Netavisens nyhedslinks uge 07
Verden rundt
Se også
Danmark og Norden - Global debat

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Nyheder fra folkets kamp i Colombia? Se nyhedsbureauet ANNCOL
Nyheder fra Venezuela? Se VHeadline.com
Nyheder fra folkets kamp på Filippinerne? Se bladet Bulatlat
Nyheder fra Nordkorea? Se KCNA
Intifadaen? Se f.eks. The Palestine Chronicle ---
Electronic Intifada
'Den muslimske verden'? Se Unmah News
Nyheder om krig og fred? Se Antiwar
Faglige nyheder? Se Labour Start
EU under græsk formandsskab? Se Aktion Thessaloniki

Alle links åbner i selvstændigt vindue.
Dagens nyheder længere nede på siden.

10 millioner vil marchere mod krig den 15. februar
[Netavisen - link 14.02.03] The Guardian.
Demonstrationerne verden over ventes at blive enorme. The Guardian giver et lille overblik.

USA kendte til bin Laden-bånd i fem dage
[Netavisen - link 14.02.03] Politiken
USA har lagt et tungt pres på regeringen i Qatar for at udøve mere kontrol med al-Jazeera, der har udsendt en række optagelser med bin Ladens budskaber, hævder den britiske avis The Guardian. USA havde båndet fem dage, før det blev udsendt - og bestemte timingen - altsammen efter aftale med Qatars regering, som huser al-Jazeera, som ikke er så uafhængig igen.

Nordkorea: Kina og Rusland opfordrer til diplomati - ikke sanktioner
[Netavisen - link 13.02.03] AP. AAS. Eng.
IAEAs opfordring til Sikkerhedsrådet om at behandle det nordkoreanske atomprogram kan føre til en proces der kan medføre sanktioner - som Nordkorea vil betragte som en krigserklæring. Bl.a. Rusland og Cuba betragter det som et utidigt skridt, og opfordrer til diplomatiske løsninger - bl.a. direkte forhandlinger mellem Nordkorea og USA.

USA og olien
[Netavisen - link 13.02.03] Yelah. Sv.
Kortfattede fakta: Det er ikke helt uden grund, at råstoffet olie nævnes igen og igen i forbindelse med USA's krigsforberedelser i Mellemøsten ...
Se også
Kampen om ørkenens skjulte skatte Liste T Hvidovre
”No blood for oil” står der i dag på demonstranternes bannere over hele kloden. Ganske som for 12 år siden. Dengang understregede Det Hvide Hus, at Golfkrigen handlede om at smide Irak ud af Kuwait og genetablere demokratiet og respekten for Folkeretten.

Sharon kan retsforfølges i Belgien
[Netavisen - link 13.02.03] Politiken.
Det belgiske retsvæsen er parat til at lægge domstole til en sag imod den israelske premierminister, Ariel Sharon, der beskyldes for at have begået forbrydelser mod menneskeheden i Libanon i begyndelsen af 1980'erne.

Latinamerika raser over USA's krigsplaner
[Netavisen - link 13.02.03] Orientering P1 (radio).
Mexico og Chile er to af USA's nærmeste samarbejdspartnere i Latinamerika. De sidder begge i FNs sikkerhedsråd lige nu, og kunne måske forvente, at USA har to stemmer for sin Irakpolitik dér. Men det er ikke tilfældet, både Chile og Mexico hælder mere mod Frankrig og Tyskland. Man skal lede med lup efter latinamerikanere, også fra eliten, som ser positivt på Irak-angrebet.

Israelske militærnægtere sultestrejker
[Netavisen - link 13.02.03] Yelah. Sv.
To af de hundreder af israelske værnepligtige, som er fængslet, fordi de nægter militærtjeneste i besættelsesmagten, har taget et drastisk middel i brug for at gøre opmærksom på overgrebene mod "den indre fjende" i det zionistiske land.

OSAMA BIN AND
[Netavisen - link 12.02.03] Stop Terrorkrigen
ER I SÅ MED! OSAMA SIGER SELV AT DER ER LINKS MELLEM IRAK OG AL QAEDA OG AT MUSLIMER SKAL FORSVARE IRAK OG VÆLTE SADDAM HUSSEIN! FANGEDE I DEN! (C. Powell)
Here we go again! Another Homevideo from the CIA!

En mio. palæstinensere uden mad
[Netavisen - link 12.02.03] Berlingske Tidende.
Indtrængende appel om akut nødhjælp fra FN, der mangler 94 mio. dollar til palæstinenserne - Danmark har ikke reageret. Israel lukker Vestbredden og Gaza.

Irakere trænes i Ungarn
[Netavisen - link 12.02.03] Politiken
Op til 3.000 eksilirakere skal på en luftbase i det sydlige Ungarn forberedes på at kunne kæmpe på amerikansk side, hvis det kommer til et angreb på Irak. (Samtidig har en domstol i Budapest bekræftet et forbud mod at holde demonstration mod krig den 15. februar. KP-Net)

Frankrig, Tyskland og Rusland trodser USA ved at erklære krig for uberettiget
[Netavisen - link 11.02.03] The Independent. Eng.
'Der er fortsat er alternativ til krig', hed det i en fælleserklæring mellem Frankrig, Tyskland og USA - som er uden fortilfælde. Den blev læst op af Chirac under pressemødet med Putin.

Farvel til enigheden
[Netavisen - link 11.02.03] Berlingske Tidende.
Den vestlige forsvarsalliance er kastet ud i sin værste krise i mange år, efter at Tyskland og Frankrig i går i NATO sagde nej til at indlede militære forberedelser til en Irak-krig.

FN & NATO: De irrelevante
[Netavisen - link 11.02.03] Berlingske Tidende.
Den fransk-tyske enegang har trukket store overskrifter, men de to lande forsinker ikke opgøret med Saddam med én eneste dag, siger USA. Uanset hvad FN og NATO gør, så kommer opgøret.

Giftfabrik afsløret som faldefærdig militslejr
[Netavisen - link 11.02.03] Modkraft.
Et anlæg i irakisk Kurdistan, der af USA’s udenrigsminister Colin Powell den 5. februar blev beskrevet som »en terrorristisk kemikalie- og giftfabrik«, viser sig ifølge den engelske journalist Luke Harding fra Observer/Guardian at være en »faldefærdig militærlejr« med nogle få tomme cementbygninger, et bageri, et tv-studie og et par computere.

Frankrig blokerer NATOs krigsplanlægning
[Netavisen - link 10.02.03] CNN. Eng.
USA er rasende: Frankrig, Belgien og Tyskland blokerfer for NATO-støtte til Tyrkiet i aggressionskrigen mod Irak - som påkaldes af Tyrkiet og USA under påskud af 'truslen fra Saddam', som ikke eksisterer. NATO holder krisemøde.

Tyrkiet kræver medlemskonsultation
[Netavisen - link 10.02.03] Berlingske Tidende
NATO indkalder til nyt krisemøde efter at Tyrkiet mandag påberåbte sig den artikel i NATO-pagten, som foreskriver konsultationer mellem medlemslandene, hvis et af medlemslandene er truet. Belgien og Frankrig har nedlagt veto mod forsvarsforberedelser af Tyrkiet.

USA klar til at droppe NATO
[Netavisen - link 10.02.03] Berlingske Tidende
USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld, rasede på forsvarskonferencen i München over, at især Tyskland og Frankrig fortsætter med at blokere for, at NATO indleder en militær opbygning i Tyrkiet som optakt til den forventede krig imod Irak

EU-topmøde om Irak på vej
[Netavisen - link 10.02.03] Berlingske Tidende
EU-formandslandet Grækenland foreslår mandag,
at holde et EU-topmøde om Irak den kommende mandag. Det oplyser en talsmand for det græske
udenrigsministerium mandag.

Krigsmodstandere i Israel findes
[Netavisen - link 10.02.03] Klassekampen. No.
-Det er vigtigt for os nu at fokusere al vores opmærksomhed ind mod dette forrykte foretagende med klare fascistoide tendenser, raser den israelske folkeretsaktivist Ben Efrat, der mener, at Sharon-styret har en aftale med USA om at få grønt lys til at "løse det palæstinensiske problem", når Irak-krigen sættes i gang. I Israel dmeonstreres også den 15. februar - med Gush Shalom som arrangør.

Irak-krigen bliver en lammer for verdenskapitalismen
[Netavisen - link 10.02.03] Hufvudstadsbladet. Sv.
Chefdirektøren for Finlands Bank Matti Vanhala spår, at angrebet på Irak vil sætte skred i den igangværende verdensøkonomiske krise.

Reportage fra Palæstina
[Netavisen - link 10.02.03] Proletären. Sv.

_________________________________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik 2002 (pdf)

Tilbage til Nyheder