Løsansættelser – et angreb på kvinders rettigheder

Løsansættelser griber om sig indenfor rigtig mange fag, og vinder lige nu stærkt frem i det offentlige. Med løse ansættelser kan arbejdsgiverne hyre folk ind fra dag til dag og fyre med dags varsel. Alle rettigheder og følelsen af at være sikret er forduftet. Det gælder også kvinders rettigheder på barsel.

Det er kynisk sparepolitik der spekuleres i, også i kommuner, stat og regioner der trækker tæppet væk under kvinders rettigheder. Det giver et usikkert liv generelt og rammer kvinder ekstra hårdt, da det også giver rigtig dårlige betingelser for at gå på barsel og have børn, og når barslen er ovre står man uden job.

Desuden er det også typiske kvindejobs som i dag rammes af denne form for lovløshed. Alene indenfor FOA’s område er 40.000 i dag ansat på løsansættelse, uden løn under sygdom eller barsel. Man optjener ingen ancenitet, men starter forfra på den laveste løn hver gang. Metoden er især brugt overfor omsorgs- og pædagogmedhjælpere og social- og sundhedsansatte. Typiske kvindejobs. Da coronaen ramte røg de løsansatte f.eks. bare ud helt uden rettigheder

Det gamle billede af et arbejde i det offentlige som et sikkert job er fortid.

Besked til de unge: Du har ingen rettigheder

Det er også en oplæring i nul rettigheder. Er du ung på arbejdsmarkedet bliver du trænet i at starte på bunden, uden rettigheder.

Det giver fattigdom og som kvinde i parforhold kan man blive tvunget ind i afhængighed af sin mand/samlever, især hvis der kommer børn. Pensionsalderen kan også blive en fattig omgang, for på en løsansættelse optjener man ingen pension – og folkepensionen udhules i takt med privatiseringen.

Som løsansat skifter arbejdskollegerne hele tiden, det bliver svært at stille krav – det er tæt på umuligt alene i en situation, hvor man bare kan skiftes ud fra dag til dag. Brug og smid væk-mentaliteten hos arbejdsgiverne i det offentlige blomstrer i det hele taget. Hos mange kommuner er der ikke langt til fyresedlen, især i forbindelse med sygdom. Inden for bare knap fire år har kommunerne givet godt 8.000 social- og sundhedsansatte en fyreseddel.

OK21 gav ingenting

FOA lovede at rejse krav vendt imod løsansættelser og for sikring af de timelønnede ved forhandlingsbordet ved OK21. Men de tog det dog ikke mere alvorligt end at de kunne acceptere en ’løsning’ der går ud på, at mana enes med arbejdsgiverne om at ”Fremtidens kommunale arbejds-marked skal gå mod fuldtid”. Og at
”Parterne samtidig anerkender, at det kommunale arbejdsmarked spænder bredt, og at der i en række situationer er behov for andre ansættelsesformer end faste fuldtidsstillinger, fx timelønsansættelser, tidsbegrænsede ansættelser og deltidsansættelser.
Som led i det fælles fuldtidsprojekt er parterne ved at kortlægge anvendelsen af hhv. fuldtid, deltid og timeløn fordelt på de enkelte kommuner. ”

Dvs ingen konkret forbedring overhovedet!

Kvindekamp – vær med 8. marts!

Der er stærkt brug for en organisering for kvinder om dette og mange andre krav!
Kvinder i Kamp er et sådant fællesskab. Hør mere og kom til 8. marts debatmøde online:
Kvindernes Internationale Kampdag – 8. Marts – kl. 19. ONLINE

Kvinder i Kamp bygger 8. MARTS KL. 19 en digital talerstol til vigtige kvindestemmer. – Vær med gå ind på linket:
https://meet.jit.si/8.martsKvinderikamp

Læs også artikel i magasinet Enhed og Kamp nr.1 – februar 2021:
Generation standby med SMS job. Kampen mod kontrakt-, deltids- og vikararbejde


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne