Hvorfor var Biden krigsforbrydernes kandidatvalg?

Biden har en dokumenteret meritliste som en høgeagtig fortaler for det amerikanske imperium. Han var en tidlig fortaler for udvidelsen af NATO for at udvide amerikansk indflydelse ind i den tidligere østblok efter USSR’s fald. Han støttede USA’s intervention i krigen i Jugoslavien, støttede invasionen i Afghanistan i 2001, stemte for krigen mod Irak i 2003 og støttede som vicepræsident USA’s intervention i Libyen.

Af Chloe Rafferty, Global Research, USA
Artiklen er bragt i APKs politisk teoretiske magasin Enhed og Kamp 1,2021

Der er udtrykt fuldt fælles fodslag mellem USAs præsident og NATOs generalsekretær Stoltenberg om en hurtig oprustning. Enheden mellem de vestlige imperialister er genoprettet

Det amerikanske militære etablissement vil ånde lettet op ved Joe Bidens sejr ved præsidentvalget. Næsten 800 tidligere højtstående militære og sikkerhedspolitiske embedsmænd skrev et åbent brev til støtte for den demokratiske kandidat under kampagnen. Det er tidligere generaler, ambassadører, admiraler og højtstående nationale sikkerhedsrådgivere – fra tidligere udenrigsminister Madeline Albright til den firestjernede admiral og Bush-æraens stedfortrædende Homeland Security Advisor Steve Abbot – der støttede Biden som den bedste chance for at genoplive USA’s stormagtsposition. En måned tidligere stillede 70 nationale sikkerhedsfolk, der har tjent i republikanske administrationer, sig bag Biden (listen voksede hurtigt til 130), idet de hævder, at Trump “har svigtet vores land” med sin udenrigspolitik.

Hvorfor var Biden krigsforbrydernes kandidatvalg?

Det udenrigspolitiske kaos og kontroversen i Trump-årene var et symptom på en global supermagt i relativ tilbagegang, uden nogen reel strategi ud af sumpen. Det amerikanske imperium står ved et vendepunkt. Det er verdens ubestridte supermagt; dets rækkevidde er global, både militært og økonomisk. USA har været verdens største økonomi siden 1871, og dets militær har tæt på 800 anlæg i 80 lande rundtom i verden. Men i dag står det over for en voksende økonomisk rival i Kina, og flere mindre magter udfordrer dets evne til at bestemme i alle hjørner af kloden, især Iran og Rusland.

Krigen mod terror, der blev lanceret af George W. Bushs administration, resulterede i de militære invasioner i Afghanistan i 2001 og Irak i 2003. De dræbte mere end en million mennesker og kostede op mod 2,4 billioner dollars, ifølge Kongressens budgetkontor. For befolkningen i Mellemøsten var det en massakre. For det amerikanske imperium var det en katastrofe. Destabiliseringen af Irak førte til en udvidelse af iransk indflydelse i hele regionen i stedet for det regimeskifte i Teheran, som Pentagon drømte om. Interventionen i Irak skulle sikre USA’s dominans. Den afslørede i stedet svaghederne og grænserne for USA’s magt lige på det tidspunkt, hvor Kinas dramatiske økonomiske ekspansion var begyndt.

Spændingerne mellem USA og Kina har været stigende i årevis. Siden sin tiltrædelse af Verdenshandelsorganisationen i 2001 har Kina opbygget sin økonomiske magt, sin diplomatiske magt og sin militære magt, mens USA blev kørt fast i endeløse krige og led under økonomisk krise og depression med finanskrisen i 2008. Barack Obamas ”omdrejningspunkt Asien”, med planen om at øge amerikanske flådestyrker i Asien-Stillehavsområdet, var et signal om, at den amerikanske herskende klasse ønskede at fastholde og omringe Kina. Obamas daværende klassificerede Air-Sea Battle-doktrin var et forsøg på at skabe en operationel plan for en mulig militær konfrontation.

Lækkede optagelser offentliggjort af WikiLeaks afslører, at Australien var indblandet i USA’s imperialistiske strategi. I samtale med udenrigsminister Hillary Clinton i 2009 bekræftede premierminister Kevin Rudd Australiens vilje til at ”indsætte magt, hvis alt går galt”. Men Obamas strategi var lidt for sent til at inddæmme Kina. Kina blev mere aggressiv i at stille krav i Det Sydkinesiske Hav, samtidig med at det begyndte at lukke den enorme kløft i militære kapaciteter i forhold til USA og deltage i den hurtigste våbenoprustning i fredstid i historien.

