_____________________________________________________________________________

Tema
FOKUS GÖTEBORG
Reportager og opfølgning omkring EU-topmødet 13. - 17. juni 2001

Kræver Jaldungs afgang
[Netavisen - link 22.08.01] Svensk politi retter en skarp kritik mod politiets topledelse for udviklingen i Gøteborg under EU-topmødet- og demonstranter kræver politichef Jaldungs afgang.

Frigi Gigi!
[Netavisen - link 22.08.01] Norsk. Luigino Longo,"Gigi", en 43 år gammel fagforeningsaktivist og socialist blandt de norske demonstranter ved EU-topmødet i Göteborg blev idømt 2 1/2 års fængsel - uden skygge af bevis. En protestbevægelse udvikler sig i Norge for at få Gigi fri.

Nyt materiale om Gøteborg
[Netavisen - link 21.08.01] Der er kommet nyt materiale frem om Gøteborg-topmødet, hvor svensk politi skød demonstranter - uden at være i en livstruende situation. De skød i hovedhøjde mod flygtende demonstranter, viser videooptagelser, der ikke før har været fremme.
Se også Øjenvidneberetning: Skød direkte mod mængden

Schengen mod demonstranter
[Netavisen - link 20.08.01] EUs indenrigsministre har besluttet at aktivere Schengen til politisk overvågning og kontrol af demonstranter.

Foreslår fælles EU-uropoliti
[Netavisen 07.08.01] Indenrigsministrene fra Tyskland og Italien foreslår skabelsen af et EU-uropoliti, der kan tage fat på topmødedemonstranter 'med den fornødne styrke'.

Fem danske aktivister frifundet i Gøteborg
[Netavisen 27.07.01] Først hed det sig, de ville foretage et attentat på George Bush og sabotere hele Göteborg. Nu er fem danske aktivister blevet frifundet for alle anklager. Det er de første frifindelser i serien af retssager, der har været præget af meget hårde domme.

Dømt for at gå med huer og handsker
[Netavisen 18.07.01] 7 danskere er blevet idømt hårde fængselsstraffe for at deltage i demonstrationerne ved EU-topmødet i Gøteborg. Uden egentlige beviser - huer og handsker og ren tilstedeværelse var nok.

Anarkisme på gaderne
[KP13, 2001] Der var ikke anarki i Gøteborg. Til gengæld var der mange anarkister på gaderne iklædt sorte og røde bannere, og nogle af dem også elefanthuer.

Gøteborg - København
[Netavisen 20.06.01] Når Danmark overtager formandskabet og der vil blive holdt en række topmøder rundt om i landet skal vi holde fast på den konsekvente massemodstand mod EU. Vi skal lave brede, folkelige og fredelige - og samtidig militante - aktioner.
Kommentar af Troels Riis Larsen, DKU

EU uden borgere
[Netavisen 18.06.01] Unionen befinder sig i en folkelig krise. I en regulær legitimitetskrise. Ingen pistolskud, ingen voldsfokusering, ingen snak om terrorister, bøller og ballademagere kan skjule eller udslette det. Det viste Gøteborg.
KP-Netkommentar

Politivolden i Gøteborg tages op parlamentarisk
[Netavisen 18.06.01] Både i Sverige og Norge tages politivolden under EU-topmødet i Gøteborg op i Riksdag og Storting. Politiet brød grundloven, siger det svenske Vänsterpartiet.

Hvorfor Gøteborg ikke blev hvad det kunne være blevet
[Netavisen 18.06.01] Efter et par dage med Bush og EU-topmøde, flere demonstrationer og utallige sammenstød mellem politi og demonstranter så er det tid for et kritisk øje på forløbet.
Kommentar af Franz Krejbjerg, Arbejderpartiet Kommunisterne.

Helt umotiveret nedskydning
[Netavisen 16.06.01] Opdateret.En videoptagelse af nedskydningen af en af de tre nedskudte demonstranter viser ham som offer for en fuldstændig umotiveret nedslagtning. Tre blev skudt, angiveligt af en enkelt betjent, fordi en anden var i livsfare. Vidoen viser denne 'forklaring' er een stor løgn. Læs artikel, se videoen.
Videooptagelse af Politinedskydning

Stærk og værdig
[Netavisen 16.06.01] Lørdagens store demonstration med omkring 25.000 deltagere blev en værdig markering oven på skud og sammenstød. Rapport fra Gøteborg 7.

EU vil hindre et 'nyt Gøteborg'
[Netavisen 16.05.01] Gøran Persson kaldte det et 'angreb på demokratiet'. Tony Blair meddelte, at demonstrationerne 'ikke vil påvirke den demokratiske proces' - og EU har nedsat en arbejdsgruppe for at hindre et 'nyt Gøteborg'
Sidste: Svensk politis statistik under topmødet: 539 personer pågrebet, 96 anholdt, heraf 8 begæret fængslet. 163 personer er taget i forvaring og 61 afvist ved grænsen.
Mindst 77 demonstranter hospitalsbehandlet efter møde med politiet, 3 skudt, 1 svæver i livsfare.

Stor international demonstration mod EU-topmødet
[Netavisen 16.06.01] Ved titiden lørdag formiddag startede dagen store internationale demonstration mod EU-topmødet. Den bliver mindst lige så stor som gårsdagens kæmpemanifestation med op mod 25-30.000 deltagere. Man er fast besluttet på ikke at lade sig skræmme fra at protestere trods gårsdagens politiskyderi.
Rapport fra Gøteborg 6.

Øjenvidneberetning: Skød direkte mod mængden
[Netavisen 16.06.01] Dansk øjenvidneberetning om skuddene ved Reclaim The Streets arrangement. Rapport fra Gøteborg 5 lørdag 0:30.
Sidste: Det meddeles officielt, at 3 er såret, deraf befinder én sig i kritisk tilstand med skud i brystet. De to andre er ramt i benene. Der er indledt en officiel undersøgelse af skyderiet, som er overdraget til anklagemyndigheden. 30 demonstranter hospitalsbehandledes i går aftes. 84 er anholdt. 7 danskere vil blive krævet fængslet.
Se også Svensk fotografs øjenvidneberetning til Aftonbladet.
Videoptagelse fra Dansefesten der forvandledes til mareridt (Real Player)

Politiet skød på demonstranter
[Netavisen 15.06.01] Der er blevet skudt mod demonstranter i Göteborg. Ifølge Göteborg-Posten er to såret. Det fandt sted ved gruppen Reclaim the Citys særlige arrangement ved Vasapladsen, som ikke havde forbindelse med den store demonstration. Nazister overfaldt denne. Rapport fra Göteborg 4.
Sidste: Kl. 23.30 oplyser læge at der er tre demonstranter, som er såret af skud. Deraf en alvorligt.

Ud af EU! Nej til ØMU!
[Netavisen 15.06.01] Fredagens store demonstration mod EU blev med et stort internationalt islæt en flot markering af modstanden mod EU over hele Europa og en magtfuld støtte til kravet om svensk udtræden og Nej til ØMU. Rapport fra Göteborg 3

Store gadekampe til formiddag i Göteborg
[Netavisen 15.06.01] Der har været omfattende kampe mellem politi og demonstranter i Göteborgs gader til formiddag. Politiet har udvist stor brutalitet og sat hunde ind mod alle, der befandt sig på gader, de ville rydde. Rapport fra Göteborg 2.
Sidste: Ifølge politiets oplysninger er ialt 455 blevet anholdt indtil videre under topmødet. Sent på eftermiddagen var knap 100 stadig i forvaring. Under formiddagens gadekampe skal mindst 27 personer være kommet til skade, dog ingen alvorligt,ti af dem politifolk.

Bush ud - nu gælder det EU
[Netavisen 15.06.01] Omkring 25.000 var i gaderne mod Bush i går - nu starter protesterne mod EU. Rapport fra Göteborg

Svenskerne vil ud af EU og siger Nej til euro
[Netavisen 15.06.01] Meningsmåling op til EU-topmødet i Gøteborg viser, at den EU-modstanden i Sverige og modstanden mod den fælles mønt, euroen, lever i bedste velgående. Et klart flertal vil ud - endnu flere siger Nej til euro og ØMU.

Gøteborg: Farvel til Bush med manér
[Netavisen 14.06.01] George W. Bush blev fulgt til dørs af den største massedemonstration i Europa under hans igangværende turné, da 15.-20.000 demonstranter drog gennem Göteborg.

Den amerikanske ørn og den tohovede union
[Netavisen 14.06.01] Det første egentlige topmøde nogensinde mellem verdens supermagt nr. 1 USA, og EU, som drømmer om agt blive det, fandt sted i Göteborg. Det understregede enighed og fællesskab om verdens indretning - på andres bekostning. KP-Netkommentar

Politiet indespærrer 400 demonstranter på gymnasium i Göteborg
[Netavisen 14.06.01 - 14.30] Siden torsdag formiddag har politiet omringet hele Det hvidtfeldske Gymnasium, hvor hen ved 500 deltagere i Gøteborgaktionen 2001 overnatter. Sammenstød har fundet sted i området
Sidste: Der har været en del sammenstød mellem politiet og de indespærrede, som poltiet har forhindret i at komme ud, og omkring skolen. Der var tidligt på aftenen sammenstød mellem grupper af demonstranter og politiet. Der meldes om godt 100 anholdte.

Bush: Skrot ABM-traktaten!
[Netavisen 14.06.01] ABM-traktaten er 'et levn fra fortiden, som forhindrer frihedselskende folk i at udforske fremtiden', siger den amerikanske præsident på vejen til Göteborg. Han annoncerer en ny oprustningsrunde for hele NATO.

Største svenske politiopbud nogensinde
[Netavisen 14.06.01] Når EU-topmødet i Göteborg indledes i dag med mødet med den amerikanske præsident sker det under det største svenske politiopbud nogensinde. Centrale dele af Göteborg blev i aftes afspærret og kontrollen skærpet.

Fokus Gøteborg
[Netavisen 13.06.01] Den amerikanske præsident Bush mødes med EU-lederne på topmødets første dag torsdag - og titusinder af demonstranter har allerede sat kursen mod Göteborg, hvor protesterne mod Unionen kulminerer fredag-lørdag. Göteborg kommer til at indgå i rækken af navne, der er forbundet med modstanden mod imperialisme, globalisering og superstater: Seattle, Prag, Nice, Quebec.

Folkets Göteborg - hvad sker der?
[Netavisen 13.06.01] Göteborg er blevet en okkuperet by. Tusinder af betjente, tusinder af journalister, store politiske og embedsmandsdelegationer rykker ind - og titusinder af demonstranter. Byen er delt i to - topledernes Göteborg og folkets og de protesterendes Göteborg. En styrkeprøve er på vej.

___________________________________________________________________________