Kommunistisk Politik Digital 10 – 2021 – Nyheder hvor der kæmpes

Nr. 10 – 2021

NYHEDER HVOR DER KÆMPES

Uge 18-19, 2021

14-dages blad på nettet – Få overblik med KPDigital.
Bl.a. med vigtige artikler fra KPnet og KPnetBlogs

Stop Israels aggression mod palæstinenserne – Stop Israels ulovlige udsmidning fra boliger i SHEIKH JARRAH!
Lige nu bomber og dræber apartheid Israel igen palæstinenserne i deres eget land.
Det er en etnisk udrensning, der har stået på gennem årtier. …
Af Arbejderpartiet Kommunisterne, APK

Historiefrisørerne
Dagens antikommunisme er et perfekt alibi for at omskrive historien. Nazisternes erklærede mål om at bekæmpe kommunismen er blevet en formildende omstændighed for folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden.
Fællesudtalelse Kommunistisk plattform – marxist-leninistene (KPML), Norge
Arbejderpartiet Kommunisterne (APK)

No to participation from the Danish government in a cup in Venezuela
Hands off Venezuela. No to participation from the Danish government in a cup in Venezuela
Af Arbejderpartiet Kommunisterne, APK

PALÆSTINA

Al-Nakba: I 73 år har palæstinenserne været udsat for Israels fordrivelse og apartheid
I 1948 gennemførte de israelske zionister med vold og terror en fordrivelse af op imod 800.000 palæstinensere, mere end halvdelen af Palæstinas palæstinensiske befolkning. Og lige siden har Israel fortsat denne fordrivelse og med kolonisering og besættelse med hundredetusinder af illegale bosættere på Vestbredden og i Østjerusalem. I disse dage bomber og dræber apartheid Israel igen palæstinenserne i en ny offensiv. Unge palæstinensere svarer igen på gaden og mødes med brutal vold. D. 15. maj årsdagen for fordrivelsen – Al-Nakba (Katastrofen) for 73 år siden markeres verden over som led i modstanden mod den etniske fordrivelse, der stadig foregår.

Tåregas og hunde mod børnefamilier til Palæstinademonstration
Politiet i kæmpe provokation: Smed tåregas mod tusindvis af fredelige demonstranter ved den israelske ambassade. Det handler alene om at miskrediterer solidariteten med Palæstina.

CIPOML fordømmer krigen mod det palæstinensiske folk
I mere end ti dage har det palæstinensiske folk været udsat for dødbringende angreb. For at markere 54-året for besættelsen af Østjerusalem har vilde zionistiske horder, støttet af besættelseshæren, angrebet palæstinensere, der er bosiddende i byen i et sidste forsøg på at udvise dem fra deres hjem og  Den sidste modstandsbastion, Sheikh Jarrah-kvarteret, der støder op til byens islamiske og kristne hellige steder, er målet for disse angreb.

De forargede spidsborgere
En gammel marxistisk pointe er at “den herskende klasses ideer er de herskende ideer”. Det gælder især spørgsmålet om ejendomsretten til produktionsmidlerne, men også moral og etik. Tit kommer det til udtryk som forargelse, f.eks. når Socialdemokraternes udlændinge- og integrationsordfører Rasmus Stoklund kommenterer på fredagens demonstration mod Israels overgreb på palæstinenserne

Demonstration: Stop Israels apartheid – Solidaritet med Palæstina!
Demonstration i solidaritet med Jerusalem, Gaza og Sheik Jarrah
Vi kræver, at den danske regering fordømmer og sanktionerer Israels terror, etniske udrensning af Jerusalem og bombning af Gaza.

Odense solidaritetsdemo: Forsvar palæstinenserne i Jerusalem og Gaza
Stop den etniske udrensning og myrderierne
Tirsdag aften havde palæstinensere i Odense hasteindkaldt  til demonstration på Banegårdspladsen i solidaritet med modstanden imod Israels etniske udrensninger i Jerusalem og til støtte for ofrene for Israels uhyrlige bombeangreb mod befolkningen i Gaza. APK, Arbejderpartiet Kommunisterne deltog

Palæstina: Kampen om Jerusalem
Mens vi nærmer os 73 året for al Nakba – oprettelsen af staten Israel på palæstinensisk jord (15. maj 1948) og zionisternes fordrivelse af 800.000 palæstinensere, så ser vi at Nakbaen fortsætter over alt i Palæstina, pt. mest tydeligt i Jerusalem. Israel forsøger at rense Jerusalem for palæstinensere og erstatte dem med jødiske bosættere ud fra målet om at gøre Jerusalem til Israels udelte hovedstad.

FAGLIG KAMP – OK21 – LIGELØN

Jeg elsker mit arbejde, men jeg vil fandeme have løn for det!
Der er nu demonstration hver tirsdag i København – Århus og Aalborg for ligeløn. Initiativtager er gruppen #SlutMed1969 – Ophæv Tjenestemandsreformen fra 1969. Reformen placerede kvindefagene på det offentlige område som lavtlønsarbejde – og den holdning har politikere og stat fastholdt lige siden. Det skal være slut nu!

Sammenkædning af OK-stemmer: Faggruppers nej-flertal bliver omgjort til ja
Der er meget stor afstand mellem de krav faggrupperne stiller til overenskomsten og til det resultat fagtoppen kommer ud med i den anden ende. Og når en faggruppe stemmer Nej, fejes det af bordet, ved at deres stemmer lægges sammen med andre faggruppers ja.
Hvorfor betyder vores stemme ikke noget? spørger fællestillidsmand Andreas Keil i et indlæg på a4 overenskomst.

FOA Mariagerfjord: ”Vi skal stille krav til arbejdsgiveren – ikke slås internt om smulerne”
FOA’s afdeling i Mariagerfjord udmærkede sig ved at nedstemme OK21-resultatet med hele 70% Nej-stemmer. Hvad er baggrunden for dette, og hvordan fortsætter de kampen – og ligelønskampen? Disse spørgsmål har KPnet stillet til afdelingens formand Kenn Andreasen.

Fagligt møde online 6. maj: Hvordan får vi fagforeninger der kæmper?
Alle erfaringer fra OK21 siger, at hvor der har været organiseret aktivitet og initiativer blandt medlemmerne er kampviljen mobiliseret og Nej-procenten langt højere end hvor kun fagtoppen er kommet til orde med deres massive ja-kampagne. Hvordan styrker vi den faglige kamp, og hvordan bygger vi solidariteten op med de grupper der måske snart skal ud i strejke? APK inviterer til fagligt møde på tværs af fag. Oplæg fra sygeplejerske Thomas Sørensen og Karna Larsen, bestyrer af facebookgruppen Bak Op om de offentligt ansatte.

FRA KLASSEKAMPEN I ØVRIGT

Et farligt direktiv om mindsteløn
Endnu et år med corona er gået, og på mange arbejdspladser har mange arbejdstagere oplevet, at arbejdsgiverne har brugt coronakrisen til at holde igen eller ligefrem undlade at give lønforhøjelser. Men der er en endnu større trussel end coronakrisen på vej mod det danske arbejdsmarked og de danske lønninger, og den hedder “EU-mindsteløn”.

EUs sociale topmøde er en falsk kulisse for sociale nedskæringer
Det portugisiske EU formandskab afholder i denne uge et uformelt topmøde om den såkaldte sociale søjle. Det dækker over EUs ambition om at overtage kontrol med alt fra uddannelse til arbejdsløshedsunderstøttelse.

Højere løn. Stakkels kapitalister!
En ny trussel har ramt oplevelsesindustrien. Ligesom lykkehjulet skulle til at køre. Unge der hellere vil arbejde for højere løn og bedre vilkår end den, de tilbydes på cafeer og restauranter.  Det kan være smittefarligt.

Sæt foden ned overfor Nemlig.com!
Hvordan kan det overhovedet gå til, at arbejdsforhold som dem der hersker hos Nemlig.com er virkelighed i Danmark i dag – med ekstremt tempo, vilkårlig arbejdstid og computerovervågning af alle arbejdsfunktioner? Hvor har fagbevægelsen været de sidste 10 år, hvor de har haft overenskomst med Nemlig? Og er 3F overhovedet kun begyndt at røre ved sagen fordi HK presser på for at være den fagforening, der tegner overenskomst for alle lagerarbejdere hos Nemlig?

Statens luftfartsselskab SAS i frontalangreb på faglige rettigheder
Under dække af corona-krisen har det svensk-danske statsejede luftfartsselskab, SAS, gennemført det ene angreb på de ansatte efter det andet. Samtidig har det modtaget mia. i støtte. Langt de fleste kabinemedarbejdere, bagageportører, flymekanikere m.fl. er stadig på tvungen orlov. Lokalaftaler er blevet opsagt, og de arbejdere der er tilbage, er blevet presset til at gå ned i løn og arbejde på alle tider af døgnet.

Demonstration Cykelslangen kører hver 14. dag: Stop nedrivninger i Vollsmose!
Der er godt gang i modstandskampen mod nedrivninger og tvangsflytninger i Vollsmose. Der bliver cykeldemo hver 14. dag, og Almen Modstand står for at organisere retssager. Ligesom et “Altanbanner projekt” vil sikre, at 1200 bannere fordeles over hele landet med tekster som “Vi flytter ikke”, “Vores hjem er ikke til salg” “Bevar almene boliger”, “Vores hjem, Vores ret”.

Hands off Venezuela
Guaidó er ikke velkommen! – det blev der sat en tyk streg under ved demonstrationen foran Skuespilhuset i København i går. Vi kan tilføje Anders Foghs militarisme heller ikke.

Demonstration: Juan Guadió er ikke velkommen i Danmark
Nej til kup i Venezuela og til Foghs militarisme

Arbejderkvindernes internationale kampdag – tale af Marie Herget Christensen
Den kæmpende bevægelse var på gaden d. 1. maj, på arbejderklassens internationale kampdag. På Trianglen foran Fælledparken i København
talte Marie Herget Christensen på vegne af Kvinder i Kamp om kvindekamps brandaktuelle spørgsmål som Kamp for ligeløn, nej til vold mod kvinder, tro på egne kræfter – for kvindefrigørelse

FRA DEN INTERNATIONALE KLASSEKAMP

Bombeattentat i Kabul og massakre på palæstinensere
Imperialismen skaber vold og terror. I Kabul i Afghanistan blev en skole terrorbombet, og mere end 40 børn blev dræbt.

Solidaritet med det colombianske folks kamp
Et nyt socialt oprør mod borgerskabets anti-folkelige politik er brudt ud, denne gang i Colombia. Millioner af arbejdere, bønder, unge, kvinder, arbejdsløse, kunstnere, pensionister, nabolag, har lammet Colombia med militante strejker og protestdemonstrationer, der begyndte den 28. april. Protesten er rettet mod den reaktionære regering og dens krisepolitik.

Strejkende plastarbejderes protest: Alle arbejdere i Serbien må gøre oprør!
Plastarbejderne hos Fiat i Kragujevac i Serbien har strejket siden d. 18. februar mod nedskæringer på lønnen og jobusikkerhed. Strejken har stor opbakning og er også en kamp mod arbejdsgivernes grove udnyttelse af corona-pandemien. Vi bringer her en støtteudtalelse fra Arbejderklassens Revolutionære Alliance i Serbien.

Akut sundhedskrise i Indien
Mangel på læger, sundhedspersonale, hospitalssenge, medicin og medicinsk ilt er et resultat af årelang systematisk forsømmelse og leflen for de superrige og de medicinske forsikringsselskaber. Følgerne er katastrofale og Modi-regeringen står med ansvaret, slår det indiske Revolutionary Democracy fast i sin udtalelse.

Oktober Radio: Israels apartheidpolitik hænger sammen med zionismen
I denne uges podcast taler vi om den zionistiske ideologi og besættelsen og krigen mod Palæstina og hvorfor den zionistiske israelske stat kan sammenlignes med Sydafrikas apartheidregime. Sidst i udsendelsen omtaler vi en ny fotobog om flygtningekrisen i 2015.
Udsendelsen den 15. maj 2021

Oktober Radio: Working poor i EU
I denne uges podcast taler vi om ulighed og working poor. En ny bog har samlet en stribe rystende portrætter af forholdene for arbejdere rundt om i EU. Samtidig har EU afholdt et socialt topmøde, hvor de lover handling, de skal bare have endnu mere magt. Til sidst i udsendelsen taler vi om NASAs ambitioner om at bygge en base på Månen, der tydeligt udstiller uligheden i verdens adgang til teknologiske fremskridt.
Udsendelsen den 8. maj 2021

 

Kommunistisk Politik Digital samler hver anden uge  artikler, analyser og udtalelser fra KPnet og KPnetBlogs til et 14-dages blad som pdf på nettet. Det er gratis.

BESTIL KOMMUNISTISK POLITIK DIGITAL
Send en mail til
kompol@apk2000.dk

Se tidligere numre af Kommunistisk Politik Digital


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne