Israels ødelægger systematisk Gaza’ sundhedssystem  

Den norske læge Mads Gilbert, der har rejst til det besatte Palæstina siden 1989, fremhæver, at katastrofen i Gaza er 100% menneskeskabt, planlagt og udført af den israelske regering. At Israel systematisk har ødelagt det palæstinensiske sundhedssystem i både Gaza og på Vestbredden gennem årene og eskaleret det med det nylige angreb på områderne.

Den norske læge Mads Gilbert.

På en pressebriefing mandag d. 20.11 i Cape Town, Sydafrika, sagde Dr. Gilbert, at bombningen af hospitaler og ambulancer har været en systematisk arbejdsmetode for de israelske besættelsesstyrker. Dr. Gilbert er på foredragsturné i Sydafrika, hvor han repræsenterer den norske hjælpekomité, NORWAC.

Allerede før det nuværende israelske angreb var situationen alvorlig. Med henvisning til en rapport fra The Health Cluster – Occupied Palestinian Territory, en gruppe af lokale og internationale NGO’er og FN-agenturer, forklarede han, at 34 af de 36 hospitaler i Gaza den 8. oktober kun var delvist funktionsdygtige. To hospitaler fungerede slet ikke.

Hospitalerne fungerede “delvist, fordi de 16 års belejring af Gazastriben har haft stor indflydelse på sundhedsvæsenet” i området. Israel ville kontrollere “hvad der kommer gennem muren (Israels mur ind til Gaza), og de forsinker det i næsten et år” hvad enten det er medicin eller reservedele til hospitalsudstyr såsom røntgen- eller iltmaskiner.

Rapporten viser, at der den 14. november var 27 hospitaler, der var ophørt med at fungere, og ni var delvist fungerende. Mindst 198 sundhedsarbejdere er blevet dræbt i samme periode, herunder 31 læger, 68 sygeplejersker og 20 paramedicinere.

En katastrofe planlagt af Israel

Dr. Gilbert, der har rejst til det besatte Palæstina siden 1989, sagde, at katastrofen i Gaza er 100% menneskeskabt, planlagt og udført af den israelske regering.

I modsætning til andre væbnede konflikter har det internationale samfund ikke lov til at komme ind i Gaza.

“ICRC og andre internationale NGO’er er til stede i Ukraine, de kan rejse, som de vil, de kan levere nødhjælp. Men Gaza er fuldstændig afspærret af de samme styrker, som bomber og ødelægger deres sundhedsvæsen. Dette er en hidtil uset situation i historien,” understregede han. ”De, der angriber civilbefolkningen, holder også den humanitære støtte ude, og det har stået på meget længe. Det er fuldstændig uacceptabelt.”

Israel tillod et fælles FN-vurderingshold ledet af WHO ind i Al-Shifa-hospitalet lørdag. 41 dage efter Israel startede sit angreb og kun i en time.

Distraktion og misinformation

Dr. Gilbert kritiserede hvor optaget medierne er af, hvorvidt Al-Shifa-hospitalet er et militært kommandocenter for den palæstinensiske modstandsbevægelse Hamas.

“Det har været en distraktion fra de vigtigste fakta; nemlig at de under røgsløret af diskussionen om Al-Shifa systematisk har ødelagt sundhedsvæsenet i hele Gaza. Der er stort set ingen stående hospitalssundhedspleje tilbage.”

Og tilføjede, at i de 20 år, han har arbejdet på Al-Shifa, har han “aldrig set en kommandocentral, [ej] heller nogen højtstående politisk leder i Hamas eller Jihad. Jeg har taget billeder og kunne åbne enhver dør jeg ønskede.”

Rapporten dokumenterer yderligere angreb på sundhedsvæsenet, der omfatter ambulancer, sundhedspersonale og forsyningslinjer. Der var 152 af disse angreb i Gaza og 158 på Vestbredden.

“Enhver, der tror, at dette handler om Al-Shifa og en eller anden dum kommandocentral, glem det. Det handler om at skjule det faktum, at den israelske hær systematisk angriber sundhedsvæsenet.”

Dr. Gilbert sagde, at angribe og ødelægge sundhedsvæsenet er at tage håbet væk fra folk.

“Det er en velkendt militær taktik. Hvis soldaterne ikke ved, at der er et militærhospital eller en læge i gruppen, ønsker de ikke at kæmpe, fordi de ønsker at blive taget hånd om,” tilføjede han.

Dette er både et angreb på hele samfundsstrukturen for palæstinenserne, men også et angreb på, hvad der holder håbet i live for palæstinenserne, sagde han.

Dr. Gilbert sagde, at tiden er kritisk og opfordrede “alle, uanset erhverv, til at gøre mere for at lægge pres på vores regeringer for at støtte den palæstinensiske situation.”

Ifølge det palæstinensiske sundhedsministerium har Israel indtil videre dræbt over 13.300 palæstinensere, herunder 5.600 børn og 3.550 kvinder. Mere end 31.000 palæstinensere er blevet såret.

Den israelske hær fortsætter med at bombardere civile hjem i hele Gazastriben med nye massakrer rapporteret overalt i den belejrede enklave.

Oversat fra Palestine Chronicle

‘Israel’s Destruction of Gaza Health-Care is Systematic’ – Dr. Mads Gilbert – Palestine Chronicle


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne