TTIP i modvind: EU skruer op for hemmeligholdelsen


Forhandlingerne om handelsunionen TTIP foregår i størst mulig hemmelighed. Alligevel slipper der hele tiden oplysninger ud - og jo flere oplysninger jo større modstand. Nu har EU grebet til drastiske midler. Nationale politikere skal fremover rejse til Bruxelles og sidde i et aflåst rum, hvis de ønsker at få oplysninger om forhandlingerne.

Tidligere blev politikerne orienteret gennem korte digitale nyhedsopdateringer, men nu er den eneste mulighed at rejse til Bruxelles, hvor de sættes under streng overvågning.

Lækket er kommet ud gennem TTIP - Der Deal.

EU-Kommissionen benægter at have besluttet den ny ordning, og henviser til at den slags kun kan vedtages af de nationale parlamenter. Dette betyder formentlig blot, at beslutningen formelt er taget i de enkelte lande - men næppe på eget initiativ.

Også USA har sikret sig at kortene holdes tæt til kroppen i sikrede rum.

Robert Smith vært på Planet Money sagde:

"I kælderen i USA's hovedstad er der et rum, aflåst og lydtæt og de eneste der har tilladelse til at opholde sig der er USA's senatorer. De må ikke medbringe deres assistenter, de må ikke medbringe deres telefon og de må ikke engang tage notater.

I dette rum finder man ikke koden til vores atomvåbensystemer, heller ikke CIAs arkiver, her findes ikke dokumenterne der fortæller os at en alien er landet i Roswell. Nej, det er det rum hvor teksten til handelsaftalen opbevares”
.

Østrig, Polen, Grækenland og Cypern har klaget over EU-ordningen. De har ikke råd til at sende deres politikere til Bruxelles hvert andet øjeblik. Men nu har EU-Kommissionen barslet med en ny idé. Hvert EU-land skal indrette særlige sikrede og overvågede læserum.

Det lader til at den danske regering allerede har fået sådan et op og stå. Den annoncerede læsning af DONG dokumenter skal jo foregå under lignende 'åbenhed'. Politikerne skal stille uden mobiltelefoner og kan i meget begrænsede tidsrum få lov at kigge på de indviklede dokumenter.

Ungarn, Nederlandene og Portugal har klaget over den nye praksis. De fastholder, at de behøver udprintede kopier, hvis det skal være muligt for interesseorganisationer at vurdere indholdet i forhandlingerne og hvordan de udvikler sig.

Dette er på ingen måde i EUs ånd. De interesseorganisationer der skal orienteres, skal nok blive det af andre veje. Og de største af dem har selv dikteret forhandlingsgrundlaget.

Læs mere hos
EU doubles down on TTIP secresy as public resistance grows

Bileterals.org 14. august 2015

Artiklen slutter med at slå fast, at de stadig mere desperate forsøg på at hemmeligholde forhandlingerne mellem EU og USA tyder på at EU-Kommissionen føler sig i alvorlig knibe på grund af den voksende modstand mod den dybt udemokratiske og folkefjendske TTIP aftale.Læs mere i temaet

Alt skal privatiseres og under de multinationales kontrol
Sig NEJ til handelsaftalerne TTIP, CETA og TISADette er en artikel fra kpnet.dk - Nyheder hvor der kæmpes !


Klik på ikonerne øverst på siden og gå til
kpnet, facebook KPnetavisen og KPnetTV - Se KPnetBlogs her
Udgives af Arbejderpartiet Kommunisterne APK

- ET MODSPIL TIL DET BORGERLIGE MEDIEMONOPOL !

 

Netavisen 22. august 2015