Sundhedsberedskabet i landområderne og de mindre byer spares væk

Bid for bid lukker politikerne ned for sygehuse, lægebiler, sundhedshuse ude i landet. Bliver du akut og livstruende syg, må du klare dig selv, hvis det står til politikerne. I Grenå samlede omkring 1400 mennesker sig til borgermøde i protest. Nedskæringsbudgettet skal gøres om.

Borgermødet 9. november i protest mod sundhedsnedskæringer på Djursland samlede 1400 mennesker

Først lukkede de de regionale sygehuse til fordel for 5 centrale supersygehuse – der har været hårdt underfinansieret fra starten. Sundhedshuse og lægebiler skulle herefter stå for akutberedskabet, men nu skæres også de væk. Eksemplet Grenå og Djursland er typisk for hvad der sker ude i landet.

Som sagen står nu har politikerne i region Midt vedtaget et sparebudget, hvor de administrerer de indskrænkede rammer regeringen og EU har sat. Men et væld af høringssvar udtrykker, at folk på Djursland på ingen måde accepterer, at miste deres akutlægebil eller indskrænkninger af det lokale sundhedshus, der i sin tid skulle samle op, da Grenå Sygehus blev lukket. Det samme slog 1400 grenaagensere fast, da de forsamledes til borgermøde tidligere på måneden. Der har desuden dannet sig aktive støttegrupper mod besparelserne. Det drejer sig jo ikke blot om en enkelt besparelse eller nedskæringsbudget, der sker en konstant udsultning og nedbrydning af betingelserne for at leve udenfor de større byer endnu mere følbart end forringelserne i centrene.

Regionsrådet i Region Midt, påtænker at fjerne akutlægebilen på Djursland; at lukke Akutklinikken i dagtimerne, samt fjerne røntgenfunktionen i Grenå; og sandsynligvis flere reduktioner, som sparekataloget ikke beskriver konkret.

Nærhospitaler?

Det store dyr i åbenbaringen hedder nu ’nærhospitaler’. Det har været en del af både Venstre, Socialdemokratiets og nu SVM-regeringens planer. I øjeblikket ligger planen i Sundhedsstrukturkommissionen, der kommer med en rapport i foråret 2024.

Der vil uden tvivl ligge et stort element af privatisering i den nye struktur – ikke en redning for sundhedsvæsenet eller genopretning af det der er skåret væk ude i landet. I Socialdemokratiets første udspil hed det sig, at Grenaa som en af 20 byer ville få et nærhospital, nu ligger der ingen konkrete løfter. Det eneste der ligger fast er nedskæring på nedskæring. Fra lokalt sygehus til sundhedshus til amputeret sundhedshus. Og ingen udsigt til bedre økonomi. Holdningen blev arrogant udtrykt af Mette Frederiksen, da hun under valgkampen i 2022 besøgte Grenå med valgbussen:

– Jeg kommer ikke til at stå og give gode råd til, hvordan man ude i de enkelte kommuner får enderne til at nå sammen. Hun kunne kun ’love’ at regeringen ikke ville ”fremme inflationen” ved at give flere penge til sundhed.

Bliver man akut og livstruende syg på Djursland er det nærmeste sygehus i Randers eller Århus. Man må se om man kan klare sig selv med hjertestartere og frivillige hjerteløbere. Skal man nå et sygehus må man afvente en lægehelikopter, men ingen af de 4 lægehelikoptere fra Saltum, Skive, fra Billund eller fra Ringsted, vil kunne nå frem til Grenaa på under 40 min. Desuden kan de ikke flyve i diset vejr eller i tæt tåge, og de vil have landingsudfordringer hvor der er lavthængende skyer.

Desuden kan helikopteren ikke stå alene, der kræves assistance fra en akutlægebil. Ovenikøbet er den kørende lægevagt i nattetimerne på Djursland også skåret væk fra marts 2024. Akut syge overlades simpelthen til sig selv! Det gælder alle beboere og herunder de 2200 ansatte på industrihavnen i Grenå, hvor der altid vil være risiko for livstruende ulykker.

1400 beboere på Djursland samlede sig på et borgermøde og udtrykte landsdelens krav: Sparebudgettet skal ændres, det er helt uacceptabelt.

Læs også
Protester over hele landet mod spareregimet
KPnet 25. september 2023


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne