Prisen på brød, ost, mælk og smør sætter rekord

De nyeste tal fra Danmarks Statistik fra juli 2022, viser at det samlede forbrugerprisindeks steg med 8,7 pct. i forhold til samme måned året før. Det er i høj grad prisstigninger på fødevarer og energi der trækker op, med huslejen på vej til at følge trop. De private udlejere kan nemlig helt lovligt hæve husleje i samme takt som prisindekset, investorerne skal jo ikke lide tab… Sådan er systemet: arbejderklassen og de fattige betaler dobbelt, mens banker og monopoler scorer gevinsten, helt lovligt. Svaret er fælles kamp for højere lønninger, SU, og pensioner, og mod fattigdomsreformerne. Vi hverken kan eller vil betale for krisen.

Inflation angives som et vægtet gennemsnit, så der er en indbygget social skævhed, både i selve statistikken og helt konkret i forhold til hvor hårdt prisstigningerne rammer, og i særdeleshed i forhold til hvem der skal betale.

Alle der ikke har råd til rejser og restaurantbesøg, men til gengæld frygter om der er råd til at købe ind i supermarkedet, kan ikke genkende at det officielle inflationstal kun er på 8,7 procent.

For arbejdsløse, studerende, barslende, pensionister osv. er sagen den, at de dårligt kan få pengene til at slå til, til de faste udgifter som husleje og varme, og hvad der er tilbage bruges på mad og transport. Netop disse udgifter er vokset betydeligt mere end 8,7 procent. Danmarks statistik angiver at prisstigninger bare på fødevare samlet er 14,6 procent. Men det er igen et vægtet gennemsnit, der skjuler de reelle priser på helt basale fødevarer er vokset med næsten 25 procent, siden inflationen begyndte at tage fart i sommeren 2021.

Regeringen har nægtet at hæve overførselsindkomsterne og kun tilbudt krummer i form af en ældrecheck, der hverken giver råd til varme eller smør på brødet. De private udlejere af lejligheder kan derimod godt få lov til at hæve huslejen efter et år, i samme takt som prisindekset, investorerne skal jo ikke lide tab. Det betyder at mange lejere i løbet af sommeren er varslet med huslejestigninger.

Lejerne får altså hele regningen for inflationen en gang til på huslejen. Mens private husejere med fastforrentede lån i praksis tjener ved t inflationen reducerer den relative værdi af restgælden.

Også fjernvarmeselskaberne har nu meldt ud at de sætter prisen op på varme til vinter i takt med prisstigninger på den såkaldte CO2 neutrale biomasse.

Sådan er systemet, arbejderklassen og de fattige betaler, mens banker og monopoler kan hæve priserne helt lovligt.

Svaret er fælles kamp for højere lønninger, SU, og pensioner, og mod fattigdomsreformerne. Vi hverken kan eller vil betale for krisen.

Læs også: Hårde tider kræver en hård kamp! – Inflation og høje leveomkostninger

Prisstigninger på fødevarer ifølge Danmarks Statistik fra juli 2021 til juli 2022

Brød 13,8%
Mel og gryn 19%
Pastaprodukter og couscous 27,7%
Kød 18%
Fisk, fersk 24,8%
Mælk, frisk 26,9%
Yoghurt 20,7%
Ost 23%
Æg 24,6%
Smør 50,7%
Olivenolie 14,9%
Kartofler 14,6%
Babymad 28,4%
Kaffe 21,7%

Kilde: NYT: Stadig højere stigninger i forbrugerpriserne – Danmarks Statistik (dst.dk)

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne

Ingen resultater