Novo Nordisk: overskud på 62 mia. i år – stjålet gennem monopolpriser og statsstøtte

Novo Nordisk har allerede efter årets første 9 måneder nået et overskud på 62 mia. kr. Det har de dels pga kæmpe profitter på medicin og dels gennem det offentlige tilskud de modtager gennem hospitalernes indkøb og gennem tilskud til medicin til monopolpriser. 1,4 mia. forventes offentligt tilskud til Novos dyre slankemedicin at trække ud af sundhedsbudgetterne i år. På samme tid har 4 ud af 5 regioner proklameret ansættelsesstop i det blødende hospitalsvæsen. At sikre retten til sygdomsbehandling for alle vælger staten nemlig ikke at have penge til.

Fyringer i stor stil på hospitalerne sker nu, i et sundhedsvæsen der i den grad mangler folk. En af de store udgifter der undergraver den skrabede økonomi er udgifter til medicin, hvor priserne når himlen. Hvad der helt konkret viser sig på bundlinjen hos Novo.

Novo hyldes af politikerne som garant for skatteindtægter og ’velfærd’. Det forholder sig lige omvendt – det er skattekroner der suges ud af det offentlige sundhedsvæsen og overføres til aktionærernes profitter i medicinalindustrien. Det sker gennem indkøb på sygehusene og tilskudordninger til den medicin der vil være alt for dyr for den enkelte patient at købe.

Medicinalvirksomheder hører, som våbenindustrierne til de mest profitable og voksende brancher i dag. Der foregår en kæmpe spekulation i medicin, hvor priser holdes kunstigt oppe, bl.a. gennem bevidst nedsat produktion, der skaber medicinmangel.

Lægemidler, der lanceres som løsning på samfundsskabte sygdomme som diabetes og overvægt sælges til overpris og produktion sker kun hvis der er høj profit.

Medicinen kan kun betales af almindelige mennesker gennem statsstøtte. Som vi har set det med det ene af Novo’s slankemidler Ozempic. Danske Regioner forventer, at udgifterne til tilskud til Ozempic i år vil ende på omkring 1,4 milliard kroner. Tidligere på året lød forventningen på 1,1, mia, men da Novo har holdt produktionen tilbage er der opstået mangel og midlet er blevet købt ind gennem andre lande og til endu højere priser.

Prisen for et års behandling mod fedme med Novo’s nyeste guldæg, Wegovy er op til 35.000 kr. Denne medicin er ikke anerkendt som tilskudsberettiget i nDanmark, men Novo har en ansøgning under behandling.

Novo er ikke en virksomhed der fortjener hyldest, deres milliardoverskud er i realiteten stjålet fra det offentlige sundhedsvæsen, med velvillig hjælp fra stat og regioner, der tillader medicinprisernes himmelflugt og produktion og forskning lagt ind under de private monopoler.

Læs også
Medicinmangel og ublu priser KPnet 7. juli 2023


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne