SF kaster masken: Støtter militariseret og neoliberalt EU

De borgerlige medier og unionspolitikerne har travlt med at fejre SFs ja til den nye unionsforfatning, der skal opbygget en stærkt militariseret unionsstat på neoliberalt grundlag.

- Fronten af unionspartier er blevet udvidet, siger Dorte Grenaa, formand for Arbejderpartiet Kommunisterne. Men det betyder ikke, at unionstilhængerne har vundet afstemningen, selvom Anders Fogh, Lykketoft og Holger K. Nielsen nu også officielt går hånd i hånd.

- Holger K. Nielsen lægger enorm vægt på, at EU er en "modvægt" til USA, mens Fogh sagtens kan få de to store imperialistmagter til at gå i spænd. EU kopierer sig efter USA. Det er en samarbejdspartner, og også en konkurrent - men ikke en "modvægt" til USA. Det er en uhyrlig organisme, arbejderfjendsk og asocial, bestående af gamle koloniriger med nye kolonidrømme for det 21. århundrede.

- Når folk finder ud af, hvor EU går hen, og hvad unionsforfatningen egentlig indeholder, kan et flertal af danskerne sagtens finde på at sige nej - selvom SF er gået i alliance med Fogh, siger Dorte Grenaa.

Folkebevægelsen mod EU: SF har ingen 'vetoret' over regeringen

Resultatet af urafstemningen i Socialistisk Folkeparti (SF) viser, at et flertal på knap 64 pct. har stemt for, at partiet skal anbefale et ja ved den kommende folkeafstemning om EU-grundloven. 65,9 pct. har deltaget i afstemningen, hvilket viser at kun lidt over 3.100 af de 7.464 medlemmer har valgt at støtte flertallet i partiledelsen, som ønsker at anbefale vælgerne et ja til EU-grundloven.

- Holger K. Nielsen har tilsyneladende haft helt til at foregøgle et flertal af SF's medlemmer, at SF skulle kunne sætte en afgørende bremse i over for EUs magtfuldkommenhed. Men November-aftalen med regeringen, der angiveligt skulle sikre "SFs vetoret" over for regeringen, kompromitterer dansk demokrati og selvbestemmelse. Aftalen rokker intet ved den kommende EU-forfatnings afgørende dele: realiseringen af en EU-stat med EU-præsident, EU-udenrigsminister og EU-militarisering. Jeg nægter at tro på, at dette står på ønskelisten hos SF's vælgere, udtaler Ole Krarup, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.

- Fra SF's nej-side er der rejst klar kritik af, at medlemmer har været udsat for et massiv pres fra den EU-begejstrede ledelses side under urafstemningen. Og der er rejst tvivl om EU-kritikernes ytringsfrihed. Under disse omstændigheder er det opmuntrende, at mange SF'ere alligevel har modstået presset fra ledelsen, der har valgt Fogh Rasmussens og EU's side. EU-modstanden lever - også stadig i SF og ikke mindst i SFU. Resultatet er ikke nogen reel sejr for hverken Holger K. Nielsen og Margrethe Auken eller for SF, konstaterer Ole Krarup.

Opfordring til Nej-netværk i SF

- Der er nok mange, der har opgivet at stemme at frygt for, at de med en nej-stemme ville fyre formanden i en situation, hvor der ikke lige står en og kan tage over, vurderer Jørgen Grøn, tidligere byrådsmedlem i Hobro og medlem af såvel SF som Folkebevægelsen mod EU.

- Der er mange EU-kritiske SF'ere, der nu overvejer, om de skal melde sig ud eller blive. Det er vigtigt, at de bliver. Ellers bliver SF et rent EU-jubelparti. Det er en proces, som begyndte med forræderiet i 1993, hvor mange i ledelsen stille og roligt har forsøgt at trække partiet til højre. Mange skeptikere har meldt sig ud og tilhængere er gået ind. Det er gået så vidt, at et medlem af hovedbestyrelsen, Pia Olsen, har opfordret modstandere til at melde sig ud, siger Jørgen Grøn og tilføjer:

- Min opfordring til EU-modstanderne og -kritikerne i SF er at blive. Og jeg vil opfordre til, at ledende medlemmer tager initiativ til oprettelsen af et netværk af SF'ere imod EU-grundloven. Og skulle det gå så galt, at folkeafstemningen ender med et ja, så er det også vigtigt med EU-kritikere til at sætte hælene i indenfor SF i forbindelse med den politiske aftale.

Den unge nej-bevægelse: Det er SFU der tæller

- I Folkebevægelsens Ungdom Mod EU ærgrer vi os naturligvis over, at SF har valgt at sige ja til EU-forfatningen. Men vi glæder os langt mere over at SF's Ungdom holder fast i deres klare nej", udtaler Rina Ronja Kari, talsperson for Folkebevægelsens Ungdom Mod EU.

- Nu må myten om, at de unge siger ja og de gamle og sure siger nej, være gennemhullet. Vi vil fortsætte og styrke samarbejdet med SFU og andre unge imod EU-forfatningen, siger Rina og tilføjer:
- Uanset hvor mange gange Holger K. og Anders Fogh siger det modsatte, så tror vi på, at mere demokrati og mere ligeværdigt samarbejde kan gøre Europa og verden til et meget bedre sted, end det som EU-systemet vil tillade.

Netavisen 22. december 2004