Under Trump steg spændingerne yderligere. Trumps konfronterende retorik og handelskrig var et skarpt brud med den årtier lange amerikanske strategi om at integrere Kina i den internationale liberale verdensorden. Siden den republikanske administration under Richard Nixon ­– der i 1972 blev den første amerikanske præsident til at besøge Beijing – har den amerikanske herskende klasse troet, det kunne sikre det globale overherredømme ved at integrere Kina i verdenssystemet. For et stykke tid syntes det at virke. Kina blev verdens sweatshop og et centralt investeringssted for amerikanske virksomheder som Apple og General Motors. Men strategien kunne kun være til gensidig fordel et vis stykke tid.

I dag udnytter Kina sin rivende vækst til at udfordre USA’s lederskab i Asien og Stillehavsområdet. Obamas underskrift på inddæmningsstrategien var Trans-Pacific Partnership (TPP). TPP ville have været den største frihandelsaftale i historien, sænke told og andre ikke-toldmæssige handelshindringer mellem elleve Stillehavslande og USA. Dens mål var at låse Kina og yderligere integrere Stillehavslandene med den amerikanske økonomi. Obamas forsvarsminister Ashton Carter sagde, at TPP var ”så vigtigt … som et andet hangarskib”.

Men blot et par år senere rev Donald Trump TPP i stykker. Den ændring var i strid med konsensus blandt den amerikanske økonomiske og militære elite, men den nye præsident havde sine egne ideer om, hvordan man kunne dæmme op for Kina. Trump rasede mod USA’s handelsunderskud, beskyldte Beijing for valutamanipulation og (ligesom Obama) for at stjæle teknologi fra amerikanske virksomheder. I talen om Unionens tilstand i 2019 sagde han: ”Vi gør det nu klart for Kina, at det årelange angreb på vores industri og tyveri af vores intellektuelle ejendom, af vores jobs og vores vækst, er ophørt.” I august i år havde Trump sat told for 550 milliarder dollar på kinesiske varer med en målrettet kampagne mod techgiganten Huawei, der var blevet tippet til at overhale Apple i det globale telefonsalg.

Mens republikanske og demokratiske politikere har bakket op om en hård linje over for Kina, har Trumps uberegnelige protektionistiske tilgang til handel skabt fjendskab i store dele af den kapitalistiske klasse, der ellers er tilfredse med de nationale skattelettelser og deregulering. En Bloomberg Economics-rapport, udgivet før pandemien greb landet, anslog, at de eskalerende toldsatser på Kina ville koste den amerikanske økonomi 316 milliarder dollars ved udgangen af dette år.

Mere bekymrende for det amerikanske etablissement var, at Trump indtog en afvisende holdning over for USA’s allierede, især EU. Trump var stolt af sin evne til at skære ned på aftaler med andre nationer, der favoriserede USA. Han signalerede, at den multilaterale tilgang til handel var forbi, da han rev TPP i stykker, og fulgte det op med at lægge told på tyske biler, canadisk stål og franske luksusvarer. For en stor del af den amerikanske elite har disse tiltag simpelthen skabt et tomrum, som Beijing forsøger at fylde med sine egne frihandelsaftaler og det milliarddollar store Belt and Road-initiativ (Den Nye Silkevej – oversætters note), som har til formål at integrere mere end 138 lande i handelsruter og produktionskæder centreret omkring Kina. Den Internationale Valutafond, NATO, FN og andre internationale institutioner fremmer USA’s dominans ved at stille allierede nationer bag USA’s lederskab. Trumps præsidentperiode stillede spørgsmål ved disse institutioners legitimitet eller satte dem ud af spillet, med hans holdning om at fokusere på ”Amerika først”.

Det militære etablissement mener, at dette har truet snarere end styrket USA’s magt, selv om der nu er en erkendelse af, at disse institutioner har undladt at holde Kina i skak, noget et Biden formandskab også vil kæmpe med. Krigsforbryderne håber, at Biden vil genoprette den amerikanske regerings politiske legitimitet ved at rehabilitere den liberale ideologi, der skaffer opbakning til den amerikanske imperialisme og slår til lyd for, at amerikansk aggression er nødvendigt for at ”gøre verden sikker for demokratierne” og forsvare den ”regelbaserede liberale verdensorden”. Frem for alt håber det amerikanske etablissement, at Biden vil genoprette forholdet til USA’s allierede og opbygge en koalition af nationer til at konfrontere Kina, efter fire katastrofale år, der satte spørgsmålstegn ved USA’s globale lederskab. Som Bidens nationale sikkerhedschef i et åbent brev beklagede: ”Vores allierede har ikke længere tillid til os eller respekterer os, og vores fjender frygter os ikke længere.”

Biden har en dokumenteret meritliste som en høgeagtig fortaler for det amerikanske imperium. I årtier sad han i Senatets udenrigsudvalg. Han var en tidlig fortaler for udvidelsen af NATO for at udvide amerikansk indflydelse ind i den tidligere østblok efter USSR’s fald. Han støttede USA’s intervention i krigen i Jugoslavien, støttede invasionen i Afghanistan i 2001, stemte for krigen mod Irak i 2003 og støttede som vicepræsident USA’s intervention i Libyen. Der er enighed i den amerikanske herskende klasse om at ”være hård” over for Kina. Militæret forventer, at Biden strammer skruerne. I valgkampen beskyldte han Trump for at ”blive spillet” af den kinesiske præsident, Xi Jinping, som han kaldte en ”bølle”. Det stemmer overens med Demokraternes praksis i Kongressen, hvor de kritiserer Trump for ikke at være hård nok. Senatets mindretalsleder, Chuck Schumer, beskyldte eksempelvis Trump for at ”sælge ud” ved at skære i en handelsaftale med Kina. Schumer stod også i spidsen for en lovgivning, der skulle indføre forbud mod Huawei, da Trump tilsyneladende tøvede.

Siden sine første dage i Kongressen har Biden også skabt sig et navn som en trofast tilhænger af apartheidstaten Israel. Ifølge den israelske avis Haaretz siges Biden at have et ”rigtigt venskab” med Israels højreekstremistiske præsident Benjamin Netanyahu. Han var vicepræsident, da USA underskrev en militær bistandsaftale til 38 milliarder dollars med Netanyahu, som udenrigsministeriet kaldte ”det største løfte om bilateral militær bistand i USA’s historie”. Så mens Trump skubbede pro-israelsk retorik langt til højre og opgav ethvert påskud af støtte til palæstinensisk statsdannelse, fulgte Biden, hvad han havde sagt, når det kom til at støtte israelsk apartheid i Palæstina.

I Afghanistan kan Biden vise sig at være til højre for Trump. Som vicepræsident støttede han en vedvarende amerikansk militær tilstedeværelse i landet. Trump chokerede derimod det amerikanske militær, da han på Twitter meddelte, at han vil have alle tropper ud inden jul. I modsætning til det sagde Biden i et interview med Stars and Stripes, en militær avis, at han ville opretholde en troppetilstedeværelse i Afghanistan og Irak.

Anti-imperialister er nødt til at dømme Biden på hans blodige række af handlinger i Kongressen og af det selskab, han holder omkring sig. Hovedparten af det amerikanske militære etablissement har støttet Biden, netop fordi de mener, at hans multilaterale tilgang vil genoprette troværdigheden af amerikanske interventioner. Det er grunden til, at Forbes Magazines seniorskribent Loren Thompson i sidste måned forudsagde: ”Et Biden-præsidentskab … vil være mere tilbøjelig til at bruge amerikanske militærstyrker i udlandet, end præsident Trump har været.” Den globale kapitalisme står over for en dyb krise, der ændrer de internationale forbindelser og lægger pres på de forkerte linjer i de eksisterende konflikter.

Åben imperialistisk rivalisering vil være et træk ved den kommende periode sammen med krige om regionale stridigheder. Der er ingen grænse, som den amerikanske herskende klasse ikke vil krydse for at sikre sin position som global supermagt. Og Joe Biden er øverstkommanderende. Han er nu den farligste mand i verden.

18. november 2020

Se mere på Enhed og Kamps hjemmeside


Dette er en artikel fra KPnet. Se flere artikler og følg med på
KPNET.DK – NYHEDER HVOR DER KÆMPES – eller på FACEBOOK
Udgives af APK – Arbejderpartiet Kommunisterne