Netavisens nyhedslinks uge 22
Danmark og Norden
Se også
Verden rundt - Global debat

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Alle links åbner i selvstændigt vindue

Drømmen om fædrelandet
[Netavisen - link 30.05.03] Århus Stiftstidende.
"Jeg har ikke noget land, og jeg aner ikke, hvad det vil sige, for jeg har aldrig haft et land," siger armenieren Karekin Dickran, selv om han i nogle år har haft dansk statsborgerskab. Folkemordet mod armenierne i 1915, som sendte hans bedsteforældre på flugt, har gennemsyret hele hans liv siden opvæksten på et dansk skolehjem i Libanon.

SiD åbner for EU-hovedaftale
[Netavisen - link 30.05.03] Fagbladet.
Et flertal i SiD's hovedbestyrelse har givet grønt lyst for, at der kan søges indgået en hovedaftale efter dansk mønster mellem de europæiske lønmodtageres og arbejdsgiveres organisationer. Samtidig blev der givet tilslutning til, at LO kan arbejde videre med oplægget til en EU-arbejdsret og fremlægge resultatet af overvejelserne til debat på LO's
kongres til efteråret, i lodret strid med kongressen.

Neo-feudalisme i det glade EUropa
[Netavisen - link 30.05.03] Fagbladet.
Svensk firma tilbyder litauiske daglejere til danske gartnere og landmænd til en billig pris. Daglejerne koster 110 danske kroner i timen, uanset om de arbejder lørdag, søndag eller overtid, og heraf får de i øvrigt reelt mindre end halvdelen. Og så arbejder de 12 timer i døgnet. Tilbuddet kaldes "Rent A Farmer", Lej En Bonde.

Bredt forlig om gymnasiereform
[Netavisen - link 29.05.03] DR Online
100 år med en matematisk og en sproglig linje på gymnasiet er slut. Moderne studenter har brug for både naturvidenskabelige fag og sprogkundskaber, og derfor forsvinder den eksisterende opdeling i gymnasiet fra 2005.

Kommunalstrejke stoppet
[Netavisen - link 29.05.03] Aftonbladet. Sv.
De kommunalt ansattes fagforbund i Sverige har stoppet storstrejken efter et socialdemokratisk kompromis, som ikke giver de krævede - og meget nødvendige - lønforhøjelser. De grupper, som ved den nye aftale får relativt mest, skal have det på bekostning af andre kommunalarbejdere.

Pistol-betjent frikendt
[Netavisen - link 29.05.03] Aftonbladet. Sv.
Den svenske chefanklager Guntra Åhlund har bekendtgjort, at den betjent, der nær havde dræbt en demonstrant med sine skud under Göteborg-demonstrationerne juni 2001, skal frikendes for enhver anklage. Beslutningen legitimerer fremtidig anvendelse af dræbende våben fra politiets side i forbindelse med opløsning af f.eks. politiske demonstrationer

Amnesty kritiserer den danske regering
[Netavisen - link 28.05.03] Politiken
Der er hug til den danske regering i Amnesty Internationals årsrapport. Kritikken gælder blandt andet brugen af isolationsfængsel, anti-terror lovgivningen, stramningen af lovgivningen for flygtninge og asylansøgere samt regeringens manglende ageren i forhold til den danske Guantanamofange.

Lars Grenaa: Jeg vil gøre det igen
[Netavisen - link 28.05.03] BT
Løsladt aktivist er klar til at kaste maling på Anders Fogh igen.

Juraekspert: En hård linje
[Netavisen - link 28.05.03] BT
- Man må sige, at anklagemyndigheden har valgt en endog meget kraftig reaktion i sit oplæg, siger juraprofessot Eva Smith.

Aktivister løsladt under jubel
[Netavisen - link 27.05.03] TV-Lorry.Ritzau.
På nær en tomat fik anklagemyndigheden medhold i et og alt, da en enig domsmandsret i Københavns Byret tirsdag idømte to aktivister ubetingede fængselsstraffe for deres malingoverfald på statsministeren og udenrigsministeren i Folketinget 18. marts.

Fire og tre måneders fængsel til aktivister
[Netavisen - link 27.05.03] DR Online
De to aktivister, der den 18. marts overfaldt statsminister Anders Fogh Rasmussen og udenrigsminister Per Stig Møller med rød maling, har fået henholdsvis fire og tre måneders ubetinget fængsel af en domsmandsret i Københavns Byret.

70 dage i spjældet
[Netavisen - link 26.05.03] Ekstra Bladet
Kendte i oprør over den langvarige fængsling af aktivister, der kastede maling på Anders Fogh
Se også Ekstra Bladets leder 26.05.03
Klatmalerens straf

Protester mod lang varetægtsfængsling
[Netavisen - link 26.05.03] DR Online
Den 70 dage lange varetægtsfængsling af de to aktivister, der kastede rød maling på statsministeren og udenrigsministeren den 18. marts, vækker protester. En række kendt kunstnere og intellektuelle har underskrevet en protest. Aktivisternes forsvarer Hanne Reumert siger til DR: - Jeg mener faktisk, at folks retsfølelse bliver krænket af, at de har siddet så længe varetægtsfængslet. Det virker nærmest, som om de allerede er blevet straffet inden retssagen, og det er fuldstændig uhørt.

Fortsat strejke på tre sønderjyske sygehuse
[Netavisen - link 26.05.03] Politiken
Portørerne på sygehusene i Sønderborg, Tønder og Haderslev valgte efter et møde til morgen at fortsætte den strejke, der blev indledt torsdag. Til gengæld har portørerne på Aabenraa Sygehus valgt at sætte deres sympatistrejke i bero og midlertidigt gå i arbejde igen.

Fagbevægelsens ulandsstøtte fjernes
[Netavisen - link 26.05.03] Politiken
Venstre og De Konservative vil nu med støtte fra Dansk Folkeparti fjerne den årlige millionstøtte til Fagbevægelsens Ulandssekretariat, der drives af LO og FTF.

Samer afviser norsk same-lov
[Netavisen - link 26.05.03] Nordlys. No.
Det norske sameting har med overvældende flertal afvist regeringens forslag til en såkaldt finnmarkslov, som er af vital betydning for den samiske nationalitets vilkår. Kardinalpunktet er den fundamentale råderet over undergrunden og naturresurserne, som Stortinget i Oslo vil beholde magten over - et "grønlandsk spørgsmål" på det skandinaviske fastland.

SiD giver grønt lys for EU-arbejdsret
[Netavisen - link 26.05.03] Fagbladet.
SiD's hovedbestyrelse har med 33 stemmer mod 12 besluttet at fravige sin egen kongresbeslutning, der vender sig imod, at der etableres en europæisk arbejdsret.

Drømmen lever på Svanholm
[Netavisen - link 26.05.03] Fyens Stiftstidende.
Drømmen om det gode liv båret af økologisk levevis og fællesskab frem for forbrug er intakt, når det økologiske storkollektiv Svanholm Gods syd for Frederikssund om få dage fejrer sin 25 års fødselsdag.

______________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder