Aftale med kommunerne: Pengene er reserveret til krig og oprustning

Et absolut nedskæringsbudget er lagt ud til kommunerne for 2023. Helt officielt en ’kriseaftale’. Men krisen er skabt af S-regeringen selv. Militærbudgettet vil blive hævet med mindst 18 mia. om året og andre milliarder er kastet som benzin på bålet i Ukraine i form af våben i stedet for at arbejde på at stoppe krigen.

Først er rammen sat af EU: der skal holdes igen både på de offentlige budgetter og på lønningerne, og derefter bakkes rammen fra budgetloven og EU’s ’anbefalinger’ op af regeringen. Men når det kom til krigsudgifter kunne budgetloven pludselig godt sættes ud af kraft.

I ”Det nationale kompromis” der tog de nye uhørt store oprustningsskridt lød det:

”Aftalepartierne er enige om at revidere budgetloven med henblik på at øge grænsen for det strukturelle underskud i budgetloven til 1,0 pct. af BNP”

Og statsminister Mette Frederiksen udtalte på pressemødet om aftalen

”Når vi vælger at træffe den beslutning, er det fordi, vi ikke ønsker, at det her skal føre til forringelser i velfærden,”.

At det var løgn kan ikke komme bag på nogen – og nye bortforklaringer vil følge. Situationen er sikkert igen ”helt ny” og indeholder nye kriser, som S-regeringen med et stærkt instinkt for at lade monopolerne gå fri vil lade arbejderne og den almindelige befolkning betale.

Ude i kommunerne vil det kunne føles af børn, voksne, ældre, de handicappede. Anlægsarbejde og vedligeholdelse af bygninger skubbes ud, normeringer skæres, de handicappede vil stadig ikke få hvad de har krav på – selvom kommunalpolitikere siger de vil få hvad der er lovpligtigt, på bekostning af nedskæringer på børn og ældre.

Der er brug for fælles kamp mod hele den reaktionære krigsøkonomi, mod oprustningen og for højere løn og social sikring. For at tage fra profitterne, der bugner hos de danske monopoler.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne