Statsmagten og spekulanter har tjent milliarder ved at påvirke markedsprisen for energi

Jyllands-Posten og Finans har gennem den seneste måneds tid afdækket hvordan en relativt lille gruppe danske virksomheder har tjent gigantiske milliardbeløb på spekulation i køb og salg og distribution af energi, mens almindelige forbrugere og små virksomheder har set deres energiregning vokse dramatisk. Her er sandheden: de høje elpriser skyldes et sammenfald mellem danske energiselskabers blinde profitbegær og løgnehistorier og regeringens direkte interesse i at sikre statskassen høje afgifter og penge til at krigene kan fortsætte.

Snylteri på andres arbejde uden selv at bidrage med noget nødvendigt – et billede på kapitalismen som system

En lang række virksomheder, der absolut intet som helst produktivt foretager sig, har tjent kassen på spekulation i køb og salg og distribution af energi. I Danmark er omkring 2000 mennesker ansat i den rent spekulative branche, der består af en underskov af virksomheder. Gerne oprettet, og med en bestemmende aktiemajoritet, af store energikoncerner som NRGI.

Tidligere var elektricitet styret af forbrugerejede nonprofit virksomheder, der stod for både produktion og distribution af strøm og fjernvarme. Men EU-lovgivning, der sikrer monopolernes interesser har krævet, at det hele skulle stjæles fra forbrugerne og foræres til markedskræfter. EU har samtidig åbnet op for køb og salg af distributionsrettigheder og kapacitet som et selvstændigt forretningsområde.

Elforsyning blev stjålet fra forbrugerne og givet til de frie markedskræfter 

Energiselskaber har på den måde fået foræret et meget lukrativt marked, uden at de behøver at foretage en eneste reel investering i produktion. Det er i sig selv en god historie, men sagen er at det kun kradser i overfladen. Disse nye forretningsområder betyder et 180 graders skifte væk fra den forretningsmodel, der stadig helt løgnagtigt angives som ”stabilitet og grøn omstilling til vedvarende energi…”

De danske firmaer har også spekuleret på internationale markeder og aktivt påvirket international politik. De spekulative forretninger, lagt i underselskaber, har en interesse i at markederne er usikre. De har en særlig interesse i krig og ulykke, fordi det åbner døren for ekstraordinære profitter. Som en sidegevinst har de høje priser kunnet spille med i krigsmagernes propaganda om at krigen om Ukraine og alle ulykker i kølvandet som fødevaremangel og kolde boliger over hele verden er Rusland, Kina og Irans skyld, mens de friholder USA og NATO-lakajerne.

Helt absurd har det været, at spekulanterne fik statsstøtte til at opretholde høje priser, mens staten selv har tjent ekstraprofit på afgifter, og kanaliserede en lille del af dette overskud retur til udvalgte forbrugerne som lån og støtteordninger. Her er altså hvad vi ved: De høje energipriser udspringer af danske virksomheders profitbegær og løgnehistorier og den danske regerings direkte interesse i at sikre statskassen høje afgifter. Pengene går blandt andet til at krigen kan fortsætte, i ‘alle demokratiske landes interesse’.

Disse ekstra spekulative profitter på energi kan alene lade sig gøre fordi politikerne har givet lov til det. EU og Folketinget har åbnet for profit efter at de store energiselskaber og deres lobbyister påstod det ville give den bedste løsning for forbrugerne. De åbne markeder, den frie konkurrence, skulle af sig selv betyde billigere priser… Hvis du har hørt det 127 milliarder gange før, så er det fordi det gentages i det uendelige af de virksomheder der nu skovler milliarder ind gennem deres spekulation – der ikke kan kaldes andet end snylteri. De bidrager med intet som helst positivt, alt bliver dyrere, mens de suger penge ud af folks lommer og lukrerer på undergang og destruktion.

Disse virksomheder påstår de tager risiko, men de tager jo aldrig risiko med deres egne penge, de tager altid risiko med sikkerhed i forbrugernes kapital, som de har beslaglagt. De står aldrig selv til at miste nogle penge, men henter gigantiske gevinster ud til sig selv. Det er et spejlbillede på den moderne kapitalisme, hvor monopoler henter størstedelen af deres profit på spekulative elementer og ved at sidde på produktionsmidlerne – uden at bidrage med andet end ejerskabet og magten.

Det har aldrig handlet om forsyningssikkerhed, grøn omstilling til vedvarende energi, gennemskuelighed eller billigere priser. Det frie el-marked er alene penge ned i spekulanternes lommer, hvor forbrugerne tager risikoen, gælden og betaler i dyre domme.

Spekulation i energi er ikke kun et sammentræf af omstændigheder, hvor nogle tilfældige personer har udnyttet en mulighed i lovgivning. De ansatte hos disse spekulanter er uddannet for statens penge, med statens uddannelsesstøtte på statsstøttede offentlige skoler som universitetet, og handelshøjskolen, og undervist af professorer, tilskyndet af sponsorater fra en stribe virksomheder. 

Når medier og virksomheder skal dække sig ind kan de altid ringe til en professor på et eller andet dansk Universitet, der altid vil sige at de frie markedskræfter er det der holder verden oppe mod det kommunistiske ragnarok. Samme professorer, som altid siger at de frie markedskræfter giver de billigste priser og kriser er enkeltstående sammentræf af tilfældigheder, som ingen jo kunne forudsige. Alt sammen en del af samme store løgn. Disse professorer og medier har hele tiden været i lommen på de samme økonomiske kræfter, der vinder ved kapitalismen – og øger deres profitter gennem liberalisering og privatisering.

Hvordan de samme store energivirksomheder virker tilbage til alle andre dele af energipolitikken i Danmark, vides ikke, der er ikke transparens i beslutningsprocesserne. Vi skal bare have tillid til at vi lever i et fantastisk åbent og helt korruptions- og nepotismefrit smørhul…

Monopolerne forhindrer lokal produktion og lagring af vedvarende energi – og krig og ustabilitet øger profitterne

Det vi kan regne ud er, at energiselskaberne har en særdeles stærk interesse i at der satses på at udbygge kabelforbindelser sådan at de kan handle med køb, salg og distribution af el. Mens der ikke er samme interesse i at der bliver investeret i lokalproduktion og opbevaring af vedvarende energi. Sjovt nok er det nøjagtig udbygning af kabelforbindelser som er den politik som EU og de danske politikere forfølger.

Den enkle historie, som politikerne prøver at sælge, nu da gigantoverskuddene er blevet afsløret, er at EU og Folketinget har givet nøglerne til markederne i bedste mening, og det helt tilfældigt har påtvunget internationale markeder og forbrugerne en overpris for energi, der skummes direkte ned i lommerne på nogle får brodne kar. Deres løsning på dette er en ekstraskat!!! Altså at staten vil tage en større bid af kagen! Dette må naturligvis tilbagevises. De spekulative gevinster skal sendes tilbage, med renter til de forbrugere der har betalt dem, hver eneste krone. Sagen er dog langt mere grum. Markederne tjener først rigtig gode penge når der er ustabilitet. Her er deres metoder:

  • Energiselskaber bruger alle midler til at kontrollere en udbygningspolitik af energiproduktion, så der er monopol på udbud og distribution af energi.
  • Spekulanter i energi har sammenfaldene interesser med våbenindustrien, de uendelige krige er den ultimative forretning.
  • Der er tætte forbindelser mellem statsmagtens sikkerhedsapparat, universiteter, partier, mediegiganter, topembedsfolk, og private energiselskaber og våbenindustrien.
  • Tilsammen bruger magthaverne lovgivning i kombination med alle andre lyssky midler, til at forlænge krige, borgerkrige, blokader og handelssanktioner, der kan medvirke til usikkerhed, ustabilitet og dermed profit.

Resultatet: spekulanter i energi kan se frem til en 50-dobling af deres profit som direkte følge af imperialisternes krig, bare i 2022.

Samme råddenskab og metoder, går igen overalt i kapitalismens økonomi i alt fra ejendomsspekulation til medicinalindustrien. Gennem klassekampen kæmper vi mod hver eneste krig og mod privatiseringstiltag. Men nye krige, nye angreb fødes af kapitalismen. At stoppe det kræver et opgør med hele kapitalismen snylterøkonomi og system, altsåen socialistisk revolution, der river hele parnasset ned.

Kilde
Energikøbmænd smadrer alle rekorder: 50-dobler det største overskud nogensinde

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne