Italienske studerende besætter universitet for Gaza

De protesterer mod fortsat politisk, økonomisk og militært samarbejde mellem den zionistiske stat og de napolitanske universiteter. Et tema du kan være med til at diskutere d. 11. nov. på mødet: Alternativet til krig og folkemord – hvordan skaber vi det? Her vil der være indlæg fra Italien og om militarisering af de danske uddannelsessteder.

Om morgenen den 6. november 2023 besatte de studerende ved “Orientale” – universitetet i Napoli, Italien, deres universitet for at kræve en øjeblikkelig våbenhvile i Palæstina og afbrydelse af alt samarbejde mellem det italienske universitet og politiske, økonomiske og militære institutioner i Israel.

Siden 7. oktober har Gazastriben været uafbrudt under belejring af de israelske styrker, hjulpet af tavshed og meddelagtighed fra USA, vestlige regeringer og ikke mindst den italienske regering. De studerende erklærede: “Det, vi er vidne til, er et sandt folkemord: Mens Gaza er afskåret fra mad, vand, brændstof og medicinske forsyninger, fortsætter bombningerne dag for dag og vilkårligt og er rettet mod hjem, skoler og hospitaler. Det er for øjnene af alle, at den israelske regering demonstrerer sin sande hensigt, som er en etnisk udrensning.”

Med besættelsen retter de studerende først og fremmest skytset mod det italienske universitet, som fortsat legitimerer den igangværende massakre: “Vi fordømmer vores universiteters opførsel som ‘videnscentre’. I dag hører vi kun én stemme her, det er den israelske regerings. Med besættelsen af vores universitet bringer vi den palæstinensiske modstands stemmer ind i det.”

De studerende har påpeget, at der er flere punkter i politisk, økonomisk og militært samarbejde mellem den zionistiske stat og de napolitanske universiteter. I deres protest har de fokuseret på to centrale forbindelser.

Den første er Med-Or, en fond af Leonardo, førende inden for rumfart, forsvar og sikkerhed og delvist ejet af den italienske regering, som ejer 30,2% af selskabets aktier og er dets største aktionær. Med-Or-fonden blev oprettet på initiativ af tidligere indenrigsminister Marco Minniti; Roberto Tottoli, den nuværende rektor for “Orientale” University, er en del af fondens internationale råd, der samarbejder med det israelske institut for nationale sikkerhedsstudier (INSS) tilknyttet Tel Aviv Universitet.

For det andet blev aftaleprotokollen mellem “Orientale” Universitet i Napoli og NATO’s kommando underskrevet i 2022. De to institutioner samarbejder og udveksler oplysninger med henblik på “gensidigt at forbedre færdigheder og viden på det politiske, sociale, økonomiske og infrastrukturelle område” med særlig henvisning til “krisestyringsprocesser og -strategier”. Studerende ved “Orientale” Universitet inviteres til at deltage i NATO-divisionsøvelser.

De studerende konkluderer: “Vi kræver, at universitetet offentligt udtrykker sig solidarisk med den palæstinensiske modstand og engagerer sig aktivt for en øjeblikkelig våbenhvile; at universitetet offentligt anerkender folkedrabet på den palæstinensiske befolkning, som den israelske regering er ansvarlig for; at universitetet offentligt fordømmer de menneskerettighedskrænkelser og krigsforbrydelser, der begås af Israels regering; og endelig, at aftalerne mellem “Orientale” Universitet, de israelske universiteter og de militære institutioner ophører øjeblikkeligt, da de er medskyldige i bosætternes koloniale undertrykkelse og apartheid.”

Sit-in er fortsat for anden dag, og eleverne lover, at de vil fortsætte, indtil deres krav er opfyldt.

Læs også APKs udtalelse: STOP ISRAELS FOLKEMORD – FOR ET FRIT PALÆSTINA!


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne