Netavisens nyhedslinks uge 29
Danmark og Norden
Se også
Verden rundt - Global debat

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Alle links åbner i selvstændigt vindue

Danske soldater beskudt i Irak
[Netavisen - link 18.07.03] Ekstra Bladet
En gruppe danske soldater på patrulje blev natten til torsdag beskudt nær byen al Medinah i det sydlige Irak.

Svenskt Näringsliv under falsk flag i euro-kampen
[Netavisen - link 18.07.03] Norrköpings Tidningar. Sv.
Den svenske arbejdsgiverorganisation nægter at oplyse, hvor mange hundreder millioner de anvender til deres ja-propaganda op til euroafstemningen. Ofte ender beløbene mærkelige steder, der fremstår som upartiske. Og så kommer de i øvrigt også til at klemme deres ægte motiver ud mellem sidebenene.

Finland: Regionale forskelle øges voldsomt
[Netavisen - link 18.07.03] YLE. Sv.
Det økonomiske gab mellem de fattigste og rigeste regioner i Finland er øget dramatisk i den seneste årrække, hvor landet blev medlem af EU.

Staten forsvarer voldtægt
[Netavisen - link 18.07.03] Information.
Først i tiden omkring 1900 begynder man at se voldtægt som en forbrydelse imod kvindens kønsfrihed, dvs. imod kvinders fysiske og psykiske integritet og selvbestemmelsesret som et væsentligt og beskyttelsesværdigt gode. Indtil da så man voldtægt som forbrydelser mod kønssædeligheden eller som krænkelser af andre mænds ejendomsret. Og der er stadig lang vej igen, til sexismen er afskaffet i dette aspekt af kriminalretten ...

Krav om brugerbetaling for sygemad
[Netavisen - link 18.07.03] TV2.
Frederiksborgs amtsborgmester lufter et forslag om, at patienterne på landets sygehuse skal betale et par hundrede kroner om dagen for maden.

Roe-polakkerne om igen
[Netavisen - link 18.07.03] Moss Avis. No.
Fattige polakker og litauere har totalt erstattet tidligere indenlandsk arbejdskraft i jordbærplukningen. En lorteløn for norskere er relativt meget i de gamle østbloklande.

Den dumme arbejder
[Netavisen - link 18.07.03] Dagens Arbete. Sv.
Ikke overraskende viser undersøgelser, at tv's klassemæssige profil er omvendt virkelighedens, også i fiktionsafdelingen.

Ytringsfrihed - frihed for ytringer?
[Netavisen - link 18.07.03] Orientering på P1 (radio).
Torben Ishøy, formand for den danske afdeling af Transparency International, advarer imod tendensen til, at de danske myndigheder lukker munden på offentligt ansatte.

Dansk optrapning i Irak
[Netavisen - link 17.07.03] Berlingske Tidende
Regeringen sender yderligere cirka 40 soldater til Irak og forbereder sig på et langstrakt arbejde med at stabilisere landet. Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne bakker indtil videre op.
Se også
Danske soldater i første skud-episode Berlingske Tidende
Regeringens beslutning om at sende yderligere 42 soldater til Irak falder sammen med, at en gruppe af de nuværende danske styrker i Camp Eden har skudt med skarpt for første gang, siden styrken ankom til området i begyndelsen af juni.

Regeringen fredes
[Netavisen - link 17.07.03] Information
Efter onsdagens ekstraordinære møde i Folketingets Udenrigspolitiske Nævn står det klart, at et bekvemt flertal i Folketinget freder regeringen i Irak-sagen. Men næste gang skal det gå ordentligt til (!), siger S og R efter gårsdagens møde i Udenrigspolitisk Nævn.

Per Stig beskyldes igen for urigtige oplysninger
[Netavisen - link 17.07.03] Politiken
Forud for Irakkrigen sagde udenrigsministeren til Folketinget, at Iraks oplagring af farlige kemiske stoffer var blevet værre gennem årene. Tidligere chef for FN's våbeninspektører Hans Blix afviser, at der var bevis for oplysningerne.
Se også
Per Stig beklager Blix-udtalelse Politiken

Per Stig kalder Blix-kritik "forfejlet"
[Netavisen - link 16.07.03] Berlingske Tidende
Per Stig Møller afviser kritikken, som han kalder »forfejlet«. »Jeg har helt ærligt svært ved at tage det alvorligt. Mit svar harmonerer fuldstændig med det, Hans Blix selv forelagde for Sikkerhedsrådet den 14. februar.

Fængslet dansk fredsvagt i Israel i sultestrejke
[Netavisen - link 16.07.03] Politiken
Den danske fredsvagt Frederik Lind er gået i sultestrejke i protest mod de israelske myndigheders behandling af de palæstinensiske fanger.

V afviser Irak-høring
[Netavisen - link 16.07.03] Berlingske Tidende
Forud for et møde senere i dag om Irak-krigen i Folketingets Udenrigspolitiske Nævn afviser regeringspartiet Venstre et forslag fra SF om at afholde en offentlig høring om regeringens beslutningsgrundlag for at støtte USA i angrebet på Saddam Husseins styre.

Irak-rapporter op i Udenrigspolitisk Nævn
[Netavisen - link 15.07.03] Politiken
Den tidligere chef for FN's våben-inspektører, Hans Blix, mener, at regeringen drog for vidtgående konklusioner af hans rapporter. Regeringen kommer i Folketingets sommerferie til at stå til regnskab i Det Udenrigspolitiske Nævn.

Blix: Dansk misbrug af Irak-rapporter
[Netavisen - link 15.07.03] Politiken
Den tidligere chef for FN's våben-inspektører, Hans Blix, blander sig nu i debatten om den danske regerings grundlag for at gå i krig mod Irak og siger, at regeringen drog for vidtgående konklusioner af hans rapporter.

Norge: Jazz mod Sharon
[Netavisen - link 15.07.03] Klassekampen. No.
Der vil være jazzkoncert i solidaritet med det palæstinensiske folk, når Israels fascistiske leder kommer til den norske jazzby Molde. Der vil også blive demonstreret fra fredsbevægelsens side imod Sharons usmagelige besøg ved det lokale mindesmærke for dem, der faldt i kampen mod den nazistiske besættelsesmagt.
Sharons besøg vækker forargelse vidt og bredt, se f.eks. også her i Rogalands Avis
http://www.rogavis.no/nyheter/leder/article708112.ece

Jan Guillou i rollen som EU-agent
[Netavisen - link 15.07.03] Aftonbladet. Sv.
Ja, her får man så endnu en bekræftelse på, at man ikke skal skue hunden på hårene. Ligesom visse danske kulturpersonligheder springer nu Jan Guillou ud som EU-agent. Det burde selvfølgelig ikke komme som en overraskelse, men Guillou skuffer nu alligevel, eftersom han har haft mange fine og skarpe kommentarer til den
imperialistiske verdensorden. Men så meget bedre er han som EU's forlængede arm, nu hvor det gælder op til den svenske euroafstemning til september!

Ministerium vil udlevere dansker
[Netavisen - link 15.07.03] Politiken
Justitsministeriet har for første gang besluttet at bruge terrorlovpakken til at udlevere en dansk statsborger til strafforfølgning i et andet EU-land.
Se også
Terrorpakke kan blive dyr for bedragerisigtet Politiken
En bedragerisigtet, dansk statsborger risikerer lang tids varetægtsfængsling i Storbritannien, hvis han bliver udleveret til strafforfølgning dér. Dermed vil han få en straf, uanset om han bliver frikendt, påpeger hans forsvarer. 'Terrorpakken' bruges til at undergrave den almindelige retssikkerhed.

Slyngel-koncern til Norge
[Netavisen - link 15.07.03] Klassekampen. No.
Den tyske dagligvarekæde Lidl truer nu også Norge (som i Danmark) med sin ankomst her til efteråret. Lidl har vundet sine markedsandele ved hjælp af en nærmest fascistoid undertrykkelse af arbejdskraften og dermed lave priser. Nu er koncernen medlem af den norske arbejdsgiverorganisation, og den planlægger allerede i første omgang at få nedlagt en række lokale butikker i trafikerede, men tyndt befolkede områder, og dermed sætte sig som monopol.

Hovmand vil se på efterlønnen
[Netavisen - link 14.07.03] Berlingske Tidende
Skatteminister Svend Erik Hovmand (V) vil bruge både efterlønsordningen og pensionssystemet i et forsøg på at lokke de ældre til at udskyde pensionsalderen. Konservative er tilfredse, men Socialdemokraterne advarer.
Se også
Efterløn er et velfærdsnederlag Berlingske Tidende Kronik
Værdien af arbejde skal være den centrale byggesten i fremtidens velfærd. Derfor må Socialdemokraterne satse på at overflødiggøre efterlønnen. Bedre arbejdsmiljø og efteruddannelse i stedet for nedslidning, særlige arbejdsmuligheder for »det grå guld« og en fleksibel førtidspension skal bane vejen, mener Kristian Madsen, Forbundsformand Danmarks Socialdemokratiske Ungdom.

Nørreport - en københavnsk katastrofe
[Netavisen - link 13.07.03] Berlingske Tidende
Nørreport Station - Danmarks største trafikknudepunkt - er nedslidt og en skændsel for den kollektive trafik. DSB, trafikpolitikere og Københavns overborgmester er klar til at forhandle om et moderniseringsprojekt.

______________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder