Netavisens nyhedslinks uge 20
Danmark og Norden
Se også
Verden rundt - Global debat

Tilbage til Nyheder -----Nyhedslinks ARKIV

Alle links åbner i selvstændigt vindue

Sellafield strikes again
[Netavisen - link 17.05.03] Bergens Tidende. No.
Storbritannien tager det meget afslappet med at fortsætte radioaktive udslip fra "Vestens Tjernobylværk", Sellafield, ud i havet. Udslippene driver med havstrømmene op til Norskekysten, hvor langtidsvirkningerne på havmiljøet af den strålende britiske påvirkning har vakt de lokale indbyggeres store interesse. Norges miljøminister var i denne uge på besøg hos sin britiske kollega, og det spændte så dårligt af, at nordmændene nu vil sende en diplomatisk note, som det diplomatisk hedder, til briterne.

Familietyper i forandring
[Netavisen - link 17.05.03] Aftonbladet. Sv.
I Sverige er andelen af unge, der har skilte forældre, på femten-tyve år steget fra 15 pct. til 25 pct. En net-undersøgelse, man kan deltage i på siden, viser, at den gamle familietype med ét stk. hver af far og mor + afkom i dag er havnet i mindretal.

Sønderjyder hårdt ramt af skævvridningen
[Netavisen - link 17.05.03] Jydske Vestkysten.
I 1992 blev Tele Sønderjylland sammen med Jydsk Telefon, KTAS og Fyns Telefon samlet i Tele Danmark A/S. Dengang var der 825 ansatte i Tele Sønderjylland. Efter den nye sparerunde vil der kun være 350 medarbejdere
tilbage i Sønderjylland. "De ledere og de job, der kunne være med til at skabe udvikling i det sønderjyske, er gennem årene blevet flyttet til enten Århus eller København," siger formanden for Dansk Metals Teleafdeling Sønderjylland.

Elektrikere giver strøm til kommunalstrejken
[Netavisen - link 17.05.03] Proletären. Sv.
Elektrikerne har sluttet sig til de svenske 'kommunaleres' storstrejke. Nedslidningen, de stadigt øgede tempokrav og det forværrede arbejdsmiljø, er hovedårsagen til arbejdsnedlæggelsen. Seks timers arbejdsdag med lønkompensation er et løsningsforslag, som rejses fra gulvet.

- Kampen mod en føderal EU-stat er tværnational
(Folkebevægelsen mod EU)

Massefyringer i TDC
[Netavisen - link 12.05.03] Berlingske Tidende
Telekoncernen TDC reducerer arbejdsstyrken i den
danske forretning med 10 pct. eller 1650 medarbejdere i perioden frem til udgangen af første kvartal 2004, meddelte TDC mandag morgen

Socialdemokratisk plan: Afstemning om EU-forbehold nu
[Netavisen - link 12.05.03] DR Online
Socialdemokraterne opfordrer Fogh til at udskrive en folkeafstemning for at få fjernet EU-forbeholdene allerede til efteråret - før danskerne opdager at EU er ved at få en forfatning, der formaliserer at Danmark bliver en delstat i 'Europas Forenede Stater'
Se også
SF går ind for EU-militærstyrke Politiken 11.05.03
EU skal have en militær udrykningsstyrke, der kan sikre fred og demokrati i Europas nærområde. Det siger SF-formand Holger K. Nielsen til Ugebrevet A4, forud for partiets landsmøde i næste weekend.

Kommunal-konflikten udvikles
[Netavisen - link 12.05.03] Aftonbladet. Sv.
47.000 ansatte i 60 svenske kommuner har nu nedlagt arbejdet. Strejken vil berøre kommunale institutioner som skoler og sportsanlæg. Der er tale om en udvidelse af den konflikt, der begyndte 23. april og som på det tidspunkt omfattede 9.000 medarbejdere. Mæglingsforslaget har ikke løst problemet med lønforskellene mellem mænd og kvinder, mener de kommunalt ansattes forbund. Desuden ville en stor gruppe medlemmer tjene mindre end 14000 sv. kroner for et fuldtidsjob. 'Kommunal' står fast på, at 14000 kroner skal være startløn for alle.

Konservative vil ændre efterlønnen
[Netavisen - link 12.05.03] Berlingske Tidende
Samfundet har ikke råd til at bruge 22 milliarder kroner årligt på, at ældre forlader arbejdsmarkedet, mener de konservative.

Norge klar til præventiv krig
[Netavisen - link 12.05.03] Klassekampen. No.
Det norske Forsvar skal indstille sig på langt flere udlandsoperationer, hvor blandt andet såkaldt «præventive operationer» indgår som en del af konceptet. Nato-medlemsskabet bliver endnu vigtigere end i dag.

Gamle vrede over brugerbetaling
[Netavisen - link 12.05.03] Århus Stiftstidende.
- Det kan godt være, at det lyder usandsynligt for yngre mennesker med en god løn. Men der er altså en del mennesker, der kun har deres folkepension at leve af. Og for dem er 112 kr. om måneden mange penge, siger
en pensionist fra Odder kommune, som indfører brugerbetaling for de gamles nødvendige transport.

Sverigedemokrater med nazi-associationer
[Netavisen - link 12.05.03] Sydsvenskan. Sv.
Sverige er svenskernas land. Et godt samfund forudsætter en høj grad af etnisk og kulturel lighed hos befolkningen. Familien og nationen er dybt rodfæstede, oprindelige fællesskaber. Det er nogle af de tankar
som fremføres i Sverigedemokraternas nye principprogram, som erstatter det gamle partiprogram.

______________________________________________________

Arkiv - Tidligere ugers nyhedslinks

Arkiv - Kommunistisk Politik (pdf)

Tilbage til Nyheder