Der er ikke mangel på arbejdskraft

Den eneste grund, jeg kan se til, at man ønsker at hente arbejdskraft fra tredje verdenslande, er prisen. Og det er netop derfor, de ønsker at sætte beløbsgrænsen ned. Den nuværende beløbsgrænse på 445.000 kr. om året er ikke lav nok, de ønsker den helt ned på 360.000 kroner inkl. feriepenge og pension

Af Frank Tronborg – Formand 3F Skagerak – indlæg på facebook

Der er ikke mangel på arbejdskraft, og der bliver aldrig mangel på arbejdskraft i Danmark. Så kort kan det siges.

Der er dog mulighed for at der bliver mangel på kvalificeret arbejdskraft, hvis ikke arbejdsgiverne snart begynder at benytte sig af de bugnende fondskasser, de har indbetalt til i mange år.

Derfor er det næsten ikke til at holde ud at høre på det hykleri, der kommer fra arbejdsgiverorganisationer, arbejdsgivere og Cepos i denne tid.

Det lyder som om, at Kina og Afrika er de bedste lande i verden at rekruttere kokke, tjenere, chauffører og rengøringspersonale fra. Jeg tænker ikke, at netop disse lande har verdens bedste uddannelser inden for disse områder. Så måske er det en anden dagsorden, arbejdsgiverne har. Måske og kun måske ønsker de sig en endnu billigere arbejdskraft, end de har i dag.

Vi har over 100.000 danske ledige, der kunne opkvalificeres eller omskoles til nye arbejdsopgaver. Vi har 15.000 lærlinge, der ikke har en læreplads – heraf 5-6.000 unge i skolepraktik. Arbejdsgiverne kan jo passende begynde at lede her, frem for at kigge til Asien og Sydamerika. Skal vi endelig uden for landets grænser og hente arbejdskraft, så findes der pt. 15 millioner ledige i Europa, som arbejdsgiverne kan hente hertil helt uden begrænsninger.

Den eneste grund, jeg kan se til, at man ønsker at hente arbejdskraft fra tredje verdenslande, er prisen. Og det er netop derfor, de ønsker at sætte beløbsgrænsen ned. Den nuværende beløbsgrænse på 445.000 kr. om året er ikke lav nok, de ønsker den helt ned på 360.000 kroner inkl. feriepenge og pension. Det vil betyde, at arbejdsgiverne kan hente faglært arbejdskraft i udlandet til langt lavere løn, end man normalt betaler for en murer, en tømrer eller en elektriker herhjemme. Det understreger blot pointen om, at det handler om billig arbejdskraft, så arbejdsgiverne kan tjene endnu flere penge.

Samtidig oplever vi et stort spin i øjeblikket, hvor arbejdsgivere påstår de mangler arbejdskraft, de reelt ikke mangler. Vi har gang på gang påvist at de arbejdsgivere der påstår de mangler hænder, ikke har søgt om arbejdskraften på jobcentret eller hos os i 3F.

Så lad mig gentage min indledende sætning. “Der er ikke mangel på arbejdskraft, og der bliver aldrig mangel på arbejdskraft i Danmark.”


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne