien. Indien truer Pakistan med total udslettelse i tilfælde af angreb med a-våben.

Ukraine truet af aids-sammenbrud
[Netavisen - link 27.02.03] Aftonbladet. Sv.
Halvanden million ukrainere kan meget vel være smittet med den dødelige sygdom om fem år, vurderer de sagkyndige. Visse egne i landet er allerede at betegne som katastrofeområder med titusinder af smittede. De
udsultede sundhedsvæsen kan ikke klare opgaven.

Paraguay: Tortur mod børn
[Netavisen - link 27.02.03] Indymedia Sverige. Sv.

Børn, der tigger eller stjæler eller arbejder på gaden, bliver taget til tortur-afhøringer på Paraguays politistationer. Reportage.

Tortur og terror i Filippinerne
[Netavisen - link 27.02.03] FPIF. Eng.
Filippinerne er et af de amerikanske vasal-lande, som bliver pumpet fuld af militær i terrorkrigens navn. Og i det østasiatiske ørige har man skam også stor erfaring med terror - fra statsmagtens side. (USA's militærhjælp går ikke så meget til bekæmpelse af den lomme-islamistiske minigruppe Abu Sayyaf nede på de sydlige småøer som til bekæmpelse af den seriøse revolutionær-demokratiske oprørsstyrke NPA, red.).

Baggrund om den revolutionære krise i Bolivia
[Netavisen - link 27.02.03] Yelah. Sv.

Nepals regime tvunget til forhandlingsbordet
[Netavisen - link 27.02.03] BBC. Eng.
Nepals regering er nu gået med til at føre samtaler med repræsentanter for den maoistisk ledede folkehær, som kontrollerer en tredjedel af landet, i midten af marts. Siden begyndelsen af februar har der hersket våbenhvile.

FN skal være USA's gummistempel
[Netavisen - link 26.02.03] Politiken
USA lægger ikke længere skjul på, at det ønsker at reducere verdensorganisationen til et gummistempel.
Se også
Dansk ekspert: Resolution et snedigt skridt mod krig Politiken

De 'alliancefri' Lande: Samles mod krig
[Netavisen - link 25.02.03] Dagsavisen. No.
Et samlet nej til krig mod Irak er budskabet fra to trediedele af FNs medlemslande, som er samlet på Den alliancefrie bevægelses topmøde i Malaysia. USA bliver beskyldt for at være verdenspoliti.

Frankrig angriber USAs strategi
Netavisen - link 25.02.03] Berlingske Tidende.
Det er en misforståelse at tro, at man kan indføre demokrati i Mellemøsten og standse terrorismen via en krig i Irak. Tværtimod vil en krig skabe endnu mere had og intolerance, mener Frankrigs udenrigsminister

USA planlægger 'total krig' mod Nordkorea
[Netavisen - link 24.02.03] The Scotsman Eng.
USA er ved at udarbejde en plan for et 'præventivt angreb' på Nordkorea - med påskud i dets atomopbygning. Scenariet taler om EN MILLION DØDE UNDER DEN FØRSTE DAGS ANGREB.

FN inspektørerne giver Bush en hurtig aftrækker
[Netavisen - link 24.02.03] The Independent. Eng.
Hvad er FN-våbeninspektørernes rolle i sidste ende? Det vil være klogt ikke at have megen tiltro til dem. De giver Bush de formuleringer, han har brug for til at gå i krig - og forlanger samtidig at Irak skal destruere de eneste raketter, de kan forsvare sig med. FN vil have dem ødelagt fra 1. marts. Midten af marts er sandsynligt angrebstidspunkt!
Se også
Irak_ At ødelægge missilerne er at 'underskrive vores dødsdom'
The Independent 24.02.03

Chávez styrer
[Netavisen - link 24.02.03] Indymedia Sverige. Sv.
- Denne gang bliver der ikke vist nåde over for kupmagerne, siger den venezuelanske regering nu, hvor et 63 dage langt forsøg fra det gamle oligarkis side på at styrte den lovlige og ægte demokratiske regering under præsident Chávez fra magten er mislykkedes. Bl.a. skæres hele det korrumperede bureaukrati bort fra den statslige olieindustri, så indtægterne kan komme statskassen og dermed den brede befolkning til gode. For anden gang på et år har borgerskabet tabt en hård runde i klassekampen.

Politi dræbte jordbesættere
[Netavisen - link 24.02.03] Yelah. Sv.
Fattige landboere fra et undertrykt etnisk mindretal i Sydindien har forsøgt at besætte jord, de kan leve af, og som de er blevet lovet af myndighederne for år tilbage. Myndighedernes svar var at gå til væbnet angreb på bønderne for at fordrive dem.

Den eneste baskiske avis terror-lukket af Spanien
Mere her
[Netavisen - links 24.02.03] Indymedia, Yelah. Sv.
Under protest fra hele det nationale baskiske politiske liv har Spanien lukket det eneste dagblad på det baskiske sprog under påskud af, at den skulle have samarbejdet med terrorister, dvs. ETA. Redaktionen giver dog ikke op og udgiver i stedet en nød-avis.
(Kommentaren nederst på Indymedia-siden om, at ETA er marxistisk-leninistisk, passer ikke, red.).

Krigen skal skaffe af med overskudskapital
[Netavisen - link 24.02.03] Klassekampen. No.
George Monbiot refererer i denne kommentar en Oxford-professor, David Harvey, som i velbesøgte foredrag beskriver USA's motivationer til at gå i krig ud fra en økonomisk synsvinkel. Den (relative) overproduktion og deraf følgende strategiske krise søges imødegået ved en kombination af at skabe nyt geografisk rum for økonomisk ekspansion, militært forbrug ("militær keynesianisme") samt kontrol over den globale olieforsyning. Plyndringstoget must go on.

USA i Irak-krig uden allierede
[Netavisen - link 23.02.03] Berlingske Tidende.
Den amerikanske forsvarsminister Donald Rumsfeld erklærer USA militært parat til en krig mod Irak. Men i sammenligning med Golfkrigen i 1991 er det stort set kun Storbritannien, der stiller med afgørende militære styrker. Andre af USAs allierede bliver hjemme.

USA overvejer kemiske våben mod Irak
[Netavisen - link 23.02.03] Politiken
Pentagons planlæggere studerer muligheden af at benytte kemiske våben mod Irak, hvis amerikanske soldater bliver involveret i hus til hus kamp i irakiske byer, skriver den schweiziske militære tænketank ISN i sit nyhedsbrev. Den amerikanske forsvarsminister, Donald Rumsfeld, løftede forleden sløret for planerne under en høring i forsvarskomiteen i Repræsentanternes Hus.

Hvor stærk er USA?
[Netavisen - link 22.02.03] Kristeligt Dagblad
USA´s status som supermagt hviler på dollaren som reservevaluta, men dollarens status er historisk betinget. Den vaklende verdensøkonomi og truende krig kan ændre situationen permanent.

_________________________________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik 2002 (pdf)

Tilbage til Nyheder