Erstat våbenhvileaftalen med en fredsaftale i Korea – Danmark ud af Sydkorea

Pressemeddelelse
Venskabsforeningen Danmark-Den Demokratiske Folkerepublik Korea

 


 

Venskabsforeningen Danmark-Den Demokratiske Folkerepublik Korea har sendt en delegation på 5 medlemmer af sted på besøg i DDF Korea. Den danske delegation skal under besøget deltage i en række arrangementer i DDF Korea, der markerer 60-årsdagen for underskrivelsen af våbenhvileaftale den 27. juli 1953.

Det var dengang første gang i historien verden oplevede en folkelig sejr over USA’s enorme militærmagt – en sejr som bl.a. senere sås gentaget af det vietnamesiske folk med afslutningen på Vietnamkrigen.

Delegationen medbringer også for 23.000 kr. humanitære bistandsgaver fra Nordkoreaindsamlingen til landsbyen Unha-ri i Onchon i Sydpyonganprovinsen. 

60-årsdagen for Koreakrigens afslutning giver samtidig anledning til alvorlig eftertanke – over 3 millioner civile koreanere i den nordlige halvdel af landet blev myrdet. Det skete ved USA’s tæppebombardementer med sprængtonnage større end det samlede forbrug under hele 2. verdenskrig. Det nordlige Korea lå totalt i ruiner.

Delingen af Korea, som blev foretaget af stormagter hen over hovedet på koreanerne i 1945, blev med krigens afslutning cementeret mere end nogen sinde, og splittelsen og konfrontationen på Koreahalvøen er holdt i live i de 60 år siden krigens afslutning. Det husker vi alle tydelige – også aktuelle - eksempler på op igennem Koreas moderne historie.

Der er gået 60 år med en tilstand af hverken fred eller direkte krig i Korea. Våbenhvileaftalen er den længst varende af slagsen, der aldrig er afsluttet med en egentlig fredsaftale. DDF Korea har gentagne gange foreslået USA at forhandle en fredsaftale i Korea og en sikkerhedsmekanisme – herunder atomafrustning på hele Koreahalvøen. Men alle disse forslag er blevet afvist eller ignoreret af USA.

USA står i spidsen for en stor såkaldt ”FN-kommando” (læs: USA-kommando) i Sydkorea, der sammen med Sydkoreas militær afholder tilbagevendende krigsøvelser vendt imod DDF Korea med indøvelse af angreb og invasion mod Nord. Det er krigsøvelser, der oppisker farlige konfrontationer i Korea til det yderste.

”FN-kommandoen” blev skabt af USA i FN’s Sikkerhedsråd i 1950 under omstændigheder, der må betegnes som politisk svindel.

Således vedtog et flertal af medlemslande på FN’s generalforsamling i november 1975 også en resolution om, at alle udenlandske tropper i Sydkorea under FN’s flag skal trækkes ud af landet og kommandoen under FN’s flag skal opløses. Det har USA dog lodret ignoreret.

USA har i strid med våbenhvileaftalen tværtimod oprustet i Sydkorea med stadigt mere avancerede våben, og stadig flere lande er søgt inddraget i ”FN-kommandoen” i Sydkorea.

Siden 2009 har det danske forsvar således også haft officerer fast stationeret under ”FN-kommandoen” efter ønske fra USA. Ligeledes deltager et udvidet antal danske officerer i de store tilbagevendende krigsøvelser i Sydkorea.

Vi finder, at ”FN-kommandoen” i Sydkorea er medvirkende til at trække konflikten og konfrontationen i Korea i langdrag. USA har ingen interesse i en koreansk fredsaftale, idet en sådan vil fjerne ethvert grundlag for eksistensen af ”FN-kommandoen” i Sydkorea.

Vi vil derfor benytte 60-årsdagen for våbenhvilen i Korea til at opfordre til genoptagelse af dialogen i Korea om en fredsaftale, om opløsning af ”FN-kommandoen”, atomafrustning og fredssikring på Koreahalvøen.

Vi opfordrer samtidig den danske regering til omgående at bidrage til denne proces ved at trække Danmark ud af den amerikansk styrede ”FN-kommando” i Sydkorea.


Se også

Denmark co-sponsors new resolution imposing historically strict sanctions on North Korea
Udenrigsministeriet


Netavisen 23- juli 2013