Lægekonsulentsagen: Presset øges

Familie- og arbejdsmarkedsudvalget i København vedtog på mødet den 17. marts, at det skal være Socialministeriet og ikke Den sociale ankestyrelse, der skal foretage den 'uvildige' undersøgelse af de lægefaglige konsulenters rolle og varetagelse af deres opgaver i forbindelse med behandlingen af førtidspensionssager. Det var en undersøgelse, udvalget havde besluttet på mødet 14 dage tidligere. Alle undtagen de Konservative stemte for forslaget.

Forvaltningen havde ellers indstillet, at undersøgelsen skulle foretages af Den sociale ankestyrelse. Dette blev ændret efter et forslag fra Rikke Fog-Møller, Ø. Problemet ved at lade Ankestyrelsen tage sig af undersøgelsen er ifølge Thor Buch Grønlykke, S:
- Man går ikke ind i det grundlæggende problem og ser på borgernes retssikkerhed, og om de har fået den sagsbehandling, de har krav på.

Kommunen sat på plads
Det er tredje gang kommunen bliver sat på plads, mens de forsøger at holde hånden over lægekonsulent Jens Bang og den praksis, han er eksponent for. I to redegørelser har de frikendt lægekonsulenten, der er blevet voldsomt kritiseret, og to gange er embedsmændene efterfølgende blevet sat på plads af et politisk flertal, der ønsker en tilbundsgående undersøgelse.

Stemmefiskeri
At der kan skabes et politisk flertal, skyldes nok i høj grad, at det er en sag, der vurderes at være velegnet at profilere sig på over for mindretalsbefolkningerne. I Mjølnerparken blev der samlet over 200 husstandes underskrifter ind i protest over behandlingen af Hassan, en palæstinensisk flygtning.

Efterfølgende har sagen haft politikernes bevågenhed. Især bør nævnes SF's familie- og arbejdsmarkedsborgmester Asmus Kjeldgaard. Han har vredet sig som en ål for at undgå denne tilbundsgående undersøgelse, men blev nødt til at stemme for forslaget for ikke at miste den sidste rest af troværdighed.

En ubehagelig type
Jens Røhling Bang som person er en sag for sig. Han står for skriftlige udtalelser af karakteren: "Endnu en palæstinenser søger pension" og "Konen gider ikke arbejde". Dette på trods af Socialministeriets klokkeklare retningslinjer.

Dette har der kørt en lang polemik om i Ugeskrift for læger, hvor kontorchef i Socialministeriet Mikael L. Kristensen har sat ham grundigt på plads:
"Lægekonsulenten er ansat af kommunen i en rådgivende funktion og må ikke foretage sine egne undersøgelser eller lave egen diagnosticering af de helbredsmæssige forhold og kan af samme årsag ikke foretage vurderinger af de helbredsmæssige forhold, der er i strid med det i øvrigt foreliggende dokumentationsgrundlag."

Foreningen af førtidspensionister har 75 sager med denne mand. Han er ansat i 24 socialcentre, herunder Glostrup, hvor man har undersøgt 274 sager, han har været involveret i. 18 af disse kan nu genoptages, når kommunen finder en anden kommune med nye sagsbehandlere og lægekonsulenter, der vil hjælpe med at gennemgå dem.

Det er almindelig praksis
Men dette er bestemt ikke kun en sag om Nørrebro socialcenter og Jens Bang. I radioudsendelsen "Firmaets mand" den 1. februar udtalte lægekonsulent Anders Ottar Jensen, at han masser af gange har konkluderet i en førtidspensionssag.

På journalisten Tom Heinemanns spørgsmål om hvor mange gange, svarer han først lidt vagt, men ender med at erklære "2000 gange, f.eks. i Københavns kommune, og det er der mange andre, der har gjort. Det er sådan en skematisk form, man har brugt. Og hvis nogen nægter, at de har gjort det, så lyver de."

Følg med i udviklingen og sagerne på:
www.vagthunden-for-loven.dk

Se også
Magtmisbrug: Lægekonsulent Jens Bang's rolle undersøges
Netavisen 18.12.03

Netavisen 1. april 2004