Nordisk møde: NATO skærper våbnene mod Rusland

Regeringen, Forsvarsministeriet og militæret følger lige nu op på det seneste NATO-topmøde med et aggressivt udfald mod Rusland. Den store imperialistiske konkurrent på topmødet blev ganske vist udpeget som Kina, men NATO bygger også militært og propagandamæssigt op mod Rusland i stor stil. Ikke mindst i kampen om ejerskabet over Arktis. Den multinationale angrebsstyrke JEF holdt tirsdag fælles møde med det nordiske ’forsvars’samarbejde NORDEFCO, hvor de talte ’den russiske trussel op’.

Tirsdag deltog Trine Bramsen i mødet i Helsinki, hvor der blev raslet med det hårde skyts. Her mødtes NORDEFCO, det nordiske ’forsvars’samarbejde med en af de hurtige aktionsstyrker, Joint Expeditionary Force (JEF), en multinational styrke som NATO tog initiativ til, da man startede offensiven op mod Rusland på NATO-topmødet i 2014. Ekspeditionsstyrken er formelt ikke en NATO-styrke, men er ’bare’ dannet af en række europæiske lande. Den samler nogle af de mest krigsivrige nationer og lande med en strategisk vigtig placering under NATO’s ledelse som en del af NATO’s krigsforberedelser. Nemlig landene Danmark, Storbritannien, Sverige, Norge, Finland, Estland, Letland, Litauen, Nederlandene og Island. Det står da også i grundlaget, at udrykningsstyrken stiller sig til rådighed for NATO.

NORDEFCO har bl.a. for nylig medvirket til at samordne Danmarks, Norges og Sveriges deltagelse i missioner i Mali. De nordiske lande samarbejder også aktuelt om anskaffelse af en fælles nordisk kampuniform, trods det at det drejer sig om både NATO-medlemmer og ikke-NATO-lande.

Det var bl.a. de fælles erfaringer i Vestens beskidte krige der bragte disse lande sammen i dette angrebslystne sammenrend under britisk ledelse. Det er således også lykkedes at trække både Sverige og Finland ind under NATO’s ledelse genem JEF, og det samme gør sig gældende i NORDEFCO, som formelt er et nordisk ’forsvars’samarbejde mellem Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige, men reelt en tilkobling af hele Norden til NATO’s planer og strategi.

Allerede i 2019 blev NORDEFCO’s rolle steppet op. Altinget refererede:

-Men nu skal Nordefco have en mere aktiv rolle. Derfor indgik de nordiske forsvarsministre tirsdag i denne uge på et møde i Stockholm en aftale om en såkaldt krisekonsultationsmekanisme, der skal gøre det muligt at have fælles nordiske krisekonsultationer, hvor ét eller flere lande kan spørge de andre lande til råds eller bede om hjælp.

-Vi er i fuld gang med at geare os til at nyttiggøre Nordefco i krisesituationer. Det er derfor, vi træner krisekonsultationerne, pointerede Trine Bramsen.

Efter mødet tirsdag mellem NORDEFCO og Joint Expeditionary Force udtalte Trine Bramsen, lige efter bogen:

“Vi intensiverer lige nu vores samarbejde og har en stærkere fælles front rettet mod Rusland”.

At det nordiske møde nu inddrager og mobiliserer den hurtige udrykningsstyrke i deres Ruslands strategi er alt andet end betryggende.

Nu mødes man i NORDEFCO og JEK i en fælles angrebslyst overfor Rusland med NATO som blind makker. Figenbladet for mødet er ’Ruslands aggressive adfærd’. En adfærd der angiveligt består i følgende:

”Tidligere på måneden krænkede to russiske kampfly dansk luftrum ved gentagne gange at flyve i nærheden af den danske ø Christiansø.

I onsdags var den gal igen. Ruslands forsvarsministerium berettede om, at en russisk patruljebåd havde affyret advarselsskud mod en britisk destroyer i Sortehavet.” (Ritzau)

Det sidste eksempel måtte man senere trække tilbage, da der var tale om en øvelse.

At NATO’s krigsmaskine kommer ganske tæt på Rusland fortæller historien ikke noget om. F.eks. overflyver amerikanske B52-bombefly Østersøen.

At bruge spørgsmålet om indflyvning i luftrummet som et middel til at puste konflikten op var også et emne på NATO’s topmøde d. 14. juni og nu er et af de næste skridt taget med mødet i Helsinki.

NATO og alle alliancens underorganisationer er med deres imperialistiske aggression udelukkende en faktor der øger krigsfaren og er til fare for verdens befolkninger. Derfor: Danmark ud af NATO!

Kilde:
Forsvarsministeren til nordisk og nordeuropæisk ministermøde i Helsinki med fokus på Rusland


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne