Masser af udveksling, læring og kammeratskab – unge fortæller fra APK´s sommerlejr

KPnet har talt med nogle af de unge, der lige er hjemvendt fra APK’s sommerlejr, som de fleste deltog på for første gang. I centrum står givende politiske oplæg og debatter, hvor alle kunne byde ind med erfaringer, en revolutionær politik, sammenholdet, mødet og udvekslingen med folk i alle aldre og ikke mindst den store inspiration fra klassekampen i Spanien og Tyskland, som delegationerne af unge kommunister bragte med til lejren.

Alex bor i Nykøbing og går på SOSUskole

– Lejren var super hyggelig, det var lige det, der gjorde sommeren god. Jeg fik meget ud af oplæggene og de mange debatter. Det var godt med folk udefra, de internationale gæster og DKUere, som kunne bidrage til debatten.

KPnet: Du var tolk for de spanske kammerater, hvordan gik det?

– Det var noget af en udfordring, men det gik fint og vi fik skabt nogle relationer mellem hinanden, det var nogle super gode kammerater. Det var godt at få et indblik og opleve, at vi ikke er alene om kampen her i Danmark.

KPnet: Du er nyt partimedlem, hvordan ser du på APK efter lejren?

 Jeg har fået bekræftet, at det er det rigtige valg jeg har truffet! Vi har haft mange gode snakke sammen. At være sammen med de andre rundt omkring fra understreger kammeratskabet.
Jeg er stolt af partiet, og af at vi har så dygtige kammerater.

Karl er fra Vestegnen, er murerlærling og formand for DKU

– Jeg er her nu for anden gang, og jeg synes det var en rigtig lærerig oplevelse. Det var særligt spændende at høre de mange politiske oplæg. Denne sommerlejr er kendetegnet ved sine høje politiske ambitioner, hvor diskussion og læring er hovedparten af indholdet.

KPnet: Var det anderledes end sidste år?

– Det var ligesom sidste år en mindeværdig uge, men der var også en række forbedringer, som gjorde det endnu bedre. Antallet af deltagere var steget drastisk, og særligt mange unge mennesker fra DKU deltog. Det var også spændende som ung kommunist at møde ligesindede unge fra andre lande og høre deres perspektiver. Der var fremragende kulturindslag og fællessang. Nu går jeg og leder efter hvad de sange vi sang nu hed…

KPnet: Hvad fik du særligt udbytte af på lejren?

– Der var mange ting at tage med, men især diskussionen efter hvert oplæg, hvor lejrens deltagere fælles diskuterer politikken. Det er særligt interessant med folk med så forskellige baggrunde, aldersgrupper og perspektiver, der kan byde ind.

Og så er det længe siden jeg har været på sådan en dejlig strand!

Magnus, fra Nykøbing F

– Jeg var rigtig glad for at deltage på lejren. 

For det første var det utroligt lærerigt at høre foredragene, diskussionerne og at tale sammen med andre deltagere. At der var kammerater i alle aldre, gjorde perspektiverne nuancerede, hvilket jeg fandt vældigt berigende for diskussioner og samtaler. 

At der var internationale kammerater, var selvfølgelig ligeledes positivt. 

For det andet synes jeg at skemaet var godt balanceret mellem foredrag og diskussioner, og pauser til socialisering, yderligere samtale eller at lægge hovedet lidt i blød. Jeg oplevede aldrig at det blev for tungt. 

Som det sidste, var den kulturelle aften en god afslutning på sommerlejren. 

KPnet: Hvad fik du mest ud af? 

– Jeg tror de to ting jeg fik mest ud af, var diskussionen om maoismen og udvekslingen af erfaring mellem de unge internationale kammerater. 

At se uenighed er altid utroligt lærerigt, i hvert fald var det min oplevelse. Herudover havde de internationale kammerater en masse nyttig erfaring, der gjorde stort indtryk på mig. 

Hvis jeg skulle komme med en konstruktiv kritik, kunne jeg godt have sunget endnu flere sange, for det løfter altid energien og stemningen. Alt i alt en utroligt positiv oplevelse

Ian, Roskilde, studerende

– Sommerlejren har været samlingspunkt for de ideer, der udvikler sig med tiden i både DKU og APK. 

Det har bidraget til min udvikling med, at jeg har kunnet deltage i diskussion om mine og andres holdninger og fået muligheden for at skifte holdning under venlige forhold. Det er af den grund, jeg mener jeg har fået mest udvikling. 

KPnet: Jeg tænker du med at skifte holdning mener, at du på lejren blev overbevist om, at Kina også er en imperialistisk magt?

 – Ja, og framingen af træffet som en sommerlejr har også gjort mig mere modtagelig overfor de venskabelige samtaler, der har været mellem og efter foredragene. Foredragene har givet mig et grundlag for diskussionen, og diskussionen har så taget sin flydende udvikling efterfølgende. 

Jeg har omsider lært hvad dialektik rent faktisk er! 

Sommerlejren har givet mig et solidt fundament for min egen fremtidige udvikling. Jeg har fået et tættere bånd til mine kammerater, og jeg har aldrig været mere motiveret for at videreudvikle den danske kommunistiske bevægelse.

Philip, studerende, Aalborg

– Lejren var godt organiseret og de ansvarlige i køkkenet sørgede for at maden var over al forventning. 

Sommerlejrens program var fyldt med spændende oplæg, interessante politiske debatter og hyggeligt kammeratskab. 

Jeg lærte meget og fik stor inspiration fra mine samtaler med de internationale gæster. Der var rigeligt med folk i alle aldersgrupper og os unge fra Danmarks Kommunistiske Ungdom hyggede os gevaldigt. 

Alle kunne være med, uanset hvor udviklet en marxist man var. Der var plads til avancerede ideologiske debatter om alt fra massearbejdet omkring nutidens anti-imperialistiske kamp, til debatter om Mao Zedong. 

Sjældent har jeg set en sommerlejrs program være så tæt pakket med spændende oplæg og debatter. En stor tak skal lyde til APK for at invitere DKU til at holde gæste-oplæg og sammensætte en supplerende liste ungdomsdebatter og aktiviteter til lejrens unge. 

APK’s sommerlejr var en rigtig god oplevelse og jeg glæder mig til at deltage igen næste år.

Læs også

En sommerlejr fyldt med revolutionær energi
KPnet 25. juli 2023

Flot start på sommerlejr
KPnet 21. juli 2023


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne