Netavisens nyhedslinks uge 40
Danmark og Norden
Se også
Verden rundt - Global debat

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Alle links åbner i selvstændigt vindue

Skattestop forvrider Danmark
[Netavisen - link 05.10.03] Fagbladet.
De rigeste danskere er blevet endnu rigere siden 1995, mens de fattige er blevet fattigere. Og den tendens er regeringens og Dansk Folkepartis skattestop med til at forstærke. En analyse af formueudviklingen viser, 42 procent af formuen i 1995 var samlet hos de 30 procent af danskerne med de højeste indtægter. I 2001 var de rigestes andel af formuen steget til 54 procent.

At give et halvt år
[Netavisen - link 05.10.03] Jærbladet. (Vestlandsnorsk).
En ung norsk kvinde beretter om sine planer om at rejse til Bolivia, et af verdens fattigste og mest socialt turbulente lande, for at arbejde med de utallige gadebørn, der er overladt til velgørende frivillige organisationer fra den nordlige verden.

Ældrebomben er uden lunte
[Netavisen - link 05.10.03] Fagbladet.
I en ny rapport demonterer Frank Aaen og tillidsmands-netværket Fagligt Ansvar den såkaldte ældrebombe. Den er en myte og et politisk fatamorgana og bruges som påskud for at skære på velfærden, selvom der i virkeligheden ikke er brug for det, er påstanden.

Pressefriheden er truet i Danmark
[Netavisen - link 05.10.03] Modkraft, pressemeddelelse.
"Vi, underskriverne, er dybt bekymrede over angrebene på vore kolleger på New Colombia News Agency (ANNCOL), der er blevet stemplet som terrorister i visse danske medier ..."

Miljøministeren giver venner naturpenge
[Netavisen - link 03.10.03] Jydske Vestkysten.
Miljøminister Hans Christian Schmidt (V) beskyldes for at bruge metoder, som giver mindelser om en bananrepublik, fordi han i en række tilfælde har tilgodeset politiske venner og sin gamle skole med penge fra ministerens og Skov- og Naturstyrelsens såkaldte velfærdspulje.

"Med Dacke ind i EU"
[Netavisen - link 05.10.03] Borås Tidning. (Svensk).
Som denne vestgøtiske avisleder udtrykker med sin sympatitilkendegivelse, spiller den Unions-integrerende EU-føderalisme i høj grad på støtte fra de mere eller mindre perifere regioner i medlemslandene. Den smålandske frihedshelt fra 1500-tallet, Nils Dacke, trækkes her frem fra historiebogen for at appellere til folkelig opbakning til EU.

Dansk nej til Foghs EU-taktik
[Netavisen - link 04.10.03] Berlingske Tidende
Vælgerne tror ikke på statsministerens advarsel om, at et nej til EUs nye traktat vil betyde udmeldelse. Samtidig presses regeringen for at sikre Danmark en rigtig EU-kommissær.
Se også
Gallup-undersøgelse af vælgerholdning til EU-forfatning, forbehold og afstemninger Berlingske Tidende Pdf
Se også
Valgforsker tvivler på dansk ja til forfatning Berlingske Tidende
Skrækeksemplet (for unionspolitikerne) på danske EU-afstemninger er stadig den om euroen, hvor tre ud af fem ville sige ja, og det alligevel endte med et nej. Debatten om forfatningstraktaten kan hurtigt blive forplumret af emner som udlændinge og militær, mener valgforsker Hans Jørgen Nielsen.

Hetzen mod venstrefløjen
Rektor sætter kulturminister på plads
[Netavisen - link 04.10.03] Politiken
Lost Brain Brian har igen haft hukommelsestab. Kulturministerens rektor fra gymnasiet vil ikke finde sig i at blive brugt i opgøret med venstrefløjen. Ministerens værdi- kamp er endt i nye anklager om løgn.
Se også
Fogh søger penge til tænketank til kamp mod venstrefløjen Berlingske Tidende
Se også
Fogh: Irak-krig værdikamp Berlingske Tidende
Danmarks deltagelse i krigen i Irak er et af hovedpunkterne i regeringens værdikamp, siger statsminister Anders Fogh Rasmussen i det første interview om den verserende kulturkamp.

Det betaler sig at fyre kvinder
[Netavisen - link 03.10.03] Information
Virksomheder kan spare flere måneders løn ved at fyre kvinder på barsel. DA afviser, at virksomheder er så udspekulerede.

Nørrebrohus besat igen
[Netavisen - link 03.10.03] Politiken
Politiet har i morges atter ryddet et hus på Rantzausgade på Nørrebro i København, som var besat af unge. Fire unge blev anholdt.

Gymnasieelever føler sig fuppet af Fogh
[Netavisen - link 03.10.03] Berlingske Tidende
Anders Fogh Rasmussen sagde forleden, at han ikke gav meget for deres »hylen og skrigen«, for gymnasierne og folkeskolerne havde lige fået 1,9 mia. Gymnasieleverne undrer sig.

Foghs boomerang
[Netavisen - link 03.10.03] Berlingske Tidende
Nyrup proklamerede moralens årti ved sin tiltrædelse og måtte høre for det, hver gang han trådte ved siden af. Fogh skældte ud over pamperi og kammerateri kort før, han blev statsminister. Det rammer han nu, hvor partifællerne skejer ud.

Apoteker får dyre rejser og gaver
[Netavisen - link 02.10.03] DR Online
Den uvildige rådgivning på landets apoteker, er måske slet ikke så uvildig alligevel. Apoteker modtager penge, dyre rejser, nyt tøj og fine gaver af lægemiddelproducenterne i et konstant forsøg på at fremhæve bestemte lægemidler.

Olieaftale kan være i strid med grundloven
[Netavisen - link 02.10.03] Politiken
En klausul i olieaftalen mellem regeringen og AP Møller om, at olieskatten ikke må stige i de kommende 39 år, kan være i strid med Grundloven, vurderer juraprofessor.

Smurt i olie
[Netavisen - link 02.10.03] Ekstra Bladet. Leder 1. okt.
A.P. MØLLER - MÆRSK er ikke bare Danmarks suverænt største virksomhed. Den er også Danmarks mest professionelle.
Se også
Mærsk smurte top-politikerne Ekstra Bladet
Inviteret på to dages PR-stunt til boreplat-forme med luksus-middag kort før milliardforhandlingerne
Skibsrederen spiller sur Ekstra Bladet
Men aktiemarkedet synes, olie-aftalen er god - for Mærsk

V-Ministers venner fik naturpenge
[Netavisen - link 02.10.03] Politiken
Miljøminister Hans Christian Schmidt (V) klandres for at tilgodese hjemby og forligspartier. Ministeren afviser kritikken: »De bedste projekter fik penge«.

V-Borgmester erkender dobbelt bogholderi
[Netavisen - link 02.10.03] BT
Oppositionen mener, at Greves borgmester René Milo (V) er værre end Brixtofte og kræver uvildig undersøgelse

Danske tropper skal blive i Irak
[Netavisen - link 02.10.03] Politiken
Regeringen beder Folketinget godkende udsendelse af ekstra soldater til Irak og ønsker samtidig forlængelse af mandatet til juni næste år. S er endnu uafklaret.

Kritik af fattigrapport om ældre
[Netavisen - link 02.10.03] Ekstra Bladet
Ældre Sagen langer ud efter tværministeriel rapport, der konkluderer, at fattigdom er mere udbredt blandt studernede og ledige end ældre.

Massiv protest på gymnasier
[Netavisen - link 01.10.03] Politiken
Med udsigt til klassekvotienter på op mod 31 fortsætter gymnasieelever landet over deres protester mod amternes spareplaner.

1-0 til Blågården
[Netavisen - link 01.10.03] På Gaden
Det blev en foreløbig sejr til Blågårdens Medborgerhus, da Kultur- og Fritidsforvaltningen i sidste uge fejede et forslag om lukning af bordet. I Medborgerhuset tør de dog ikke hvile på laurbærrene, men sætter tværtimod gang i en storstilet kulturkampagne.

Staten indgår aftale med A.P. Møller
[Netavisen - link 30.09.03] Politiken
Tre måneders intensive forhandlinger om Nordsøolien er slut. Staten har sikret sig yderligere to milliarder af overskuddet fra nytår, mens A.P. Møller Mærsk har fået forlænget koncessionen frem til år 2042

Kapitalistisk krisebudget
[Netavisen - link 27.09.03] Proletären. Sv
Det er ikke kun i Danmark, at kommunerne er blevet pålagt at stramme livremmene kraftigt ind for at omfordele penge til profitmagerne. I Sverige står den socialdemokratiske regering for det reaktionære arbejde i samarbejde med Venstrepartiet og Miljøpartiet.

Kommunal service på private hænder
[Netavisen - link 27.09.03] Fyens Stiftstidende.
Odense kommune vil gå i front med at udbyde lokal offentlig service til profitdrevne virksomheder.

Strømsvigt skyldes liberalisering
[Netavisen - link 27.09.03] Orientering på P1, RADIO.
Den tiltagende markedsgørelse af hele samfundet var et godt bud på den dybe årsag til strømsvigtet i Sydøstskandinavien 23. september, hvor godt fire millioner måtte klare sig uden el i adskillige timer. Energiforsyningen er nemlig også styret på 'moderne' vis a la Børsen, og det gavner ikke ligefrem de strategiske satsninger.

Parlamentarismens iboende usaglighed
[Netavisen - link 27.09.03] Orientering på P1, RADIO.
Når nye love kommer til verden, sker det i stigende grad uden at sagkundskaben er blevet hørt først. For at blive genvalgt, interesserer politikerne sig mere for at vedtage love, der sender signaler til vælgerne - end love, der reelt kan løse landets problemer - f.eks. mindske den grove vold.
Interview med dr.jur., professor, Ole Espersen, Københavns Universitet.

______________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder