Netavisens nyhedslinks uge 35
Danmark og Norden
Se også
Verden rundt - Global debat

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Alle links åbner i selvstændigt vindue

29. august 1943 - 29. august 2003
Det er 60 år siden det danske folks augustoprør satte en stopper for kollaboratørpolitikken med Hitler-Tyskland. De 'ansvarlige partier' - Venstre, Konservative, Radikale og Socialdemokraterne - tilpassede sig besættelsen og den tyske erobringskrig for verdensherredømme. Det bør ikke glemmes, at Danmark var krigsdeltager - på tysk side.
I dag er Danmark med i en anden imperialistisk krigskoalition, anført af USA. Danmark er besættelsesmagt i Irak, og støtter en quisling-administration i form af det amerikansk indsatte regeringsråd.
Kollaboratørpolitikeren af i dag Anders Fogh Rasmussen kritiserer nu 60 år efter sine forgængeres politik - uden den mindste overvejelse omkring hans egen rolle. Se
Krig og klassekrig Arbejderpartiet Kommunisterne
Se også
Fogh angriber samarbejdspolitikken
[Netavisen - link 29.08.03] Politiken
Foghs artikel:
Samarbejdspolitikken var et moralsk svigt
Se også
Det officielle Danmarks fremstilling af 29. august 1943
Der er lavet en hjemmeside om 29. august 1943 - Produceret af Folk & Forsvar i samarbejde med Frihedskampens Veteraner for Statsministeriet.

ØMU: Arbejderne tvinges til at blive fleksible
[Netavisen - link 29.08.03] Proletären. Sv.
ØMUen vil koge de faglige rettigheder om til en grød, som dn fhv. chef for den tyske Bundesbank Hans Tietmeyer sagde. Tanken er, at når valutaen ikke længere må være fleksibel, så tvinges folket til at blive det.

Norge: Dramatisk nedgang i faglig organisering
[Netavisen - link 29.08.03] Klassekampen. No.
Organisationsgraden blandt norske arbejdstagere falder. Mest dramatisk er tendensen i industrisektoren, hvor 10 prosent færre er fagorganiserede nu end i 1978.

Ribe amt: Hjemløse rammes af sparekrav
[Netavisen - link 29.08.03] Jydske Vestkysten
Det bliver de hjemløse, der bliver ramt, hvis de spareforslag, som socialudvalget i Ribe Amt i går vedtog, bliver endeligt godkendt af amtsrådet senere på efteråret.

Det tredje arbejdsmarked fra systemets side
[Netavisen - link 28.08.03] Orientering på P1 (radio)
Noget går galt allerede i kommunernes måde at tænke på. For selvom kun de færreste får job af blive aktiveret i offentlige og private virksomheder, så kan det betale sig - rent økonomisk - for kommunerne at sende de arbejdsløse i jobtræning.
Hør også
Aktivering i EU
[Netavisen - link 28.08.03] Orientering på P1 (radio)
De europæiske regeringer bruger mange penge på at aktivere arbejdsløse - selvom det kun meget sjældent gør at de ledige får reelt arbejde. Aktivering skal nemlig primært sikre Europas konkurrenceevne og borgenes fortsatte opbakning til de sociale sikringssystemer.

Beskæring af dagpenge vil øge ledighed
[Netavisen - link 28.08.03] SiD
En del SiD'ere og KAD'ere ikke vil have råd til at tage et arbejde på nedsat tid, fordi de så vil miste deres supplerende dagpenge, siger SiD's A-kasse.
Se også
Bygningsarbejdere bliver ofre for sparekniv
[Netavisen - link 28.08.03] SiD
Uacceptabelt, hvis bygningsarbejdere selv skal betale for hjemsendelse i forbindelse med vejrlig, siger SiD om Hjorts udspil på dagpengeområdet.

Minister skjulte oplysninger
[Netavisen - link 27.08.03] Politiken
Krigsminister Svend Aage Jensby (V) erkender nu, at han allerede dagen efter danske soldaters drab på to irakere, vidste at irakerne var ubevæbnede.
Se også
Ny forklaring isolerer forsvarsminister Politiken

Bz’ere ned fra taget
[Netavisen - link 27.08.03] Politiken
Politiet sigter fem bz'ere for ulovlig indtrængen efter de frivilligt er kravlet ned fra et hus på Nørrebro.
Se også
Et døgns besættelse slut På Gaden
Med videoreportage fra aktionen


Svensk euro-ombytning koster milliarder
[Netavisen - link 27.08.03] DR Online
Hvis svenskerne stemmer Ja til at skifte kroner ud med euro ved folkeafstemningen 14. september, kommer ombytningen til at koste staten, hvad der svarer til 2,8 mia. danske kroner.

Danmark bejler til FNs Sikkerhedsråd
[Netavisen - link 27.08.03] Politiken
Danmark er meget tæt på en plads i FNs Sikkerhedsråd - med støtte fra og som støtte til USA

Forsvaret: Irakere var ubevæbnede
[Netavisen - link 26.08.03] DR Nyheder
Forsvarets Auditørkorps og forsvarsminister Svend Aage Jensby siger nu, at den danske konstabel Preben Pedersen med stor sandsynlighed blev skudt og dræbt af sine egne kammerater. Auditør Benny Holm Frandsen oplyser, at der ikke var skydevåben hos den gruppe irakere, som de danske soldater, i følge de første oplysninger, kom i kamp med for en uge siden.
Se også
Danske soldater skød ubevæbnede irakere TV2

Danske soldater kan udleveres
[Netavisen - link 26.08.03] Berlingske Tidende
De danske soldater, der begår krigsforbrydelser i Irak, kan ende på anklagebænken ved Den Internationale Straffedomstol. I hvert fald i teorien.

Euromudderkastning i Sverige
[Netavisen - link 26.08.03] Politiken
Mudderkastningen og trusselpropagandaen accelererer i den svenske eurovalgkamp. De konservative Moderaterna truer med statssocialisme, hvis nejsiden vinder.

Danske F-16 fly bomber igen i Afghanistan
[Netavisen - link 26.08.03] Politiken
Danske jagerfly har kastet bomber over Afghanistan for at give støtte til en amerikansk konvoj.

Sygeplejersker: Regeringen overdriver
[Netavisen - link 26.08.03] Politiken
Venstres arbejds- markedsordfører, Jens Vibjerg, kan ikke dokumentere udtalelse om, at en operations- sygeplejerske udnytter dagpengesystemet.

Jamen den er altså god og klog
[Netavisen - link 26.08.03] SiD
Analyse: Finansminister Thor Petersen (V) har meget svært ved at overbevise ret mange om finanslovsforslagets fortræffelighed.
Se også
Nedskæringer vil ramme SiD'ere
Finanslovsforslag: SiD's forbunds-formand Poul Erik Skov Christensen frygter, at milliardbesparelser på især dagpenge vil gå ud over specialarbejdere.

Finanslovsforslag rammer hårdt
[Netavisen - link 25.08.03] Modkraft
Pengene til VC-regeringens finanslov skal hentes hos dagpengemodtagere, revalidender, studerende, kollektiv trafik, hjemmeserviceordningen og byfornyelsesprojekter. Og så skal øget privatisering stå for en mindre del.

Danske styrker i Irak skød ubevæbnede fiskere og dansk soldat
[Netavisen - link 25.08.03] Politiken
Alt gik tilsyneladende ruskende galt under den episode, der førte til, at en 34-årig dansk soldat og to irakere blev dræbt i Basra. Irakerne, som de danske soldater mente var tyve, var i virkeligheden ubevæbnede fiskere. Og den danske overkonstabel blev ikke skudt ved en vådeskudsulykke, men fordi kammeraterne antog ham for at være en af 'tyvene'.

Sundhedsvæsen under kniven
[Netavisen - link 25.08.03] Klassekampen. No.
Der skal spares milliarder i det norske sundhedsvæsen som følge af regeringens indførelse af markedsøkonomiske principper. Ofrene ude i regionerne får selv lov til at føre kniven.

Mørke over Finland
[Netavisen - link 25.08.03] Internytt/YLE. Sv.
Så er der igen problemer i den vestlige verdens forvaltning af elektricitetsforsyningen. Lørdag aften mørkelagdes store dele af det sydlige Finland, herunder hovedstaden, i en halv time.

Klimapenge sendes ud af landet
[Netavisen - link 25.08.03] Politiken
På ordre fra miljøministeren er Miljøstyrelsen ved at købe CO2-kreditter - herunder varm luft i Rusland for 130 millioner kroner.

Nazi ud af AGF
[Netavisen - link 25.08.03] Århus Stiftstidende.
Efter megen folkelig opmærksomhed og vrede blandt århusianerne har AGF's ledelse omsider markeret en modstand mod fanklubben "White Pride", der er rent nazistisk, og som hærger i de byer, hvor AGF spiller.

Finanslov 2004

VK-regeringen fortsætter sin klassekrig med det ny finanslovsforslag for 2004: Det er arbejderklassen der betaler ...
Se
Finanslovforslag 2004
Finansministeriet

Finanslov 2004 - i punktform
[Netavisen - link 23. 08.03] Politiken
Regeringen fremlagde fredag den 22. august sit forslag til finanslov for 2004. Der flyttes kun rundt på en meget lille del af statsbudgettet, og regeringens udspil skal i de kommende måneder forhandles med Folketingets partier. Finansloven skal være vedtaget lige før jul.

Regeringen strammer kursen over for ledige
[Netavisen - link 23. 08.03] Information
Regeringens vil med den nye finanslov spare knap to mia. kroner på dagpenge. Offentlige ydelser bliver reelt sænket, mener opposition og ekspert. Nej, siger Thor Pedersen
Se også
VK vil spare en milliard på ledige
[Netavisen - link 23. 08.03] Politiken
Regeringen vil hente en milliard kroner på at gøre det sværere for højtlønnede at få dagpenge. Løftebrud, siger LO.¨

Fogh: Det var bare et synspunkt
[Netavisen - link 23. 08.03] Information
Statsministeren vidste godt, at Saddam ifølge IAEA ikke havde noget aktivt atomprogram, da han før krigsbeslutningen fremhævede risikoen

______________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder