Vi kræver et ordentligt sundhedsvæsen! – Interview med gruppen STOP SUNDHEDSSVIGT

En gruppe unge, under navnet STOP SUNDHEDSSVIGT har markeret sig ved sygeplejerskernes strejker og med gadeaktioner. Med stor energi har de stillet kravet om et ordentligt og velfungerende sundhedsvæsen, nu og i fremtiden. KPnet har talt med Uffe fra gruppen, der er udsprunget af et fælles højskoleophold.

STOP SUNDHEDSSVIGT i aktion ved Christiansborg

Vi kræver et ordentligt sundhedsvæsen!

På spørgsmålet om hvad det var der fik dem i gang, svarer Uffe:

– På Krogerup Højskole havde vi fagene ”Europa brænder” og ”Verden brænder” og hen mod slutningen af opholdet besluttede vi at lave en politisk kampagne – og vi brainstormede hvor vi kunne påvirke. Vi havde været til et møde, hvor en sygeplejerske, Ditte fortalte om forholdene på sygehusene og om deres arbejdsforhold. Vi fik sympati for deres sag, og det blev her vi landede. Det er virkeligt et erhverv i flammer, og det får også konsekvenser for vores fremtid.

– Det var ikke så meget tænkt som en solidaritetskampagne, men at vi gerne vil have et velfungerende sundhedsvæsen, også ude i fremtiden. Vi ville bruge vores unge stemmer til at råbe højt. Og et velfungerende sundhedsvæsen får man kun hvis man behandler sine ansatte ordentligt.

KPnet: Hvordan arbejder I i jeres gruppe og hvordan lavede I konkret jeres seneste aktion ved Christiansborg?

– Fordi vi er på en højskole er det for os en tværpolitisk kamp, vi er både nogen der er på venstrefløjen og nogen der er andre steder politisk. Derfor har vi diskuteret hvordan vi kan være aktivistiske.

– Planen bag vores manifestation ved Christiansborg var at sætte lys på problemet. Vi diskuterede også, om vi var villige til at blive båret væk af politiet. Nogle af os havde slet ikke prøvet den slags aktioner før, så vi besluttede at vi ikke ville i karambolage med ordensmagten. Det lykkedes os at stå der i 4 timer, hvor af den halve time var på selve trappen op til Christiansborg.

– Herefter gik vi – lidt langsomt – væk, efter advarsler fra politiet. Vi besluttede at gå sådan til værks.

Se aktionen på video


KPnet: Hvad er jeres holdning til den eksisterende politik overfor sundhedsvæsenet?

Stop Sundhedssvigt var med ved morgenstrejke på Rigshospitalet 29. november

– Nogle af os har en klassekritisk tilgang, men der er f.eks. en i gruppen, der også støtter vores kamp som er tilhænger af Liberal Alliance. Så vi har besluttet, at være kritiske overfor Socialdemokratiet, fordi de sidder på regeringsmagten. De kalder sig arbejderparti, men har svigtet sygeplejerskerne.

– Vi mener ikke det er vores opgave, at vi skal komme med løsningsforslag. Vi kræver et ordentligt sundhedsvæsen. Det må så være politikernes job at få tingene til at spille.

– Vi betaler skat, ligesom vores forældre og bedsteforældre, og det burde være en selvfølgelig ting at det fungerer og at sygeplejerskerne bliver behandlet ordentligt. Men de gider ikke lytte til sygeplejerskerne eller de andre faggrupper.

Så er det vores styrke, at vi er ’udenforstående’.

– Hvis OK-strejken ikke var sluttet i et lovindgreb og der havde været bred enighed mellem sygeplejerskerne om overenskomsten ville vi jo ikke stå her. Men fordi det sluttede med et lovindgreb, ligesom mod lærerne, så står vi her. Det er en skævvridning, at det indgås på den måde, og hvor fagforeningerne nu skal slås om en pose penge i regionerne.

– Vi har set udhulingen af sundhedsvæsenet fra skiftende regeringer. Der blev opbygget et velfærdssamfund i 1970’erne og ’80-erne, men det er gået ned ad bakke lige siden.

– Det vi koncentrerer os om er, at sygeplejerskerne, SOSU’erne og alt det andet personale bliver behandlet ordentligt, at de får en løn de kan leve af og flere kolleger.

KPnet: Jeres højskoleophold er snart slut, hvad skal der ske derefter – og tænker I jer at åbne gruppen op for andre unge?

Vi har fået henvendelser flere steder fra, fra andre der gerne vil være med og lave aktioner i vores navn. Det er smukt at se, at det vi laver har så meget slagkraft. De fleste af os bor i København, og gruppen fortsætter helt sikkert, selvom vores højskoleophold slutter i næste uge Og vi diskuterer internt om gruppen skal åbnes op, og hvordan det evt kan gøres. Kampen er jo ikke slut, så vi fortsætter også. Vi holder opstartsmøde i januar, hvor vi vender fremtiden.


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne