Solidaritet sikrede tilbagetrækning af fyring

Kommunistisk Politik 25, 2007

Genansættelsen tirsdag af den fyrede fagligt aktive murersvend Mattias Tesfaye er af stor generel betydning på området. Arbejdsforholdene i især byggebranchen er sat under et voldsomt pres i forbindelse med, at arbejdsgiverne udnytter og misbruger udenlandsk arbejdskraft.

Slap man af sted med en den pågældende fyring, var der åbnet en ladeport for forfølgelse af fagligt aktive. Er der noget, der er brug for på dette område, er det faglig aktivitet for ordnede løn- og arbejdsforhold.

Forud for tilbagetrækningen af fyringen havde 150 bygningsarbejdere i København i sidste uge solidarisk strejket mod entreprenør E. Pihl & Søn for at få genansat deres arbejdskammerat. Mandag gik de igen i arbejde og afventede herefter udfaldet af den lovede lokale forhandling. Den forhandling, der resulterede i tilbagetrækning af fyringen. Var fyringen ikke trukket tilbage, var strejken uden tvivl blevet genoptaget, med sandsynlighed for at brede sig til andre områder.

Mattias Tesfaye er fagligt aktiv, nemlig bestyrelsesmedlem hos Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening og tidligere formand for 3F Ungdom.

I første omgang var firmaets påskud for fyringen ”omstruktureringer”. Siden hen blev fyringen fra Pihl & Søns side forsøgt forvandlet til en nødvendig medmenneskelig handling, da firmaet påstod, at tyske arbejdere ”følte sig truet”. Det farlige var, at Mattias Tesfaye ønskede at skabe orden i kaos vedrørende løn- og arbejdsforhold og derfor i arbejdstiden forsøgte at overtale tyske bygningsarbejdere på pladsen til at organisere sig i fagforeningen.

For Pihl og Søn er arbejdet for ordnede arbejdsforhold og organisering åbenbart noget af en alvorlig forbrydelse. For bygningsarbejderne, hvor løn og arbejdsforhold i denne tid er under pres og undergraves, er forsøget på at organisere de udenlandske arbejdere en vigtig solidarisk handling og af principiel betydning både for danske og udenlandske arbejdere.

Stadig flere udenlandske arbejdere arbejder i dag i byggebranchen i Danmark, og tingene har udviklet sig med arbejdsgivernes mere end velvilje til et uigennemskueligt kaos omkring deres løn og arbejdsforhold.

For arbejdsgiverne er der en stærk interesse i anvendelse af udenlandske arbejdere til discountlønninger og dumping af arbejdsforhold. Herved slår de to fluer med et smæk. Disse betingelser kan være en rambuk for at sænke bygningsarbejdernes generelle forhold.

Det er også tankevækkende, at selvom krisen allerede alvorligt begynder at banke på, og allerførst i byggebranchen, så er regering og arbejdsgiverforening mestre i at skråle op om ”katastrofal mangel” på arbejdskraft, vel vidende at fyringer i byggebranchen ligger lige om hjørnet.

For arbejdsgiverne har en større arbejdsløshedshær aldrig været til at kimse af. Det værste, der kan ske for dem, er fuld beskæftigelse.

Se også

EU angriber blokadevåbnet og etablering af overenskomster

Netavisen 19. december 2007