Kommunistisk Politik Digital 23 – 2023 – Nyheder hvor der kæmpes

Nr. 23 – 2023NYHEDER HVOR DER KÆMPES

Uge 45-46/2023

14-dages blad på nettet – Få overblik med KPDigital.
Bl.a. med vigtige artikler fra KPnet og KPnetBlogs

APK debat/aktions møde 22.11.23: Styrk solidariteten med det palæstinensiske folks kamp
Så længe den danske regering støtter Israels ret til at gennemføre folkemord i Gaza, eksportere våben til Israel og fortsætter sit samarbejde, er de medskyldige i hvad der sker. Den danske regering følger blindt  USA’s, NATOs, EU’s og danske monopolers storpolitiske interesser – i skarp modsætning til hele den omfattende solidaritet med Palæstinas folk, der vokser sig stadig større, også globalt.
Det og andre spørgsmål kan du være med til at diskutere onsdag d. 22. november kl. 19.00, hvor APK, Arbejderpartiet Kommunisterne afholder debat/aktions møde. Det foregår både som et online møde og i vores tre Oktober bogbutikker, hvor du kan komme ned og være med.

Odense: palæstinenser Mahmoud Abu Chok fortæller om situationen og solidariteten på APK’s aktions/debat møde den 22. november
APK holder debat- og aktionsmøde om Palæstina d. 22.11. kl. 19. Mødet kan følges online, men man kan også deltage fysisk i APK’s 3 bogbutikker i København, Odense og Århus. I Odense bliver der mulighed for at møde palæstinenser Mahmoud Abu Chok fra det palæstinensiske hus, DPH inden den landsdækkende del går i gang.
Det sker i Oktober Bogbutik, Skibhusvej 100 onsdag d. 22. november fra kl. 18.30.

Støt palæstinensernes retfærdige modstandskamp – Stop Israels folkemord!
Millioner af mennesker på tværs af alle kontinenter går på gaden i solidaritet med det palæstinensiske folk og for at standse Israels folkemord i Gaza. Vi opfordrer til fortsat at udvikle denne solidaritetsbevægelse, der også breder sig i Danmark så omfattende som muligt. … Udtalelse fra APK’s Novemberkonference 

Israels massakre i Gaza: det er folkemord – ikke krig
En måned er gået. Den israelske zionisme, der brugte de palæstinensiske befrielsesorganisationers angreb i den sydlige del af de besatte områder den 7. oktober som undskyldning, har fortsat sine dødbringende angreb på Palæstina lige siden. … Udtalelse fra Den Internationale konference af marxist-leninistiske partier og organisationer, CIPOML

STOP ISRAELS FOLKEMORD

65.000 i København: Ikke i vores navn – Stop Israels folkemord!
VÅBENHVILE NU! HELE DANMARK PÅ GADEN FOR PALÆSTINA!
Det var overskriften på en historisk stor demonstration i København i dag.

Fagforeningerne må tage aktivt del i Palæstina solidariteten
I mange lande deltager fagforeninger i solidaritetsbevægelsen for Palæstina og mod Israels folkemord i Gaza. Det sker ikke bare i ord og erklæringer, men også i aktiv handling gennem blokader af våbentransporter og våbeneksport til Israel og demonstrationer. Hvor er de danske fagforeninger henne?

USA-imperialismen er under pres fra vreden og protesterne mod Israels folkemord
Biden og Blinken har rejst rundt i Mellemøsten og forsøgt at tage en humanitær maske på, mens de har givet deres fulde opbakning til Israels ret til folkemord. De står nu i en situation, hvor de bliver mødt af en stigende vrede fra verdens folk og deres front af allierede lande i Mellemøsten smuldrer.

København søndag: Hele Danmark på gaden for Palæstina
Søndag d. 19. november kl. 14 er der indkaldt til en samlende lands-demonstration i København. I grundlaget for demonstrationen står bl.a.:
Så længe den danske regering vender blikket den anden vej, er de medskyldige i det igangværende folkedrab på Gazas befolkning. Vi kræver handling og ansvar nu! Vi kræver øjeblikkelig våbenhvile! Stop folkedrabet! Ophæv belejringen og stop besættelsen! Støt den palæstinensiske kamp for frihed, retfærdighed og selvbestemmelse!
APK er anbefaler af demonstrationen.

Aktion ved TV2 Odense: Stop støtten til Israel – Israel begår folkemord!
Fra onsdag morgen kl. 7, blev medarbejderne fra TV2’s hovedkvarter i Odense konfronteret med en protest fra palæstina-aktivister. En pressemeddelelse blev uddelt til TV2’s medarbejdere da de mødte på arbejde.

Nogle spørgsmål rejst af det palæstinensiske folks befrielseskamp
Hvordan ser vi som marxist-leninister på den palæstinensiske befrielseskamp og Hamas. Denne italienske artikel bringer nogle centrale spørgsmål på banen som karakteren af denne som en borgerlig-demokratisk revolution knyttet til kampen for national befrielse, hvor et vigtigste aspekt er palæstinensisk national enhed for at modstå zionistisk og imperialistisk aggression og forsøg på splittelse.

Havneblokaderne mod våben til Israel udvides: STOP transporten af død!
Spanske, italienske, tyrkiske, australske og græske havnearbejdere, fagforeninger og aktivister blokerer for transport af våben til Israels massakre på palæstinenserne. Også flere og flere blokader mod produktionen af våben til Israel organiseres mod virksomheder både i Europa og USA.

Anerkend Palæstina – bryd med staten Israel!      
135 FN-lande anerkender officielt Palæstina som stat, bl.a. Sverige og Island. Det er 70 pct. af alle FN’s medlemslande og 80 pct. af verdens befolkning. Den danske stat og Folketing har aldrig ville anerkende Palæstina. I dag efter de sidste 5 ugers intensive folkemord betyder en anerkendelse af Palæstina et brud med apartheidstaten Israel.

400 sundhedsfaglige foran Rigshospitalet for Palæstina
I går søndag blev afholdt en flot markering foran Rigshospitalet med deltagelse af folk af alle etniciteter, alle i deres hvide kitler, med hovedkrav om våbenhvile NU.

Skolestrejke Odense: Vi forlanger våbenhvile og humanitær hjælp straks!
Skoleelever i Odense gennemførte fredag en skolestrejke for Gaza. De vil ikke være tavse om uretfærdigheden. Som Amar Khalil svarer i interview med KPnet på spørgsmålet, hvorfor er du her i dag

Aktioner og blokader mod våben til Israel – solidaritet med Palæstina
Direkte aktioner mod Israels krigsmaskine og mod de imperialistiske magters våbenleverencer sker nu i flere og flere lande. Der er havnearbejdere, der fysisk holder transporten af våben tilbage og aktivister der blokerer og aktionerer mod israelsk ejede våbenfabrikker eller fabrikker der leverer til Israel.

Italienske studerende besætter universitet for Gaza
De protesterer mod fortsat politisk, økonomisk og militært samarbejde mellem den zionistiske stat og de napolitanske universiteter.

Aktivister i USA blokerede våbentransport til Israel
Vi forsinkede skibet i 12 timer. Hver dag de våben ikke bliver brugt til at bombe palæstinenserne er en sejr.  Under slogans ”Frit Palæstina” og ”Ikke en øre, ikke en krone til Israels folkemord” blokerede hundredvis af aktivister fra hele staten Washington mandag en amerikansk våbensending til Israel.

Våbenhandel med israelske Elbit må trækkes tilbage
SVM-regeringen besluttede i januar i år, at indkøbe nyt artillerisystem fra det israelske våbenfirma Elbit Systems. Regeringen valgte at gennemføre en våbenhandel med et land der begår krigsforbrydelser og nu er ved at begå folkemord på palæstinenserne. En sådan våbenhandel er en aktiv blåstempling af Israel og regeringen bør ubetinget trække handelen tilbage.

Dansk militært udstyr bruges til at bombe i Gaza
Israelske kampfly med dansk militært udstyr fra Terma har i de seneste fire uger bombet Gazastriben. Der sker med den danske regerings og stats velsignelse. Men det sker ikke i vores navn. Vi kræver stop for militær våbeneksport til apartheidstaten Israel – og dets folkemord.

Alternativet til krig og folkemord – hvordan skaber vi det?
Lige nu går millioner på gaden i solidaritet med Palæstina imod apartheidstaten Israels folkemord og imperialismen. Hvad kan vi gøre her og nu og ikke mindst hvordan kan socialismen være et alternativ er på programmet på Novemberkonferencen.

FRA KLASSEKAMPEN I ØVRIGT

København: Lukning af sociale projekter afvist – besparelser venter et andet sted
Et flertal af lokalpolitikerne København indgik tidligere på efteråret forlig om et sparebudget med en beslutning om at skære 85 millioner på det sociale område. I går d. 15.11. holdt Socialudvalget møde om det sparekatalog der var lagt frem fra forvaltningen, hvor Enhedslisten sidder på borgmesterposten. Udenfor samledes en større demonstration fra de mange områder, hvor socialt udsatte kunne se frem til at få frataget en stor del af deres livsindhold. Omkring 100 projekter for mennesker med udviklingshandicap, eller mennesker der på anden måde er sårbare skulle skæres væk. Resultatet af mødet blev, at disse besparelser er taget af bordet for nu  – men de 85 millioner skal stadig findes på det sociale område.

København: Demonstration 15.11 mod besparelses-budget
Koldt og kynisk planlægger kommunalpolitikerne at skære ned på det sociale område i København. I det sparekatalog der er lagt frem er det støttende aktiviteter og sociale tilbud for unge og andre der har det svært, som politikerne mener kan undværes. Nu sidder de og overvejer om det hele vil gå mere gelinde, hvis de bruger grønthøster metoden og lægger besparelserne et andet sted.

Udvidet lokalløn betyder mindre til de lavtlønnede
De offentlige arbejdsgivere vil have mere lokalløn. Men det betyder fortsat lavtløn og uligeløn for dem der arbejder på gulvet – og fortsat højere løn til cheferne.

Vi skal ikke acceptere en ny Krystalnat mod et nyt folk 
Tanker omkring Krystalnatten. Hvad var den, hvad siger dens erfaringer os i dag og hvorfor bliver vi nødt til at lære af dem.
Af Dorte Grenaa, Arbejderpartiet Kommunisterne, APK

Regeringens skattelettelser og 2030-plan: Ren klassepolitik – mere til de rige, mere til krig
Klassemodsætningerne skærpes og regeringens dagsorden er at sikre monopolkapitalen – økonomisk og militært. Det ”Danmark der rustes til fremtiden” er kapitalens og de velhavendes Danmark. De kalder det en velfærdsplan, men afsætter næsten 30 milliarder ekstra til krig og våben.

Novo Nordisk: overskud på 62 mia. i år – stjålet gennem monopolpriser og statsstøtte
Novo Nordisk har allerede efter årets første 9 måneder nået et overskud på 62 mia. kr. Det har de dels pga kæmpe profitter på medicin og dels gennem det offentlige tilskud de modtager gennem hospitalernes indkøb og gennem tilskud til medicin til monopolpriser. 1,4 mia. forventes offentligt tilskud til Novos dyre slankemedicin at trække ud af sundhedsbudgetterne i år. På samme tid har 4 ud af 5 regioner proklameret ansættelsesstop i det blødende hospitalsvæsen. At sikre retten til sygdomsbehandling for alle vælger staten nemlig ikke at have penge til.

FRA DEN INTERNATIONALE KLASSEKAMP

EU ønsker at give 150 milliarder til Ukraine til køb af våben
EU’s krigsministre holdt d. 14.11. møde om deres interesser i Ukraine. De arbejder på at EU skal kaste endnu et svimlende milliardbeløb ind i krigen, øremærket til køb af våben og ammunition og dermed samtidig give direkte statsstøtte til våbenindustrien. Danmarks bidrag vil blive på 3,5 miliarder. Det svarer ca til det beløb regeringen vil sætte af til trepartsforhandlinger om løn i den offentlige sektor. Og som de ikke mener de har råd til at forøge.

Slavelignende forhold i Frankrigs berømte vinregion, Champagne
Efter årets druehøst i september har anklagemyndigheden indledt to undersøgelser af menneskehandel i den franske Champagne. En tyrkiskfødt tjenesteudbyder til Champagne-industrien er nu også anklaget for ulovligheder. Denne fortælling fra Champagne distriktet er en del af det undersøgende journalistiske projekt “Champagne Leaks”. Store dele af Europas industri bygger på arbejde fra immigranter, der udnyttes groft og arbejder og lever under slavelignende forhold. Artiklen er sakset fra den Tyrkiske netavis Evrensel.

Nedskæringer, inflation, arbejdsløshed i Tyskland: Kapitalismen er i bakgear!
Kapitalen er ikke længere i stand til at udvikle sig ved egne kræfter. Profitten sker via statsfinanserne, der er blevet ”kapitalens ta’ selv bord”, stadig mere aggressive krav om skattelettelser, fjernelse af ”investeringsforhindringer”, mere fleksibel arbejdskraft og reallønsnedgang.

Strejke mod underbetaling i tøjindustrien i Bangladesh
Dansk tøjindustri praler gerne af deres million overskud skabt på udbytning af arbejdere i lande som Bangladesh. En flere uger lang strejke i Bangladesh blevet mødt af vold fra sikkerhedspolitiet, hvor en arbejder blev dræbt af skud. Fagforeningerne har på det kraftigste fordømt undertrykkelse af strejkende tøjindustriarbejdere, og opfordrer regeringen i Bangladesh til øjeblikkeligt at sikre, at arbejdernes ret til at protestere respekteres.

Interview: ”Tunesiens præsident løber fra løfte omkring Israels aggression”
Kpnet har talt med en repræsentant fra Tunesiens Arbejderparti, om hvordan vi skal forstå at Tunesiens præsident slår sig op som ven af det palæstinensiske folk og samtidig lige har forhindret at Tunesiens normaliserings proces med apartheidstaten Israel blev bremset ved lov.

 

 

Lenin om krig, fred og socialisme
Hermed en opfordring til at læse og sætte sig ind i kommunisternes grundlæggende holdning til krig, fred og socialisme som blev formuleret af Lenin under første verdenskrig (1914-17). Den er forsat meget aktuel at læse og studere, for at forstå forskellige politiske holdninger til de krige, vi ser i dag og hvorfor det ikke er nok med almene appeller og paroler om fred.

Ny pjece: Stop Israels folkemord – for et frit Palæstina
Vil du vide mere om årsagerne og baggrunden for det, der sker lige nu med Israels folkemord i Gaza og hvad vi kan gøre for at stå op imod det? Så få fat i  pjecen ”Stop Israels folkemord – for et frit Palæstina” eller læs den online på APKs hjemmeside:  Aktiv kamp – APK (apk2000.dk)

 

Podcast: Mere end 20.000 flygtninge har mistet livet ved EU’s grænser
EU bruger milliarder af euro på at militarisere Fort Europa, grænsekontrollen Frontex og det særlige middelhavsprogram Triton, mod hvad de kalder ’illegale immigranter’, med krigsskibe, fly og militær. Alene i Fort Europas grænse mod Afrika, Middelhavet, er over 20.000 flygtninge anslået druknet siden 2015. EU lader med forsæt flygtninge drukne eller tvinger dem tilbage til det Libyen som de hellere vil risikere druknedøden end at blive i.
Oplæg af Marie Herget, APK

 

Kommunistisk Politik Digital samler hver anden uge  artikler, analyser og udtalelser fra KPnet og KPnetBlogs til et 14-dages blad som pdf på nettet. Det er gratis.

BESTIL KOMMUNISTISK POLITIK DIGITAL
Send en mail til
kompol@apk2000.dk


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne