Baser er en hjørnesten i USA’s permanente krige om verdensherredømmet

Denne uges podcast fra Oktober Radio stiller skarpt på hvad det egentlig er USA bruger deres mange baser til, og hvorfor det er en kæmpe løgn at kalde det forsvar, når det i praksis er gennem baserne der føres krig på alle kontinenter. Terrorkrigene kunne ikke være gennemført uden USA’s tætte net af baser og forsyningslinjer. Udsendelsen tager også et kig på erfaringer med 70 år med den amerikanske militærbase i Thule på Grønland. Fra tvangsflytning af de eksisterende beboere, radioaktive miljøkatastrofer, hemmelige fangetransporter, til kommunikation med missiler og spionsatellitter.

(foto: nara.getarchive.net)

Regeringen har annonceret, at Danmark forhandler med USA om en såkaldt forsvarsaftale, med permanent tilstedeværelse af fremmede tropper på dansk jord i fredstid, og altså i praksis en militærbase. For at forstå hvad det indebærer, kan man kigge på erfaringerne med Thule Air Base.

Hemmelige aftaler udenfor kontrol

Aftalen om Thule Air Base blev indgået omkring 1951, men i praksis var ordlyden i det store hele hemmelig for Folketinget og Grønland. Hvad amerikanerne har lov til på basen er fuldstændig udefor kontrol og hverken danske eller grønlandske civile eller militære myndigheder har nogen jurisdiktion på basen. Den fungerer som et lille stykke USA. Men heller ikke civile amerikanske myndigheder har nogen kontrol eller reel indflydelse på hvad militæret og deres efterretningstjenester bruger baserne til.

De fremmede tropper og personel der arbejder på basen står også uden for dansk ret, når de har friweekend og bevæger sig rundt udenfor basen.

Baserne skal bruge meget plads og det betyder ekspropriation. I Thule blev en landsby tvangsflyttet for at give plads til udvidelsen af basen, det samme kan vi forvente vil ske i Danmark. Så hvor meget plads har regeringen lovet USA, er det halvdelen af Esbjerg havn der skal flytte, eller vil man besætte et hjørne af Bornholm?

Dyrt og farligt

Baserne vil koste det danske samfund dyrt, fra beredskab til servicering. Det er hverken en god forretning, eller en gratis omgang for det omgivende samfund at have det larmende militær som nabo. Erfaringen fra Thule er, at militærområdet bruger deres helt egne miljøstandarder til oplagring af våben, krudt og brændstof. Når der sker ulykker, så skal der være et beredskab klar til at rydde op og håndtere evt. tilskadekomne. I Thule styrtede et bombefly ned med fire brintbomber, og forurenede et kæmpe område, og mange rednings og oprydningsarbejdere blev forgiftet.

En basekapacitet er en krigskapacitet

Alt det praktiske, miljømæssige og juridiske er slemt nok i sig selv, men hvad man virkelig skal forstå er hvad USA bruger deres baser til. En ting der går igen i hele verden er alle mulige hemmelige operationer som man ikke vil spørge om lov til, eller have kontrol med fra de lokale myndigheder. I dette tilfælde f.eks. Danmark. Hvad USA laver og transporterer rundt i hele verden via deres netværk af baser kan de gøre helt uden kontrol. Også hvis de kidnapper mennesker og transporterer dem til hemmelige fængsler. Som det flere gange er blevet afsløret rent faktisk er sket. Eller hvis de ”bare” vil holde hemmelige møder, forberede militærkup, eller udveksle våben, narkotika og penge med grupper der støtter USA. Som det også er afsløret er sket masser af gange. Kort sagt, er det omgåelse af demokratiet der går igen og ikke forsvar for demokrati, som den danske regering påstår.

Alle baser er også i praksis en del af USA’s atomvåben program, for uanset om der er konkrete våben på de enkelte baser, så er baserne også kommunikationscentraler, med jordstationer, der kan holde kontakt med spionsatellitter og give kommandoer videre til flåden, luftvåbnet eller til misiler.

Den virkeligt centrale funktion som vi har set baserne blive brugt til er som brohoveder til at gå i krig. De forbryderiske krige mod Afghanistan, Irak og Libyen osv. kunne ikke være gennemført uden NATO’s og USA’s baser i Mellemøsten og Europa. Baserne bruges som udgangspunkt for bombetogter, kontrol med luftrummet, som lazeret og forsynings linjer og meget mere. Det er helt afgørende at forstå, at en basekapacitet er en krigskapacitet. Det gør dem samtidig til strategiske mål i en krig.

Læs også udtalelsen fra ArbejderPartiet Kommunisterne: Ingen forhandlinger og aftaler med USA om tropper eller materiel på dansk jord!

Lyt til hele udsendelsen her:


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne