Koldt raseri og varmt efterår!

I Tyskland er der ligesom i Danmark galopperende inflation og enorme prisstigninger – og ligesom her kommer regeringen med helt utilstrækkelige udspil om ‘hjælp’ til de ramte, i et forsøg på at virke socialt ansvarlige og ikke mindst for at afbøde den voksende frustration og vrede. Arbeit Zukunft skriver:
– Åh ja, den herskende klasse er bange for, hvor længe folket vil lade sig blive klemt. De venter allerede nu et varmt efterår! Ved offentlige optrædener er Scholz, Habeck og andre regeringsrepræsentanter allerede blevet mødt med tilråb og buhet ud. Vreden er stor!

Af Arbeit Zukunft, Tyskland

Meget har hobet sig op: Under Corona-krisen måtte mange mennesker – arbejdere, landmænd, pensionister, arbejdsløse, unge, små håndværkere og selvstændige – acceptere betydelige tab, mens store virksomheder kunne notere stigende overskud. Derudover blev det klart, hvor ekstremt vores sundheds- og plejefaciliteter var blevet skåret ned og omorganiseret til gennemrationaliserede fabrikker. Men udover små almisser for at falde til ro, blev der hovedsageligt klappet fra balkonen. Intet er blevet seriøst forbedret, men alt er blevet dyrere!

“Vendepunkt”

Med krigen i Ukraine indledt af det kapitalistisk-imperialistiske Rusland har vores herskende klasse gjort alting værre. Kansler Scholz annoncerede et “vendepunkt”. I stedet for at gøre alt for at afslutte krigen hurtigt, blev gamle sætninger som “Ingen våbeneksport til krigszoner”, “forhandle og søg et kompromis” hurtigt vendt til det modsatte. Nu er det: 100 milliarder til oprustning! Våbeneksport til krigszoner! Flere og flere nye sanktioner!

Og folket? De får lov til at betale!

Inflationen galopperer. Badische Neueste Nachrichten (BNN) rapporterede den 22. august, at priserne hos discountforhandlere af hakket oksekød er steget med 56 %, for Emmentaler med 34%, frilandsæg med 67 % og økologisk mælk med lavt fedtindhold med 51 %!

Endnu værre med energi! Uanset om det er elektricitet, olie eller gas – priserne eksploderer bogstaveligt talt. I Karlsruhe kostede gasopvarmning til et enfamiliehus i 2021 f.eks. omkring 1.600 € om året. Det er i øjeblikket 2.600 €, og fra oktober kan det overstige 4.000 €. På twitter rapporterede en kvinde, at hun plejede at betale 93 € om måneden for gasopvarmning i sit hus. Fra oktober kræver energiselskabet 789 €! Det er 8,5 gange så meget! Elektriciteten forventes at tredobles og olien fordobles.

Stuttgarter Zeitung rapporterede indigneret, at der forventes en inflation på 15% i Storbritannien for vinteren. De sagde intet om Tyskland. Den borgerlige økonomiske forsker Ulrich fra KIT (Karlsruhe Institute of Technology) forventer op til 18% inflation i Tyskland i de kommende måneder!

Men dette er på ingen måde afslutningen på uforskammetheden! Stigende energi- og råvarepriser vil også brutalt påvirke Tyskland som eksportland. Når produkterne bliver dyrere, eksporteres der mindre. Og så? Hundredtusinder af job, hvis ikke millioner, står på spil.

Det er ikke for ingenting, at Olaf Scholz og Robert Habeck i ugevis har trommet for mere “opofrelse” og “sparsommelighed”

Er man bange?

Åh ja, den herskende klasse er bange for, hvor længe folket vil lade sig blive klemt. De venter allerede nu et varmt efterår! Ved offentlige optrædener er Scholz, Habeck og andre regeringsrepræsentanter allerede blevet mødt med tilråb og buhet ud. Vreden er stor!

Det er derfor, de handler hektisk og opportunistisk. Hjælpepakker annonceres hver uge, uden at der rent faktisk kommer ret meget ud af det. En stakket trøst i forsøg på at dæmpe vreden. Meningsfulde kortsigtede lettelser som 9-euro-billetten er begravet uden en lyd.

Beslutningerne frem og tilbage på “gasafgiften” var interessant. Det blev angiveligt besluttet at redde insolvente gasselskaber. Ja, overskuddet er blevet privatiseret! Tabene skal dog ikke bæres af de fattige aktionærer, men af befolkningen! Derudover kom det frem, at gasafgiften ikke er tænkt til insolvente virksomheder, men også kan betales til meget rentable energiselskaber. Gasafgiften ville have givet næring til de allerede hastigt stigende gaspriser. Forargelsen var enorm. Så kort tid efter blev det besluttet at nedsætte momsen på gas til 7%, hvilket skulle kompensere for stigningen. Ud over at det hovedsageligt er store forbrugere som virksomheder, der nyder godt af momsnedsættelsen, viser denne manøvre, at der er frygt for folket! De ved, at der ophobes en enorm mængde vrede, og utilfredshed, men også fortvivlelse og elendighed.

Det er også sådan, de konstant tomme løfter om “lettelser” skal vurderes. I bedste fald er der et par små beroligende piller. Det er også hovedsigtet: At holde folk hen med løfter! Men alt dette fanger mindre og mindre. Fordi massernes virkelighed er forskellig fra disse lyserøde talebobler. Flere og flere kæmper for deres hverdag, endda for overlevelse! Med de yderligere prisstigninger bliver flere og flere mennesker kastet ud i elendighed. Så vreden vil fortsætte med at stige!

Gør vrede til energi og organisering!

Men vrede alene gør det ikke. Den knyttede næve i lommen nytter ikke noget. At spare for at klare sig igennem? Det skal du alligevel! Men det ændrer intet!

Hvis du vil ændre noget, skal du kæmpe for det. Herskerne har ikke tænkt sig at hjælpe. De er en del af dette kapitalistiske system. Hvem ødelægger hensynsløst miljøet, hvem plyndrer mange lande, hvem fremmer krig og oprustning, hvorfor skulle de pludselig være “flinke”? Hvis der ikke er modstand, vil de fortsætte uanfægtet!

Så du er nødt til at organisere dig! Først og fremmest i fagforeningerne. Deres ledelser er imidlertid borgerskabets medsammensvorne. Men du behøver ikke at støtte disse opportunister og ledelsen i fagforeningen, men du er nødt til at stå op for fagligt arbejde på klassekampens grund sammen med dine kolleger. Der har også tidligere været spontane strejker. De er “ulovlige” i henhold til vores fagretslige lænker. Men de er sjældent blevet retsforfulgt. For strejker er et spørgsmål om magt! Sammen har arbejdende mennesker magt og kan kæmpe imod!

Ligeledes kan der, hvor det er muligt, organiseres protestaktioner. Regeringen advarer allerede om, at sådanne protester kan blive infiltreret af venstre og højre og råder til at holde sig væk fra dem. Så ti stille og gør ingenting? Det ville passe dem!

Men sammen kan vi udvikle stærke protester, skubbe højreorienterede og fascister til side og smide dem ud! Man kan ikke forhindre at sådanne typer sniger sig ind. Men når man  genkender dem, så må de sættes på porten. Og Venstrekræfter? Selvfølgelig har regeringen angst for, at spørgsmålet om systemet i disse protester vil blive stillet. De er bange for, at årsagerne i kapitalismen vil blive anerkendt, og at man vil søge et alternativ. Derfor vil vi gøre vores yderste for at deltage i og styrke alle aktioner, hvad enten de udføres af fagforeninger eller andre. Og selvfølgelig vil vi overalt fordømme kapitalismen som årsag til krise og krig og stå op for et andet samfund, et socialistisk samfund, der har lært af fortidens fejl og mangler.

Krisen gør oprettelsen af et kommunistisk arbejderparti endnu mere presserende! Vi står også for dette og opfordrer alle progressive og revolutionære kræfter til at kæmpe sammen med os og støtte opbygningen af et kommunistisk arbejderparti.

Oversat fra Arbeit Zukunft: Kalte Wut und heißer Herbst!

Udgivet af Organisationen til opbygning af et kommunistisk arbejderparti i Tyskland


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne