Genåbning af skoler og børnehaver uden afstand og værnemidler har kostet mere end 100.000 sygedage

Siden nytår har omikron varianten skyllet henover Danmark, og senest med daglige smittetal i nærheden af 40.000. Det viser sig ikke mindst i børnehaver og i folkeskolen hvor børn, pædagoger og skolelærere er hårdt ramt. Flere steder melder man om halvtomme skoler fordi så mange må sygemelde sig. Det helt skøre er at vi blev tvunget til at genåbne uden at måtte bruge værnemidler, fortæller lærerforeningen.

Januar 2022 har ikke haft en eneste normal undervisningsdag, hvor alle eleverne er mødt frem. Efter juleferien sluttede og børnene kom tilbage i skolen, så er den nye coronavariant  løbet som en steppebrand.

For de fleste vaccinerede rammer virussygdommen relativt mildt, fortæller de glædesstrålende fra samfundets elite, så nu skal alle bare lige smittes så hurtigt så muligt, så Danmark kan genåbne 100 procent. Men det er stadig en alvorlig sygdom, selvom den kun sender få på hospitalet. De der er smittet kan få meget høj feber og være ramt hårdt i flere dage, og skal desuden holde sig i selvisolation så de ikke smitter andre.

Når skolerne og daginstitutioner har fået besked på at fortsætte undervisningen som om denne sygdom slet ikke eksisterede mere, så har det defacto været medvirkende til at accelerere smittetallet.

At have en meningsfuld undervisning kræver både raske elever og raske undervisere, det siver sig selv. Derfor er det afslørende at der ikke blev åbnet op for delvis hjemmeundervisning for at begrænse antallet af elever, give plads til afstand og sikre ekstra pauser til udluftning og rengøring og brug af værnemidler.

I stedet for at møde efter ferien med disse helt basale foranstaltninger, så blev skoler, børn og de ansatte smidt under bussen. I den værst tænkelige måned med regn og kulde, gav man smitten de allerbedste betingelser. Og forbød brugen af de midler der kunne begrænse smitteudbredelsen.

I stedet har regeringen satset på coronapas og kvikkest. En taktik der må konkluderes har været totalt forfejlet, hvis målet rent faktisk var at begrænse smitteudbredelsen. Til gengæld har det kostet mia. af kroner til private operatører.

Først den 17. januar ændrede Undervisningsministeriet vejledningen, så lærere nu må bruge værnemidler. En beskeden indrømmelse, der kom alt for sent.

Virkeligheden er en januar der rent undervisningsmæssigt lige så godt kunne smides i skraldespanden. Hverken for de raske børn der møder i skolen, eller de der må sidde der hjemme i sygdom eller isolation, er der i disse uger nogen garanti for et meningsfuldt undervisningsforløb.

Ingen kan sige hvor lang tid der går før denne steppebrand er ovre. Er det først efter vinterferien at normaliteten vender tilbage, så vil børnene reelt have mistet 10 procent af den undervisning de har krav på i dette skoleår.

For de elever der skal til deres afsluttende eksamen til sommer, så betyder de sidste procent ekstra meget, og kan få betydning for deres karakterer og dermed langt ind i deres ungdomsliv. Det er igen de svageste grupper i samfundet, der rammes hårdest af regeringens coronapolitik.

Det må kræves at eksamener venter til alle elever har fået den undervisning de har ret til.

Pasningsgaranti er profitgaranti

I landets børnehaver har sygdom blandt pædagoger og andre ansatte også betydet umulige forhold, men regeringen har nægtet at ophæve pasningsgarantien, eller give forældrene kompensation for at beholde børnene hjemme. Produktionen og profitten kommer fremfor alt, så børnene skal afsted uanset det i praksis betyder ren opbevaring og nødpasning der håndteres af mere eller mindre uddannede voksne.

Det er åbenlyst, at pasningsgarantien, og alle mulige andre håbløse ”garantier” der er udstedt under de neoliberalistiske regeringer skal lukkes ned og ikke have lov til at genopstå. I stedet må den offentlige sundheds- og omsorgssektor styrkes.

Verden er nu to år inde i pandemien og i de rige lande virker vacciner og behandling for langt de fleste. Men det betyder ikke at folk ikke bliver smittet og syge. Denne vinter har allerede kostet mere end 100.000 sygedage for lærere og pædagoger i skoler og børnehaver, og foråret virker langt væk. Klassekampen er til gengæld ikke gået væk, tværtimod ser vi daglige angreb fra borgerskabet komme rullende. Der er kun en kur: kom med på barrikaderne.

Læs Arbejderpartiet Kommunisternes platform:
Lad de rige betale coronabyrden – ikke dem der har mindst råd og er mest udsatte

Link:

Århusiansk skole ramt af corona-eksplosion: Flere end hver fjerde er ramt af corona
Århus Stiftstidende 17. januar 2022

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne