Til demonstration for ligeløn

OBS: Opdateret 11. juli med info om den nyoprettede strejkestøtte komité i København og den tværfaglige strejkestøtte komite på hospitalerne.
Som altid når de strejkende sygeplejersker er samlet står menuen på godt humør og kampgejst. Sådan var det også på Christiansborg Slotsplads lørdag, hvor en række københavnske fagforeninger havde indkaldt til demonstration til støtte for sygeplejerskernes strejkekamp for mere i løn og ordentlige arbejdsforhold

Under en regntung himmel blev der varmet op med kampråb og og sang. Bl.a. landskampssangen “Recepten” med ny tekst, hvor et af versene lød.

Regioner og kommuner
Vi vil ha i lønnen “tuner”
Sammen står vi nu og her
Vi er meget mere værd
Vi er røde, vi er hvide
Vi står sammen side om side…..

Vi fik en snak med Michelle fra Malernes fællesklub KBH. Der sagde:
“Vi synes det er så fedt at sygeplejerskerne tager deres overenskomst alvorligt og at de ikke vil finde sig i ikke at få et højere lønløft og vi synes det er fedt at de tager ligelønsdebatten. Og så kan vi egentlig godt lide at de går ud i den ret det er, lige netop at sige nej tak, hvis man ikke synes det er godt nok. Vi har jo også prøvet at stå alene, hvor vi sidste gang sagde nej i malerforbundet. Derfor synes vi de er seje. Vi har brug for hinanden. Og det er derfor vi er her.”

Der var rødt overalt. Røde bøllehatte, røde tasker og t-shirts. Rødt er blevet strejkens farve. Og så var der faner og bannere fra en række fagforeninger.

Kampråbene for ligeløn lød igen og igen – fra talervognen og fra alle de hundredvis af demonstranter. Sygeplejerskerne tror på det. De tror på deres sag og de tror på deres kamp.

Blandt deltagerne var også folk fra flere strejkestøtte komiteer. Og på demoen havde en gruppe folk sat hinanden stævne for at tale om oprettelsen af en komite for København. Hvilket blev aftalt, og nu bliver der gjort forskelligt for at brede denne komite ud.

Den er nu en realitet! Se link til strejkestøtte komiteen for København her

Mange var mødt frem for at vise deres solidaritet og opbakning til kampen.
Kampgejsten er helt klart intakt.

Generelt er solidariteten over hele landet stor, folk fra alle mulige fag laver støtteaktioner med bannere, på facebook og på gaden. Sygeplejerskerne er synlige i deres røde trøjer. Der er dannet flere støttekomitéer – solidariteten udtrykkes fra arbejdspladser, enkeltpersoner og lokale organisationer. Der er pres på DSR for at udvikle strejken, bl.a. ved at opfordre til sympatistrejker. Men toppen lurepasser. Det er nu støtten og solidariteten må udvides endnu mere, hvis strejken skal vindes!

De passive faglige ledere må ”hjælpes” til, at det kommer til at ske med krav og pres fra medlemmerne for at det sættes i værk.

Der må stilles krav til toppen i Dansk Sygeplejeråd om at udvide strejken, og gøre den effektiv på trods af at nødberedskabet giver ekstra hænder og ikke mindst krav om at åbne op for, at andre faggrupper kan gå i lovlig sympatikonflikt.

Strejkestøttegruppe på hospitalerne

KPnet snakkede med Marlene er sygeplejerske på et hospital i København.

Du har netop været med til at oprette en strejkestøttekomite på jeres hospital. Hvordan er interessen for den?

Den er stor. Der er både læger og sygeplejersker med, og vi er ved at brede den ud til hele hospitalet. Vi har ikke SOSU-hjælpere ansat, ellers ville de selvfølgelig også være med.

Sygeplejerskerne er glade for, at lægerne går med. Det er vi ikke så vant til, men denne gang er anderledes.

Man kan tilføje at stærk faglighed hos sygeplejerskerne også er vigtigt for lægerne.

Kan du sige noget om jeres aktiviteter.

Det allerførste vi har gjort er at finde måder, vi kan vise vores solidaritet, på trods af at vi har fået forbud mod at lave ”propaganda”. Vi må ikke engang gå med et ligelønsemblem.

Så vi skal alle have noget rødt på, hårbånd og hvad det kan være. Det er jo helt sindssygt i det 21. århundrede, at vi ikke må vise vores holdning.

Dernæst arbejder vi på at finde måder, vi kan vise vores solidaritet overfor de sygeplejersker, der er udtaget til strejke.

De står i en hård situation, de har bl.a. fået deres planlagte ferier udskudt. Mens vi andre bare fortsætter som normalt. Så de skal mærke vores opbakning.

Og så diskuterer vi hele situationen med hinanden og med de andre ansatte.

Vi lærer alle rigtig meget af denne kamp.

Det er også for alvor gået op for sygeplejerskerne, inkl. for mig selv, hvor meget vi er blevet snydt.

Vi er systematisk blevet underbetalt fordi vi er et kvindefag. Ikke mindst når man ser på det som et hele, livsløn, pension osv.

Vi er vokset op med en tiltro til, at velfærdssystemet værdsætter os, og lønner og sørger for os, der arbejder i systemet.

Men den illusion er blevet grundigt punkteret.

Vi skal stå sammen!
Demonstrationen i dag samlede også folk fra andre byer. KPnet talte bl.a. med Nanna som er lærerstuderende og bor i Århus.

Hvorfor er du kommet fra Århus hertil i dag?

-For at bakke op. Min mor er sygeplejerske, det er en vigtig kamp.

Hvad med de lærerstuderendes og lærernes fagforeninger?

-De lærerstuderende bør absolut støtte aktivt op. Ikke mindst fordi det lige nu forsøges gjort til sygeplejerskerne mod lærerne.

-Det er helt forkert, vi skal stå sammen, og det gør vi også. At DLF formanden går direkte imod strejken er helt forkasteligt.

-Det er mange års nedskæringer i alle fag og offentlige arbejdspladser, som nu sygeplejerskerne kæmper imod.

-Deres kamp er også en kamp for hele det nedslidte sundhedsvæsen – til gavn for os allesammen.

 Et par af de seneste dages solidaritetsaktioner

Morgenfriske lærlinge gav en besked til Danske Regioner tidligere på ugen
VVS’ere, smede, elektrikere og tømrere fra pladsen på Postgrunden bag Hovedbanegården siger: Højere løn til sygeplejerskerne!

Læs også

Udvid støtten og solidariteten til strejken mod uligeløn og underbetaling!
Af Arbejderpartiet Kommunisterne, APK

”Vi skal kæmpe nu” – fælles støttegruppe for hospitalsansatte er dannet
KPnet 9. juli 2021

Kom med i strejkestøtten! På gaden og i strejkestøtte komiteer
KPnet 9. juli 2021

Klassekampserfaringer fra de store folkestrejker i 1985 gælder fortsat
KPnet 7. juli 2021

 


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne