Netavisens nyhedslinks uge 26
Danmark og Norden
Se også
Verden rundt - Global debat

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Alle links åbner i selvstændigt vindue

Løgn ledte Danmark i krig
[Netavisen - link 28.06.03] Ekstra Bladet
Herhjemme står statsminister Anders Fogh Rasmussen og udenrigsminister Per Stig Møller med et gigantisk forklaringsproblem: Det er uomtvisteligt, at de har ført Danmark i krig baseret på en serie af løgne. Det efterlader den danske befolkning med to muligheder: Enten har den danske regering ladet sig narre af vores nærmeste allierede. Eller også har Fogh og Møller bevidst løjet over for danskerne og Folketinget.
Se også
Da gassen gik af Per Stig Ekstra Bladet
'Irak har fire ton nervegas, hvoraf bare to dråber på huden er dødbringende', sagde Per Stig Møller, men glemte at fortælle, at stofferne er destrueret
Terrorløgn fra 11. september Ekstra Bladet
Sidste uge gentog statsministeren over for Ekstra Bladet, at Saddams terrorforbindelser var en af grundene til krigen. Men der er aldrig påvist en forbindelse til al-Qaida

PET-sag mod eksil-iraker droppet
[Netavisen - link 28.06.03] Information
Den storstilede efterforskning, som Politiets Efterretningstjeneste (PET) har foretaget mod en eksil-iraker, ender som en fuser. Statsadvokaten dropper sagen ...
Se også
Straffesag kan sende Fogh i retten Information.
Flere af regeringens top-ministre risikerer nu at havne i vidneskranken i en betændt politisk sag om krigen mod Irak. Samtidig kan hele diskussionen af Irak-krigens juridiske grundlag brede sig fra Folketinget til de danske domstole.
Den irakiske eksil-politiker Awni Al-Kalemji, som Politiets Efterretningstjeneste (PET) mistænker for at have hvervet folk til Saddam Hussein, kun kan dømmes, hvis Danmark har været 'lovligt' i krig. Advokat Bjørn Elmquist, der fører sagen for eksil-irakeren:»Straffeloven gælder på visse punkter kun, hvis vi lovligt har været i krig. Hvis ikke, så gælder paragraffen ikke. Det er meget relevant at få afklaret dette punkt først.«

Forsker: Ny underklasse på vej fra øst
[Netavisen - link 28.06.03] SiD
Med optagelsen af op til ti nye mellem- og østeuropæiske lande i EU til næste år øges risikoen for, at der dannes en egentlig underklasse på det danske arbejdsmarked.
Se også
Østeuropæere skal presse løn SiD
Billige østhåndværkere SiD

Gymnasiet er klassedelt
[Netavisen - link 27.06.03] Fagbladet.
Børn af forældre med lave indkomster får lige så sjældent studenterhuen som for en generation siden.
Se også
Studenterhuen går i arv
[Netavisen - link 27.06.03] Berlingske Tidende
Børn, som har både forældre og bedsteforældre med studentereksamen, har mere end dobbelt så stor chance for at blive studenter, viser ny undersøgelse. De velstilledes børn klarer sig stort set godt - uanset intelligens.
Se også
Ulighed og livsforløb. SFI

Gøteborg-politichef sigtes
[Netavisen - link 27.06.03] Klassekampen. No.
Den folkelige opmærksomhed omkring politiets brutalitet ved Gøteborg-demoerne 2001 lader sig ikke berolige med tavshed eller propaganda alene. Nu skal den daværende gøteborgske politichef Håkan Jaldung i retten for ansvaret for tilbageholdelsen af 458 unge på Hvitfeldtska Gymnasiet, som medierne har fokuseret på.
Se også
Terroristerne i Gøteborg
[Netavisen - link 27.06.03] Klassekampen. No.
Dokumentarfilmen "Terroristerna, en film om de dömda" lader demonstranterne i Gøteborg juni 2001 komme til orde.

