65.000 i København: Ikke i vores navn – Stop Israels folkemord!

VÅBENHVILE NU! HELE DANMARK PÅ GADEN FOR PALÆSTINA!
Det var overskriften på en historisk stor demonstration i København i dag.

Op mod 65.000 mennesker deltog, for at udtrykke deres solidaritet med det kæmpende palæstinensiske folk. Flere kilometer lang var demoen, der begyndte på Halmtorvet og derefter gik mod Christiansborg for her at udtrykke fordømmelse af Mette Frederiksen og regeringens skamfulde undladelse af at fordømme det åbenlyse folkemord på palæstinenserne i Gaza. Demonstrationen var kendetegnet af deltagere i alle aldre, køn og hudfarve. Kort sagt et bredt udsnit af befolkningen.

Det blev 3 timer med kampråb uafbrudt gennem Københavns gader. Kampråb mod regeringen – ”Ikke i vores navn”, kampråb om at stoppe Israels folkemord.

Se video fra Tid til Fred – Aktiv mod krig her

Mange steder på ruten var der palæstinensiske flag ud af vinduerne, et sted stod en gruppe højt over gaden på toppen af et stillads og viftede med palæstinensiske flag. Hver gang vi passerede flag i gaderne blev der klappet og jublet.

Det var tydeligt at siden den første store demonstration til nu er solidariteten blevet endnu stærkere og endnu mere udbredt. Og vreden er vokset.

Der var en tydelig stolthed over at være så mange, og en stemning af sorg og vrede.

Se video

Et af råbene lød: Palestine dont you cry, Palestine will never die!

Foto Janne Toft-Lind (Facebook)

Følgende demonstrationserklæring og budskab til medierne og alle andre blev læst højt ved demonstrationen:

Hele Danmark på gaden for Palæstina – våbenhvile nu!

I dag, mens vi står samlet side og side her på Christiansborg Slotsplads, bliver det palæstinensiske folk i Gaza for 44. dag bombet, invaderet, fordrevet og etnisk udrenset. De seneste 44 dage har været helvede på jord. Og det skal stoppe øjeblikkeligt. Men vi skal huske at se tingene i et større perspektiv.

Palæstina har været besat siden 1948.1 praksis betyder det, at Israel med Vesten i ryggen – både historisk og i dag – systematisk har overtaget mere og mere land. Vi har set det ske gennem Palæstinas historie, og vi ser det ske med de ulovlige bosættelser på Vestbredden lige nu.

I praksis betyder det, at palæstinensere lever i deres eget land uden rettigheder. De skal udholde undertrykkende lovgivninger, checkpoints, militær repression og indespærring på daglig basis.

I praksis betyder det, at palæstinensere hver dag lever i frygten for at blive fordrevet og dræbt, fordi det er sådan, den israelske bosætterstat er indrettet – den bygger på fordrivelsen af det palæstinensiske folk.

Og i praksis betyder det, at Israel får lov at ekspandere deres apartheid og bosætterkolonialistiske projekt, både geografisk og politisk, mens palæstinenserne overlades til sig selv uden retfærdighed. Ingen griber ind, når tusindvis af mennesker hver dag bliver dræbt, fordrevet og undertrykt.

Det er dét, der er konteksten for folkedrabet i Gaza.

Og så længe Israel systematisk udøver apartheid og undertrykker det palæstinensiske folk, så holder vi fast i, at palæstinenserne har ret til at forsvare sig selv og bekæmpe kolonisering, militær besættelse, massakrer og racistisk apartheidpolitik. Palæstinenserne har ret til frihed, de har ret til liv uden bomber, traumer og frygt. De har ret til liv.

Her er links til nogle videoer fra demonstrationen:

Video fra demonstrationen

Se demonstrationen filmet fra luften

“Tid til Fred – Aktiv mod krig” har lagt denne video fra demonstrationen op

Læs også

APK debat/aktions møde 22.11.23: Styrk solidariteten med det palæstinensiske folks kamp

Udtalelse fra APK’s Novemberkonference: Støt palæstinensernes retfærdige modstandskamp – Stop Israels folkemord!
Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne