Enhedslisten og kurderneDet er et brutalt og kynisk spil, som foregår i Mellemøsten og med den nye krig i Syrien og Irak. Enhedslisten forsøger både at støtte 'rød' blok, 'kurderne' og krigen mod IS - og manøvrer sig selv ind i en krog
 

Påskuddet for den nuværende krig er at knuse den islamistiske terrorgruppe Islamisk Stat, der har udråbt et kalifat i dele af Syrien og Irak. Denne terrorgruppe er et produkt af de vestlige krige, og er direkte støttet af lande som Qatar, Saudiarabien og Tyrkiet, der nu mere eller mindre indgå i alliancen, der har erklæret krig mod IS.

- Det er et brutalt, kynisk og kompliceret spil, der foregår efter mere end 11 års krig i Irak og 3 års vestligt understøttet borgerkrig i Syrien, der har skabt kaos og enorme ødelæggelser og fremmet de brutale og fundamentalistiske islamistiske strømninger i hele regionen,  konstaterer Klaus Riis, redaktør af Arbejderpartiet Kommunisternes blad.

- De Frankenstein-monstre, man selv har skabt, bruges som anledning til nye krige, der har det samme mål: Kontrol over landene i Mellemøsten og deres rigdom på råstoffer. Sådan fungerer imperialismen.

Enhedslisten erklærer sig ’dybt betænkelig’ ved at sende de danske F16-fly ud. Ligesom i tilfældet Libyen stemte partiet for det første skridt i Danmarks krigsdeltagelse,  da man stemte ja til at sende våben til kurderne i Nordirak. Men nu siger Enhedslistens ordfører Nikolaj Villumsen at Danmark i stedet for bombefly skal udvide og øge støtten til kurderne i området, så den også omfatter de kurdere, der er i Syrien.

- I stedet for at sende bombefly, burde vi satse mere på at støtte de lokale demokratiske kræfter, der bekæmper Isil. Lige nu kæmper kurderne i Syrien en ensom kamp mod Isil uden nogen støtte fra omverdenen.

Til dette argument siger Klaus Riis:

- Det må vist betegnes som et patetisk forsøg på at redde Enhedslisten ud af den klemme, partiet har anbragt sig selv i ved at støtte de første skridt i USA’s og Danmarks nye krig, selvom antikrigsbevægelsen gjorde det lysende klart, at det netop kun var starten.

- Nikolaj Villumsen og Enhedslisten ved udmærket godt, at Danmark, Tyskland, USA eller NATO aldrig vil levere våben til kurderne i Nordsyrien – i Rojava-regionen, som den hedder – fordi der er skabt noget progressivt med et autonomt styre beskyttet af selvforsvarsstyrker, som har relation til PKK. PKK står på USA's og EU's terrorliste.

- Det er illusorisk og utopisk at forestille sig at USA, NATO, Tyrkiet eller Fogh Rasmussen, der på tyrkisk foranledning fik sikret lukning af Roj-TV, skulle være en allieret i de progressive kurderes kamp. De samarbejder med de reaktionære kurdiske kræfter i Irak med henblik på at bruge dem for egne interesser.

Klaus Riis tilføjer:

- Hvis Enhedslisten var seriøs om støtte til kurderne ville partiet organisere en stærk kampagne for at få terrorstemplingen af PKK ophævet og dermed retssagerne mod de danske ’terrorstøtter’ – og man  ville organisere støtte, herunder indsamlinger til våben, til de kurdere i Syrien, der nu – og det er helt rigtigt – ’kæmper en ensom kamp’.

For at gøre  Arbejderpartiet Kommunisternes holdning helt klar, siger Klaus Riis videre:

- USA og NATO kan aldrig være allierede i en progressiv kamp, en kamp for fremskridt og sociale forandringer, eller en kamp for national selvbestemmelse. Prisen for en sådan alliance vil være at komme i lommen på en stærkere magt.

- APK støtter det kurdiske folks og den kurdiske nations selvbestemmelsesret, men går imod reaktionære alliancer, der understøtter imperialismen og imperialistiske krige.

- Vi støtter ubetinget kurderne i Rojava og deres kamp mod det barbariske IS og forlanger, at Tyrkiet og andre NATO-magter ophører med støtten til IS og stopper med at lægge forhindringer i vejen for de syriske kurderes kamp mod IS.  Terrormærkatet på PKK skal fjernes og de absurde retssager om terrorstøtte mod ’PKK-sympatisører’ bør indstilles.


Se også

’Rød’ og blå blok hånd i hånd i ny krig: Danmark bomber igen
Netavisen 26. september 2014

Appel: Faren for en massakre i Kobani må afværges
Stop Terrorkrigen

Enhedslisten støtter våben til kurderne
Enhedslisten

Demo mod IS - København 8. august 2014
KPnetTV

RojTV: Offer for NATO-studehandel
Kommunistisk Politik 18, 2010

 

 Dette er en artikel fra kpnet.dk -
Nyheder hvor der kæmpes !


Klik på ikonerne øverst på siden og gå til kpnet, KPnetavisen (facebook) og KPnetTV (youtube)

- ET MODSPIL TIL DET BORGERLIGE MEDIEMONOPOL !

 

 

Netavisen 26. september 2014