Voldsom vækst i massefyringer
[Netavisen - link 27.06.03] SiD
I første kvartal af 2003 er der sat en kedelig Danmarksrekord. Næsten 4000 personer er berørt i de 84 sager om massefyringer, der er indberettet.

LO skal redde svensk euro-ja
[Netavisen - link 27.06.03] Politiken
Socialdemokratiske eurotilhængere har længe kæmpet mod dårlige tal i meningsmålingerne og intern debat. Men tilhængerne vejrer morgenluft, fordi svensk LO nu åbner døren for et ja.

Nazi hærger Århus
[Netavisen - link 27.06.03] Århus Stiftstidende.
Frygten for den nazistiske gruppe White Pride gennemsyrer det århusianske værtshusmiljø. I hvert fald er det kun de færreste indehavere og gæster på en række af byens værtshuse, som tør udtale sig og lægge navn til udtalelserne. Nazi-gruppens leder, "Der Führer", startede som medlem af et tæskehold, der var i funktion i forbindelse med møder i Den Danske Forening på Aarhus Cyklebane midt i 90'erne.

Rengøringsfolk har fået ringere arbejdsmiljø
[Netavisen - link 27.06.03] Århus Stiftstidende.
Det er gået ud over kvaliteten, og især arbejdsmiljøet er blevet ringere, efter at ISS har overtaget ansvaret for rengøringen på Skejby Sygehus. Det fastslår rengøringsassistenterne, der har holdt et stormøde for at diskutere den kritik, der er rejst af forholdene af Forbundet af Offentligt Ansatte (FOA).

Korrumpering for parlamentariske løjtnanter
[Netavisen - link 27.06.03] Örnsköldsviks Allehanda. Sv.
Så er der igen blevet afsløret politikere, som på skatteydernes regning har haft det godt på en hyggelig "studierejse". EU's organisation for regionerne, AER, er denne gang ansvarlig for at have lokket politikere fra nordsvenske Ørnskøldsvik med på skattebetalt vinsmagning i Ungarn til titusinder af kr.

Racismen mod samerne
[Netavisen - link 27.06.03] Klassekampen. No.
Det samiske spørgsmål er simpelthen et gammeldags kolonialt spørgsmål om national undertrykkelse og retten til de samfundsmæssige resurser. Mange på den norske venstrefløj fatter ikke dette - eller vil ikke fatte det. Især i samernes hovedfylke, Finnmark, trives den norske racisme i værste velgående med f.eks. systematisk ødelæggelse af samiske skilte. En ekspert redegør her for den nyeste udvikling i sagen om Finnmarksloven, som skal regulere samernes vilkår.
Se også
Pitesamisk kulturcenter åbnet
[Netavisen - link 27.06.03] Avisa Nordland. No.

Der sker også fremskridt i arbejdet for den samiske nations overlevelse. I Beiarn ved den nordnorske kyst er der åbnet et center for bevarelse af den truede sydsamiske kulturarv.

Haarder holder fast i starthjælp
[Netavisen - link 27.06.03] Jydske Vestkysten.
Den såkaldte integrationsminister Bertel Haarder fastholder sulteydelsen til flygtninge, selvom denne ikke skaber mere arbejde til dem.

Odense Kommune tjener tykt på bistandsklienter
[Netavisen - link 26.06.03] SiD
Odense Kommune får en langt højere pris af Bodum, end man selv betaler det private firma, der lader såvel revalidender som bistands-modtagere udføre arbejdet.

Nyttigt link
ARBEJDSMILJØ i DANMARK 2000
Den netbaserede udgave af ”Arbejdsmiljø i Danmark 2000”. Datamaterialet bygger på oplysninger og resultater fra Arbejdsmiljøinstituttets undersøgelse af arbejdsmiljø og helbred blandt selvstændige og lønmodtagere. Undersøgelsen benævnes også den Nationale Arbejdsmiljøkohorte (NAK). NAK er en stikprøvebaseret interviewundersøgelse, der giver detaljerede oplysninger om arbejdsmiljø og helbred i 1990, 1995 og 2000.

Du lyver, Per Stig
[Netavisen - link 25.06.03] Ekstra Bladet
Løgn på løgn. Først bragte den danske regering USA's løgn om Saddam Husseins masseødelæggelsesvåben til torvs for at lokke Danmark med i krig. Nu lyver Per Stig Møller om, hvad regeringen har løjet om -i et forsøg på at trække i land.

Dansk ja til farlig mission i Afghanistan
[Netavisen - link 25.06.03] Politiken
FN-soldater, herunder danske, skal nu prøve at sikre det besatte Afghanistan også uden for hovedstaden. Tyskland har sagt nej, fordi opgaven er for risikabel.

EU vil have skatten sat ned i Danmark
[Netavisen - link 24.06.03] Politiken
Skatten skal sættes ned i Danmark, mener EU-kommisionen og ministerrådet. Til gengæld skal den enkelte dansker arbejde mere og i flere år.

Arbejdsgivere vælger mænd
[Netavisen - link 23.06.03] Politiken
Arbejdsgivere ansætter hellere mænd end kvinder, for kvinder føder børn og holder derfor barselsorlov. Det er en dårlig forretning for arbejdsgiverne.

Lærlinges arbejde misbruges
[Netavisen - link 23.06.03] Troms Folkeblad. No.
Det er ikke uddannelse, men almindeligt knoklearbejde fra start til slut, som står på dagsordenen for en væsentlig del af de norske lærlinge. Manglende organisering af lærlingene er en stor synder.

Norske FN-officerer stærkt racistiske
[Netavisen - link 23.06.03] Fyens Stiftstidende.
"Jeg må indrømme, at vi havde problemer med at se på sigøjnere som mennesker. Vi var lidt usikre på, om vi opfattede dem særligt anderledes end de hunde, vi jagtede og skød," citeres en af de såkaldt fredsbevarende FN-officerer bl.a. for at have sagt off record.

Politikere med i 100 bestyrelser
[Netavisen - link 23.06.03] Fyens Stiftstidende.
Odenses borgmester Anker Boye når op på en samlet årsindtægt på 1.143.575 kroner. Tallene for Søren Møller er noget mindre. Som rådmand får han 503.954 kroner, hvilket svarer til vederlaget for et folketingsmedlem, og 331.508 kroner i diverse bestyrelseshonorarer. Hertil kom sidste år 125.000 kroner i det omdiskuterede honorar i Odense Energi A/S. Men kan de overhovedet bestride de mange poster, i borgmesterens tilfælde 60?

Fogh åbner for hurtig afstemning om forbehold
[Netavisen - link 21.06.03] Politiken
Danskerne skal måske snart til stemmeurnerne og stemme om de fire danske forbehold - men det bliver ikke en afstemning for eller imod, men om en ændring, så forbeholdene passer til den nye traktat, EU er på vej med.
Eller gør han?
Fogh sår tvivl om EU-forbehold Information

Ekstra indsats mod udstødning
[Netavisen - link 21.06.03] SiD
Arbejdsmarkedsrådet i København har afsat ti millioner kroner til en ekstra indsats for at redde ledige, der er på vej ud af dagpengesystemet.

Kold skulder til konservativt efterlønsforslag
[Netavisen - link 21.06.03] DR Online
Hverken Socialdemokratiet eller Venstre er parat til at bakke op om de konservatives forslag om at afskaffe efterlønnen. Regeringspartneren vil først tage debatten næste år. S kalder forslaget ansvarsforflygtigelse.

Ombudsmand ind i aktiverings-sag
[Netavisen - link 21.06.03] SiD
Arbejdsmarkedsrådet i Nordjylland skal træffe ny afgørelse i klagesag om kommunal rengøringsaktivering, der muligvis er konkurrenceforvridende

______________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder