Den danske model


Læserindlæg af Poul Andersen

Den højt berømmede danske model siger at arbejdsmarkedets parter,  som hovedregel selv regulerer de løn- og arbejdsmæssige forhold på de danske arbejdspladser, gennem frie overenskomstforhandlinger, men er det nu også rigtigt?

Hele forløbet omkring årets overenskomstmæssige forhandlinger inden for det offentlige område er foregået inden for i forvejen, politisk fastsatte rammer via budgetlov, finanslov og økonomiaftaler med regioner og kommuner. Rammer der tilsyneladende på forkant er fuldt accepteret af fagbevægelsens topforhandlere.

En sygeplejerske jeg for nyligt mødte udtrykte det således:
“Som udgangspunkt accepterer jeg ikke rammerne, jeg synes det er et magert resultat, men jeg har tænkt mig at stemme JA til overenskomstforliget. Alternativet ved et NEJ er næsten givet på forhånd – nemlig strejke/lockout og måske slutteligt et regeringsindgreb og muligvis efterladende mig en gæld til lån i den forbindelse.”

Jeg er ikke enig med hende, men har forståelse for hendes konklusion. Apati og medlemsflugt fra de overenskomstbærende fagforeninger er stor. Det kan der være mange grunde til, men en fuldstændig berettiget forsvindende tiltro til den danske model kunne være en af dem. En nylig undersøgelse viser, at antallet af lønmodtagere, der er medlem af en af de traditionelle fagforeninger, er faldet fra cirka 70 procent i 2000 til 53 procent i 2018. Så selvom alle offentlige arbejdspladser er 100% overenskomstdækket nytter det ikke noget hvis medlemmerne siver.

Hvis jeg var offentlig ansat ville jeg stemme NEJ til det elendige overenskomstforlig – og så tage den derfra!

Send et indlæg til KPnet: Skriv til redaktion@kpnet.dk

Vær med til FAGLIG DEBAT ONLINE

Solidaritet og fælles kamp – hvordan bakker vi hinanden op? Det diskuteres på et møde online d. 8. april. – åben for alle interesserede, privat som offentligt ansatte

Kampen for flere hænder og mere i løn fortsætter
Opsummering af OK21. NU: Hvordan skaber vi fremgang i kampen på tværs FOR flere hænder, mere anerkendelse, bedre arbejdsvilkår og mere i løn. Alle private som offentligt ansatte er velkommen i debatten. Arr. APK og Foreningen Oktober


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne