Hver tredje sosu forlader faget – og der varsles fyringer på sundhedsuddannelser

En ny rapport viser, at 5 år efter uddannelsen har mere end hver tredje sosu forladt faget. På sundhedsuddannelserne varsler Københavns Professionshøjskole nu fyringer. Mens regering og Folketing roligt lader sundhedsområdet nedsmelte.

I valgkampen manøvrerede Socialdemokratiet sig igennem med et luftigt forslag om lidt højere lønninger i det offentlige – for udvalgte grupper og lagt over i trepartsforhandlinger. Det kunne dårligt være mere uforpligtende. Hurtig handling er påkrævet, hvis det offentlige sundhedssystem skal reddes. Men dette vil ikke være en kommende regerings ønske, i stedet forbereder Socialdemokratiet samarbejde om nye nedskæringsreformer og privatiseringer.

FOA-formand Mona Striib erkender, at der er et ”katastrofalt problem”, men hvad er hendes egen rolle? Fra forbundstoppens side stilles ingen kampkrav, kun forhåbninger til en kommende regering. Eller at arbejdet tilrettelægges indenfor rammerne af de alt for små ressourcer. Mona Striib udtaler til a-4 Medier:

“Der skal være en bedre arbejdstilrettelæggelse, man skal arbejde i mindre teams, man skal have en fornuftig pausekultur, og arbejdspresset må ikke være større end det, der rent faktisk er ressourcer til. Ellers knækker kurven jo for de fleste på et tidspunkt.”

og

“Så det haster lidt med, at den her regeringsdannelse bliver færdig, så vi kan komme i gang med arbejdet. For det er en katastrofal situation, vi står med.”

Men har regeringen planer om at løse problemerne? Socialdemokratiets hidtidige udspil har lagt ’løsningen’ over i trepartsforhandlinger, hvor de forskellige faggrupper så kan slås om smulerne, ganske som det plejer at gå for sig til overenskomstforhandlingerne.

Pengene og ressourcerne til de offentligt ansatte vil kun komme, hvis der bliver organiseret en kamp for det. Forbundene gør det ikke, så det kan kun komme fra gulvet, fra klubber og netværk. Og med samarbejde og fælles krav og kamp fagene imellem.

Læs også
Forandringen kommer kun fra klassekampen
Af Arbejderpartiet Kommunisterne, APK


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne