Af Henrik Herløv Lund, uafhængig økonom og velfærdsforsker
Har denne regering overhovedet nogen troværdighed tilbage?
Fører denne regering på nogen væsentlige punkter overhovedet nogen anden politik end de borgerliges?
Alle 3 regeringspartier har - inden regeringsdannelsen - højtideligt gang på gang forsikret, at man IKKE ville skære i SU´en. Men nu har regeringen planer om at fjerne det ekstra studieår mm. Hermed får vi endnu et bidrag til det generelle billede af en løftebrudsregering.
1. Socialdemokraterne: "Vi skærer ikke i SU".
Jf. Politiken i dag forsikrede daværende uddannelsesordfører og nuværende minister Christine Antorini i 2020, at vi "...har ikke nogen planer om at skære i SU´en" (Berlingske, 19/11.10).
Og selve statsminister Helle Thornings Schmidt har tidligere udtalt, at det er vigtigt for os "... at sikre at SU´en ikke bliver beskåret" (Universitetsavisen, 10.05.06)
2. Radikale : "Der skal ikke pilles ved SU´en".
Ligeledes jf. Politiken idag udtalte uddannelsesminister Morten Østergaard efter at være blevet minister i 2011, at "Vi vil ikke beskære SU´en" (Politiken 22.12.11)
Og selve partilederen, Margrethe Vestager, har tidligere udtalt, at "RV ser SU´en som en god fremtidsinvestering i et højt uddannelsesniveau. Den skal der ikke pilles ved".
3. SF: "SF vil ikke være med til at skære i SU´en".
Løftebruddet er ikke mindre fra SF, hvis SU - ordfører i 2011 udtalte "SF vil ikke være med til at skære i SU´en" (Nanna Westerby, 15.05.11, Politiken)
Og SF s nuværende ordfører Lisbeth Bech Poulsen skrev her på facebook så sent som 27/12-2012, at " SU'en er en grundsten i vores uddannelsessystem og når vi skal forhandle, vil SF kæmpe for at den sociale skævhed bliver mindre":
Hvorefter man nu er med til at foreslå en beskæring af SU ´der netop vil forøge den sociale ulighed i uddannelsessystemet.
4. LØFTEBRUD UDEN ENDE FRA DENNE REGERING.
Vi ser en regering, som siden man kom ud af det sorte tårn, på stribe har brudt sine valgløfter:
- man lovede velfærd, men gav besparelser
- man afviste skattelettelser, men gav - skattelettelser
- man lovede vækst og beskæftigelse, men har leveret lavvækst og vedvarende høj arbejdsløshed
- man lovede at bekæmpe ulighed, men har siden afskaffelsen af fattigdomsydelserne øget uligheden gennem forringelse af førtidspension og fleksjob og gennem forringelse af taktreguleringen for overførselsindkomster.
I stedet har man videreført de borgerliges neoliberalistiske og udbudsorienerede økonomiske politik og reformer. Også SU reformen er et eksempel på, at SRSF gennemfører en reform fra VK s reformdagsorden.
OG NU BRYDER MAN ALLE FORSIKRINGER OM IKKE AT SKÆRE I "EN GOD FREMTIDSINVESTERING I ET HØJT UDDANNELSESNIVEAU".
OG FORRINGER HERMED ENDNU ENGANG DEN SOCIALE ULIGHED.
HAR DENNE REGERING OVERHOVEDET NOGEN TROVÆRDIGHED TILBAGE?
FØRER DENNE REGERING PÅ NOGEN VÆSENTLIGE PUNKTER OVERHOVEDET NOGEN ANDEN POLITIK END DE BORGERLIGES?
Netavisen 11. januar 2013
Læs også analyse af SU systemet på Henrik Herløv lunds hjemmeside (PDF)