Spanien: Masseprotester og generalstrejke

Masseprotester mod arbejdsmarkedsreformer over hele Spanien Generalstrejke forberedes til 29. marts – mens EU kræver nye nedskæringer

Kommunistisk Politik 6, 2012

Fra massedemonstrationerne mod nedskæringer og arbejdsmarkedsreformer i 60 byer i Spanien den 11. marts.
Her fra Madrid

Hundredtusinder, om ikke flere millioner, spaniere var på gaden i 60 byer over hele landet søndag den 11. marts.  Den ny højreregering er i færd med at gennemføre nye offentlige nedskæringer og såkaldte arbejdsmarkedsreformer, der skal gøre det lettere for arbejdsgiverne at fyre arbejdere og få de tilbageblevne til at arbejde hurtigere for at producere det samme.

Protesterne var indkaldt af de store fagforeninger, der traditionelt støtter socialistpartiet, der ved parlamentsvalget i november sidste år fik sit dårligste resultat efter Franco-regimets fald med lidt over 28 pct. af stemmerne. Det betød at Folkepartiet og dets leder Mariano Rajoy med 44,6 pct fik et komfortabelt flertal i parlamentet og kunne overtage regering og premierministerpost – og straks gå i gang med at fortsætte den EU-dikterede nyliberale nedskæringspolitik, som kostede den socialistiske regering og dets leder Zapatero  magten.

Zapatero blev før valget som partileder afløst af Alfredo Pérez Rubalcaba – og fagforeningerne, der i stort omfang mistede arbejdernes tillid, fordi de ikke mobiliserede til kamp mod Zapatero-regeringens nedskæringer, har fået travlt med at genvinde den.

Derfor lader de det ikke blive ved massedemonstrationerne den 11. marts, men har indkaldt til en landsdækkende generalstrejke torsdag den 29. marts. Den forventes at blive den største i Spaniens nyere historie, og er et udtryk for at vreden og protesten er nået op på græsk niveau.

Europas højeste arbejdsløshed: EU kræver flere nedskæringer

Med 23 pct. arbejdsløse, der forventes at stige tiul 24 pct. i løbet af 2012, og en arbejdsløshedsprocent på ufattelige 51,4 pct. for aldersgruppen 16-24 år har Spanien den uhyggelige ære at have europæisk rekord i arbejdsløshed. Før krisen brød ud var 18 pct. i denne aldersgruppe arbejdsløse.

En stor del af denne ungdomsgeneration er meget veluddannede, men uden udsigt til arbejde i overskuelig fremtid. De har ikke råd til at forlade forældrenes hjem – men mange af dem emigrerer til Tyskland og andre europæiske lande eller Latinamerika for at få job eller fortsætte studierne.

Det har også betydet en omfattende radikalisering af hele denne generation, som sidste forår var de første til at udvikle det, som senere blev til den globale Occupy-bevægelse.

Nu er arbejderne for alvor ved at komme på banen. Spanien står over for store klassekampe.

De vil ikke blive mindre af, at eurolandene nu forsøger at behandle Spanien som et Grækenland nr. 2.

Finansministrene fra eurozonen har fra deres seneste møde givet Spanien ordre til at reducere dets offentlige underskud for 2012 til 5,3 procent af bruttonationalproduktet.  Det er 0.5 pct. mindre end det regeringen i Madrid havde lagt op til – og følger den anvisningen vil det betyde nye brutale nedskæringer.
Og endnu stærkere protester.

Netavisen 23. marts 2012