Netavisens nyhedslinks uge 08
Verden rundt
Se også
Danmark og Norden - Global debat

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Nyheder fra folkets kamp i Colombia? Se nyhedsbureauet ANNCOL
Nyheder fra Venezuela? Se VHeadline.com
Nyheder fra folkets kamp på Filippinerne? Se bladet Bulatlat
Nyheder fra Nordkorea? Se KCNA
Intifadaen? Se f.eks. The Palestine Chronicle ---
Electronic Intifada
'Den muslimske verden'? Se Unmah News
Nyheder om krig og fred? Se Antiwar
Faglige nyheder? Se Labour Start
EU under græsk formandsskab? Se Aktion Thessaloniki

Alle links åbner i selvstændigt vindue.
Dagens nyheder længere nede på siden.

Millioner og atter millioner på gaden verden over
Historisk aktionsdag: 15. februar 2003 var den første virkeligt globale internationale demonstration på alle kontinenter.
Talrige steder var det de største fredsdemonstrationer nogensinde. Melbourne åbnede med den største fredsdemo nogensinde i Australien med 200.000 deltagere. I de lande, derplanlægger krigsdeltagelse, som Australien, UK, Spanien og Italien var de enorme. I Estland blev de simpelthen forbudt. I Cairo tyranniseret af politi, og ledende fredsaktivister anholdt og torteret. I Ankara gik politi til angreb på demonstrationen, især mod kurdere.I Ungarn, New York og London forsøgte regeringerne at spænde ben ved at nægte tilladelser. Der er over 300 arresterede i New York. Sydney sluttede 24 timer efter med en ny rekord for Australien: næsten en halv million.

"Op mod 30 millioner mennesker demonstrerede verden over, indbefattet omkring 6 millioner i Europa, ifølge tal fra organisatorer og politi, selvom de fleste måtte indrømme, at der var for mange mennesker på for mange steder til at det kunne tælles" (17.02.03)
The Guardian UK

THE WORLD RISES UP AGAINST WAR: - Millions march around the world today to say "No War Against Iraq" - Organizing begins for March 1 Emergency Convergence on the White House
IAC 16.02.03
Mass anti-war marches in London, Rome, Berlin and clashes in Athens on day of global protest
SF Chronicle 16.02.03
Fotos verden rundt
Indymedia Tyskland

Billeder 1
Billeder 2
Billeder 3

DEMOER I ØSTEUROPA Yelah

USA i Irak-krig uden allierede
[Netavisen - link 23.02.03] Berlingske Tidende.
Den amerikanske forsvarsminister Donald Rumsfeld erklærer USA militært parat til en krig mod Irak. Men i sammenligning med Golfkrigen i 1991 er det stort set kun Storbritannien, der stiller med afgørende militære styrker. Andre af USAs allierede bliver hjemme.

USA overvejer kemiske våben mod Irak
[Netavisen - link 23.02.03] Politiken
Pentagons planlæggere studerer muligheden af at benytte kemiske våben mod Irak, hvis amerikanske soldater bliver involveret i hus til hus kamp i irakiske byer, skriver den schweiziske militære tænketank ISN i sit nyhedsbrev. Den amerikanske forsvarsminister, Donald Rumsfeld, løftede forleden sløret for planerne under en høring i forsvarskomiteen i Repræsentanternes Hus.

Hvor stærk er USA?
[Netavisen - link 22.02.03] Kristeligt Dagblad
USA´s status som supermagt hviler på dollaren som reservevaluta, men dollarens status er historisk betinget. Den vaklende verdensøkonomi og truende krig kan ændre situationen permanent

Opstand i Bolivia styrter regeringen
[Netavisen - link 21.02.03] Modkraft.
Efter de voldsomme uroligheder i Bolivia 12.-13. februar og de fortsatte demonstrationer og strejker mandag og tirsdag 17.-18. februar er regeringen trådt tilbage, og præsident Gonzalo Sánchez de Lozada, "Goni", har udnævnt en ny regering.
Se også
Kriseramt boliviansk præsident omdanner regeringen Reuters (eng)

"USA's dialog-snak er kynisk beregning"
[Netavisen - link 20.02.03] KCNA. Eng.
Nordkorea regner ikke de amerikanske forsikringer om at ville gå dialogens vej for andet end en farce, der skal vildlede verdensoffentligheden i en periode, indtil USA har kræfter til at starte en militær aggression på den Koreanske Halvø. Denne vurdering formuleres direkte via det nordkoreanske nyhedsbureau. Samtidig opruster amerikanerne sine styrker på japansk grund.

Amerikansk stedfortræder-administration
[Netavisen - link 20.02.03] DR P1-Orientering (radio).
I Afghanistan sidder USA bogstaveligt talt på magten - ikke blot den militære, men også den politiske. Mindst 8 politiske topfolk har amerikansk statsborgerskab foruden afghansk.

Østafrika: Krise i krigsskyggen
[Netavisen - link 20.02.03] Klassekampen. No.
Regnen har igen svigtet i Østafrika, og f.eks. Eritrea står over for en hungersnød og savner nødhjælp, mens vestmagterne har rigeligt råd til militær opmarch imod Irak. Udbruddet af krig vil forværre situationen
også her.

Frygter en million døde
[Netavisen - link 20.02.03] Klassekampen. No.
Mere om de FN-undersøgelser om de menneskelige følger af en Irak-krig, som blev forsøgt hemmeligholdt. FN har meldt fuldstændigt pas ift. at overskue og have resurser til at lappe på de menneskelige omkostninger ved selv en "nem" krig, som det kaldes nogen steder.

30 pct. af Iraks børn vil dø
[Netavisen - link 18.02.03] Indymedia Sverige. Sv.
En hemmeligstemplet FN-rapport, som er blevet afsløret af et civilt britisk borgerretsinstitut, viser, at op mod hver tredje iraker under fem år skal forvente at bøde med livet for USA's vilje til at skaffe olieforsyninger og få militært overherredømme over Mellemøsten og Centralasien.

Reportage fra Palæstina
[Netavisen - link 17.02.03] Proletären. Sv.
Bl.a. fakta om apartheid-muren og Jenin-massakren.

Det mystiske Al Qaeda og begrundelserne for krigen
1. http://www.dr.dk/DR-nyheder/orientering/ram/o030211b.ram
2. http://www.dr.dk/DR-nyheder/orientering/ram/o030213b.ram
3. http://www.dr.dk/DR-nyheder/orientering/ram/o030214d.ram
[Netavisen - links 17.02.03] Orientering på P1 (radio).

Hvorfor havde terroristerne fra 11. september 2001 tilsyneladende dobbeltgængere, og hvorfor overhørte amerikanske efterretningsfolk en strøm af advarsler fra udlandet? Noget kunne tyde på, at Osama Bin Ladens
fundamentalister ikke var ene om at have interesse i et terror-angreb på USA. Men præcis hvordan og hvorfor? Jo mere en amerikansk invasion af Irak nærmer sig, jo mere flyttes opmærksomheden bort fra det, som hele den aktuelle Irak-krise begyndte med: terror-angrebet på USA den 11. september 2001. Og det er egentlig synd - af 2 grunde: Dels er det stadig lidt af et mysterium, hvordan præsident Bush forvandlede sin krig mod det islamistiske terror-net Al Qaeda til en militær opmarch mod Irak, og dels er selve 11. september fuld af spørgsmål, der stadig er ubesvarede. Disse tre radioindslag beretter om nogle af de mest seriøse "komplot-teorier", der spekuleres i i net-pressen.
Det link, indslagene henviser til som primærkilde, findes her.
http://www.cooperativeresearch.org/Contenthome.htm

Latinamerika i krise
[Netavisen - link 17.02.03] Arbejderen.
Latinamerika befinder sig i en dybere krise end nogensinde før, og i
flere lande bryder samfundsordenen sammen under det dobbelte tryk af
stadig mere udbredt fattigdom og fortsat udplyndring af landenes
ressourcer.

Tyrkisk krigserklæring mod Kurdistan imødegås
[Netavisen - link 17.02.03] Klassekampen. No.
Efterfølgeren til det kurdiske PKK, Kadek, har besluttet at forberede en genoptagelse af den væbnede modstandskamp, efter at Tyrkiet er gået i gang med forberedelser til en besættelse af Sydkurdistan/Nordirak.

Østrig siger nej til USA
[Netavisen - link 15.02.03] Berlingske Tidende
Østrig afviser at være transitland for amerikanske tropper, meddelte forsvarsminister Herbert Scheibner i går i Wien. Beslutningen har bragt ham på kant med USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld, der ser forbudet som endnu et bevis på visse europæiske staters modvilje mod Amerikas militærplaner.

10 millioner vil marchere mod krig den 15. februar
[Netavisen - link 14.02.03] The Guardian.
Demonstrationerne verden over ventes at blive enorme. The Guardian giver et lille overblik.

_________________________________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik 2002 (pdf)

Tilbage til Nyheder